Hirdetés
Archivum

Rajtol a hazai egyetemi bajnokság:

:

Hirdetés

Hétfõn megkezdõdik a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság. A 2018/2019-es kiírásban két csoportban, összesen 14 csapattal zajlanak a küzdelmek.

Évrõl évre fejlõdik a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság. Túlzás nélkül állítható, hogy a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) és a Magyar Egyetemi- Fõiskolai Sportszövetség (MEFS) együttmûködése példaértékû. Ennek eredményeként ugyanis a nagy labdajátékokat tekintve a hazai egyetemi küzdelmek közül talán a legjobban szervezett és külsõ szemlélõként is a leginkább követhetõ a kosárlabda bajnokság. Az intézmények között is egyre nagyobb a presztízse a sorozatnak. A két nemben összesen 31 gárda nevezett, ami a kosárlabda MEFOB-ot a legnagyobb létszámú sorozattá teszi.

A számunkra kiemelten fontos nõi bajnokságban idén 14 együttes szerepel. A csapatok két csoportban kezdik meg a küzdelmeket, melyeket hét-hét gárda alkot. Az elmúlt éveket uraló TFSE a Keleti Csoportban szerepel. A címvédõ mellett ebben a hetesben találjuk a tavalyi bronzérmes Szegedi RSC, az elmúlt évadban negyedik helyet szerzõ Debreceni Egyetem, illetve a Miskolci Egyetem, az ELTE BEAC, a Nyíregyházi Egyetemi Sportegyesület és az EKE EVSI csapatát. A Nyugati Csoportban szerepel a tavalyi ezüstérmes Közgáz SC és DSK, illetve az NKE-Csata, a Széchenyi Kosárlabda Akadémia, a PTE-PEAC PTE-PEAC, a BME-MAFC, a PTE-EMES Petõfi SE és a Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület.

A lebonyolítás értelmében az alapszakasz 14 fordulóból áll. Mivel páratlan létszámúak a csoportok, így minden héten lesz majd egy szünnapos. Az alapszakaszban az idei évadban is az elsõdleges játéknap a hétfõ. Ez az idõpont illeszthetõ be a legjobban a több sorozatban is érdekelt játékosok versenynaptárába. Az alapszakasz küzdelmei október 29. és 2019. április 9. között zajlanak. Ezt követõen a csoportok elsõ négy helyezettje játszik kuparendszerû párharcokban a Final Four-ba kerülésért. Lejátsszák a helyosztókat is, tehát a csoportok 5. helyezettjei mérkõznek az országos 9. pozícióért. A 6. helyezettek a csoportkör végén a 11. helyért mérkõznek, míg a 7. helyet megszerzõk a 13. pozícióért.

Hirdetés