Hirdetés
Hirdetés
Európa

Rajtol a 2021-es Európa-bajnokság:

:

Hirdetés

Eljött ez a nap is! Csütörtökön kezdetét veszi a 2021-es női kosárlabda Európa-bajnokság. A spanyol-francia közös rendezésű kontinenstorna csoportjait külön-külön összeállításokban mutattuk be, melyek az alábbiakban olvashatóak: A-csoportB-csoportC-csoportD-csoport. A mezőny magyarországi légiósairól ITT írtunk.

A csoportok beosztása

A-csoport (Valencia, Spanyolország): Spanyolország, Svédország, Fehéroroszország, Szlovákia
B-csoport Valencia, Spanyolország): Szerbia, Olaszország, Montenegró, Görögország
C-csoport (Strasbourg, Franciaország): Belgium, Szlovénia, Törökország, Bosznia-Hercegovina
D-csoport (Strasbourg, Franciaország): Franciaország, Oroszország, Csehország, Horvátország

A csoportokból az első helyezettek automatikusan a negyeddöntőbe kerülnek. A második és harmadik helyezettek keresztbe játszanak a legjobb nyolc közé jutásért. A torna első hat helyezettje részvételi jogot szerez a 2022 februárjában esedékes világbajnoki selejtezőre.

A nyitó napon az A-csoportban a címvédő Spanyolország Fehéroroszország gárdájával mérkőzik. Rengeteg nehézség hátráltatja a spanyolokat. Meg kell birkózniuk a Covid-helyzettel (Alba Torrens és Tamara Abalde kiválása), miközben a 2019-es aranyérmes gárdához képest Laura Nicholls, Marta Xargay és Anna Cruz is visszavonult. Ettől függetlenül még mindig az egyik legnagyobb esélyesek. Természetesen a fehérorosz csapat nem okozhat nekik gondot, de a legérdekesebb kérdés az lesz csütörtökön, hogy ilyen előzmények után hogy milyen formát mutatnak. A déli Svédország – Szlovákia találkozó pedig a továbbjutási esélyek szempontjából mindkét gárdának élet-halál.

A B-csoportban rendezik Szerbia – Olaszország összecsapást, mely a csütörtöki játéknap rangadója. Idén is a szerb csapat vonul fel a legtöbb magyarországi kötődéssel. Egy korszakos generáció várhatóan utolsó kontinenstornája. Az olaszok az utánpótlásban elért sikereik ellenére felnőtt szinten keveset mutattak eddig, de Cecilia Zandalasinit és társait semmilyen körülmények között nem szabad lebecsülni. Ebben a négyesben várhatóan Montenegró és Görögország fut versenyt a harmadik továbbjutó helyért. Ez akár sorsdöntő derbi is lehet.

A C-csoportban Bosznia-Hercegovina és a végső győzelemre is esélyes Belgium rangadója kívánkozik az élre. Ha most az Egyesült Államokban lennénk, akkor Emma Meesseman és Jonquel Jones csatájaként vezetnénk fel ezt a meccset. Ennél többet talán itt Európában sem kell mondani kedvcsinálónak. Szlovénia és Törökország rangadóján elsősorban arra kaphatunk választ, hogy a szlovénok képesek lehetnek-e felnőni a kiemelkedő várakozásokhoz, illetve Törökország versenyképességéről is visszajelzés jön.

A D-csoportban Franciaország a 2015 után visszatérő Horvátország ellen debütál. A franciákat egyhangúlag nevezték meg a torna legnagyobb favoritjának. A legmélyebb kerettel rendelkeznek. Minden posztra jut két zseni és Gabby Williams érkezése is új lendületet adhat nekik. A fiatal, de rendkívül ambíciózus horvát csapatnak nem lesz könnyű dolga a szoros eredmény kialakításához. Oroszország és Csehország 2003-ban, illetve 2005-ben Eb-döntőt vívott egymással. 2021-ben ilyen reményeik egyik oldalnak sem lehetnek. A 12-be kerülés viszont reális célkitűzés és ahhoz ez egy kulcsmeccs lesz.

Az első nap programja

A-csoport
12:00 Svédország – Szlovákia
21:00 Fehéroroszország – Spanyolország

B-csoport
15:00 Montenegró – Görögország
18:00 Szerbia – Olaszország

C-csoport
15:00 Bosznia-Hercegovina – Belgium
18:00 Szlovénia – Törökország

D-csoport
12:00 Oroszország – Csehország
20:45 Franciaország – Horvátország

Az ÉLŐ STATISZTIKÁK IDE KATTINTVA a torna hivatalos honlapján követhetőek. A mérkőzések élőképes közvetítése a FIBA livebasketball.tv szolgáltatásán látható.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés