Hirdetés
Hirdetés
Magyarország

Rajtol a magyar bajnokság – Horti Dóra volt válogatott játékossal beszélgettünk:

:

Hirdetés

Pénteken este kezdetét veszi a 2021/2022-es szezon a hazai élvonalban, melynek kapcsán – a tavalyi évhez hasonlóan – egy szubjektív beharangozóval készültünk. Ez alkalommal Horti Dórát kértük arra, hogy térképezze fel az idei erőviszonyokat. Mielőtt kitértünk a csapatokra, a válogatott klasszis mondott pár szót a koronavírus jelenlétéről is – mint lehetséges tényező – ha az idény alakulását tekintjük.

VÍRUSJELENLÉT

“A tavalyi évre nagyon nagy befolyással volt a koronavírus, úgy gondolom, hogy idén jobb lesz a helyzet. Visszaállt a szokásos utazási rendszer, és nincsnek többé ‘buborékok’. Jelenleg Magyarország is az egyik legbiztonságosabb helyek közé sorolható, hiszen napról-napra növekedik a beoltottak száma. Itthon a sportolók javarésze megkapta az oltást, ezért úgy gondolom, hogy a magyar bajnokság sokkal gördülékenyebben fog zajlani a tavalyihoz képest. Aki nincs beoltva, arra várnak továbbra is tesztelések – mérkőzések előtt – de mostanra ezek az egyének száma szerintem minimálisra csökkent. Idén a vírushelyzet inkább az Euroligás, illetve Európa Kupás csapatokat fogja befolyásolni – tehát a Sopront, Szekszárdot, PEAC-ot és a Csatát – hiszen nekik nem csak a magyarországi intézkedéseknek kell majd megfelelni, hanem más országok szabályainak is.

Ami szerintem a legfőbb különbség lesz, – ha a tavalyi és az idei szezont összehasonlítjuk – hogy tavaly sokkal gyorsabban zajlottak a dolgok. A Szekszárd is hat mérkőzés lejátszása után szerezte meg az Európa Kupa harmadik helyét, ami normális esetben csak a csoportból való továbbjutást jelentette volna. Tehát, én úgy gondolom, hogy a COVID jelenléte nagyon sok esetben hátráltatta a szezont – semmi kétség – de van, hogy segítette is. Idén a csapatoknak vissza kell állniuk a normális kerékvágásba, ami egy hosszabb és fárasztóbb szezont jelent a tavalyihoz képest.”

A következőkben, az előző év végén kialakult tabellaállás alapján vettük sorba az élmezőny együtteseit. Horti Dóra egyesével mondta el gondolatait a csapatokra vonatkozóan, és – hogy leegyszerűsítsük a gondolatmenetet – hármasával soroltuk őket kategóriákba, a válogatott játékos idei várakozásainak megfelelően:

SOPRON BASKET / ATOMERŐMŰ KSC SZEKSZÁRD / UNI GYŐR

“A Sopron idén egy alacsonyabb szerkezetű csapatot állított össze – ami bizonyos mértékig az eddigi játékuk feladására is kényszeríti őket – kérdés, hogyan tudják majd ezt az előnyükre fordítani. Több nem várt nehézséggel is szembe kellett nézniük a felkészülés során, hiszen egészségügyi okok miatt Napheesa Collier nem lesz bevethető – helyette hoztak egy alacsonyabb játékost Shey Peddy személyében – illetve Jelena Brooks és Határ Bernadett is sérüléssel küzd. A soproniak esetében szerintem kulcs kérdés lesz, hogy a center poszton játszó fiatal játékosaik – Czukor Dalma, Varga Alíz és Sitku Zsuzsanna – miként tudják majd felvenni a versenyt.

Úgy gondolom, hogy Sopron egy olyan csapat, aki mindig mindenre fel van készülve. Így, ha ezeket az ‘akadályokat’ megugorják, akkor nincs kérdés afelől, hogy kik lesznek idén is aranyérem várományosai.”

Fotó: Tóth Zsombor / Soron Basket

“A Szekszárd gyönyörűen építkezik az elmúlt évek során. Tavaly megrendezhették az Európa Kupát, idén pedig az Euroliga főtáblájára is feljutottak, ami számukra egy hatalmas lépés. Szerintem az idei szezon során elég nehéz dolguk lesz. Nincs többé a buborékos rendszer, ami azt jelenti, hogy rengeteget fognak utazni, és ez akár meg is bélyegezheti a bajnoki szereplésüket. Főleg most az Euroligával, nagyon sok mérkőzést fognak játszani egymás után, ami akár az előnyükre is válhat, de meg is ‘törheti’ őket. Így vagy úgy, én azt gondolom, hogy amit elértek az a magyar női kosárlabda számára egy kincs – tehát ez mindenképp pozitívum – és őszintén remélem, hogy helyt fognak tudni állni, de nem lesz könnyű dolguk.”

“Az tavalyi év alkalmával – illetve idén is – a Győr átformázta egy kicsit a csapat felépítését. Ahelyett, hogy sok külföldi játékost hozott volna be, inkább a fiatal magyarokhoz nyúlt, és egy szintén magyar edzőt, Iványi Dalmát tett a csapat élére. Az különösképpen tetszik, hogy egyre több együttes választja a fiatal magyarokat, és Győr is közéjük sorolható. Szerintem ez viszi előre a magyar kosárlabdát, a fiatal kosárlabdázók beépítése. Mindenesetre, szerintem nekik is nehezebb dolguk lesz idén. Én mindig azt mondom, hogy sokkal nehezebb megtartani valamit, mint egyszer-egyszer elérni. A győriek tavaly nagyon berobbantak a bajnokságba – a Szekszárdot is megverték – így idén nagyobb reflektorfény fog rájuk kerülni, elvárások lesznek feléjük.”

PEAC-PÉCS / LUDOVIKA CSATA / DVTK

“Idén a PEAC csapata is bíztatóan hat. A Győrhöz és a Szekszárdhoz hasonlóan, megint csak azt tudom mondani, hogy ők a következő együttes, ami építkezik. Kiss Virágot és Wentzel Nórát is megtartották, akik fiatal koruk ellenére a felnőtt válogatott stabil tagjai. Ez számukra egy nagyon fontos lépés volt, illetve az is, hogy idén minőségi külföldi játékosokat sikerült igazolniuk, például Tyaunna Marshall-t. Az ő esetükben egy másik szimpatikus dolog, hogy a pécsi kötődésű játékosokat próbálják főként beépíteni, így haladnak előre. A felkészülés alatt is jól szerepeltek, csütörtökön pedig magabiztosan nyerték az Európa Kupa selejtező első mérkőzését. Kíváncsian várom, hogy fognak idén teljesíteni, szerintem jó úton haladnak.”

“A DVTK együttesének annyival van “könnyebb” dolga a Pécsnél, hogy nem kell Európa Kupa selejtezőt játszaniuk. Emellett egy fiatal, energikus alapra kezdtek el építkezni, ami előnyt jelenthet számukra. Kiss Angelika és Kányási Veronika mellé idén leszerződtették a Bernáth Rékát is, aki tavaly a TFSE csapatának egyik húzóembere volt. Ami még szerintem nagyon fontos, hogy a fiataloknak legyen rutinos útmutatója is, és ezt a miskolciak elég jól kivitelezték. Náluk van Medgyessy Dóra, illetve Milica Jovanovic, akikhez idén csatlakozott Cheridene Green is. Szerintem a DVTK a tökéletes példa arra, hogy kell a fiatal játékosokat ötvözni rutinosokkal.”

“A Csata szerintem gyengült a tavalyi évekhez képes. Simon Zsófi és Zele Dorina számukra egy nagy erősítés rutin szempontjából, de a korábban említett csapatokhoz képest center poszton összehasonlíthatatlanok, illetve a fiatalok közül Mányoky Rékát is “elvesztették”. Az idei szezont egy igazi ötös játékos nélkül kezdik meg, kérdés, hogy ezt hogyan fogják tudni kompenzálni. A Csata mindig is egy pörgős, futós, hárompontos dobó csapat volt, talán ez jelentheti számukra idén is az előnyt.”

TFSE-MTK / VBW CEKK CEGLÉD / VASAS AKADÉMIA

“A TFSE hazai pályán egy nagyon veszélyes ellenfél, az összes csapatnak kellemetlenséget tudnak okozni. Szerintem nekik nagy veszteség volt, hogy Bernáth Réka és Alisia Jenkins is eligazolt, kíváncsian várom, hogyan fogják ezt korrigálni. Hazai pályán kezdenek a PEAC együttesével, nagyon fontos lesz, hogy alakul majd a szezonnyitó számukra. Egyrészről, mivel ez az első forduló, másrészről pedig, mert a végelszámolásban minden pont számítani fog. Számomra a TFSE az a klasszikus csapat, akiknek a 3. helytől a 7. helyig minden lehetséges.”

“A Vasas Akadémia idén nagyot kaszált azzal, hogy a Pusztai Petra visszatért hozzájuk. Viszont emellett egy nagyon fiatal csapatról van szó, akiknél a légiósok is fiatalok. Tavaly remek teljesítményt nyújtottak és hatodik helyen zártak, ebből kifolyólag még az is lehet, hogy idén is meglepetést fognak okozni. Ám a felkészülésükből kiindulva – sok sérüléssel és hiányossággal telt a preparációjuk – azt mondanám, hogy nehéz szezon elé néznek. Ahogy ezt említettem, nagyon fontos az első mérkőzésen nyújtott teljesítmény, idén ők a Sopronnal kezdenek, ami valljuk be, nem kis feladat. Amit tisztelek a Vasasban – mint egyesület – az az, hogy nagyon sok fiatal tehetséget neveltek ki az évek során, amiből más csapatok kamatoznak jelenleg is. Tőlük indult a Dombai Réka, a Varga Alíz, de még a Határ Betti is, tehát elég sokat adtak a magyar női kosárlabdának, ami tiszteletre méltó.”

“Nekem idén nagyon tetszik a VBW CEKK Cegléd szerénysége. Szerintem nagyon jól csinálták, hogy idén megszereztek pár magyar játékost, illetve esélyt adtak egy ambíciózus magyar edzőnek – Hegedűs Péternek – is, és így indulnak neki az idei szezonnak. Nagyon tetszik idén a felfogásuk és remélem, hogy egy jól összerakott, pozitív érzéseket keltő Ceglédet láthatunk majd a pályán a bajnokság során.”

BKG-PRIMA SZIGETSZENTMIKLÓS / ELTE BEAC ÚJBUDA / PINKK PÉCSI 424

“Idén szerintem az egyik legnagyobb meglepetést a BKG-PRIMA Szigetszentmiklós csapat jelentheti. Ahogy anno a TF együttese  is, így most a szigetszentmiklósiaknak is van esélyük berobbanni a bajnokságba. Szerintem egy egész jó kis csapatot raktak össze, minőségi légiósokat is szereztek – Sierra Campisano személyében – illetve egy jó felkészülést tudhatnak maguk mögött. Évekig dolgoztak azért, hogy az élmezőnyben szerepelhessenek, biztos vagyok benne, hogy a végsőkig fognak küzdeni.”

“A BEAC-nál tavaly Czank Timi szállt be – aki egy eléggé rutinos játékos – viszont az idei évet légiósok nélkül kezdik meg. Ez az együttes mindig nagyon hullámzó tud lenni, így nem könnyű megállapítani, hogy itt a rajtnál milyen formában lesznek. Az mindenképpen segíteni fogja őket, hogy center posztra visszaérkezett hozzájuk Barnai Judit, illetve Boros Júliának is meghatározó szerepe lesz. Őszintén szólva én várnék azzal, hogy meg merjem mondani mire lehet elég a keretük idén.”

“Úgy gondolom, hogy a PINKK csapata évek óta veszélyes terepen lépked, de idén szinte lehetetlen őket megjósolni. Mindenképpen az alsóházba tenném őket. Szerintem náluk kérdés lesz, hogy a légiósuk – Engelman Monica Louise, aki korábban a DVTK-nál volt – miként fog teljesíteni, ő akár a csapat sorsát is eldöntheti, hogy a kiesésért fognak-e küzdeni idén, vagy sem.”

 

 

 

 

 

 

 

Hirdetés