Hirdetés
Archivum

Rajtol a FIBA 3×3-as nõi versenysorozata:

:

Hirdetés

Rengeteg kérdõjel övezte tavasszal, de végül május 31-én pénteken Kínában, Csengtu városában a férfi WorldTour versennyel párhuzamosan elrajtol a FIBA nõi kosaras 3×3-as versenysorozata.

Fotó: WILSON

Fotó: WILSON

Még április elején számolattunk be arról, hogy a FIBA Végrehajtó Bizottsága elfogadta a nemzetközi 3×3-as Nõi Kosárlabda Liga tervezetét. Akkor célként azt fogalmazták meg, hogy a nõi válogatottaknak minõségi versenyzési lehetõséget biztosítsanak. Azóta nem sok konkrétum látott napvilágot, de május közepére körvonalazódtak a széria keretei és pénteken hosszú várakozás után végre megkezdõdnek a küzdelmek.

A rajtról kiadott FIBA közlemény hangsúlyozza: eljutott arra a szintre a 3×3-as nõi szakág, hogy a válogatottak állandó rendszerességgel tudnak versenyezni. A FIBA 3×3 Women’s Series névre keresztelt széria a hivatalos közlemény megfogalmazása szerint “egyedülálló lehetõséget kínál” a nõi játékosoknak, hogy magas szinten tudjanak felkészülni a 2020-as Tokiói Olimpiai Játékokra.

A FIBA 3×3 Women’s Series a tervek szerint 8-12 állomásból áll majd. Károlyi Andrea, a felnõtt válogatottunk szövetségi kapitánya lapunknak elárulta, hogy még a nemzeti szövetségek sem rendelkeznek a teljes versenynaptárral. A tervek szerint a második állomás június második hétvégéjén lesz Olaszországban. A nyitányhoz hasonlóan válogatottunk ezen sem tud részt venni, hiszen arra a hétvégére már le van kötve a franciaországi Vorion-ban a Világbajnokságot megelõzõ utolsó felkészülési torna.

A kínai nyitányon nyolc válogatott vesz részt, akiket a szervezõk két csoportba osztottak. Az “A” jelû négyesben szerepel Franciaország, Ausztrália, Mongólia, USA, míg a B-csoportot Ukrajna, Kína, Hollandia és Japán alkotja. A kétnapos tornán az elsõ napon rendezik a csoportmeccseket. Ezt követõen a négyesek elsõ helyezettjei alanyi jogon elõdöntõbe kerülnek.

A csoportok második és harmadik helyezettjei keresztbe játszanak a négy közé jutásért. Onnantól klasszikusan az elõdöntõvel és a fináléval folytatódik a program. Ezek a meccsek viszont már június 1-én, szombaton lesznek.

Nehéz meghatározni az erõviszonyokat. Az európai válogatottak közül Franciaország bombaerõs csapatot küldött. A Bukarestben Európa-bajnoki címet szerzõ gárda három tagja, Ana-Maria Filip, Marie-Eve Paget és Mamignan Touré, illetve Alice Nayo alkotja a négyesüket. A hollandok szintén már a Világbajnokságra körvonalazódó gárdájukkal állnak rajthoz. Érdemes még kiemelni Ausztráliát, akiknek a válogatottja nem tért haza az Ázsia-bajnokság után. Ugyanúgy az Alice Kunek, Bec Cole, Maddie Garrick és Zavecz Hanna összeállítású csapatukat láthatjuk.

Hirdetés