Hirdetés
Archivum

Rajtol a Pánamerikai Játékok nõi kosárlabda tornája:

:

Hirdetés

Közép-európai idõ szerint pénteken késõ este kezdetét veszi a mexikói Guadalajarában a 2011-es Pánamerikai Játékok nõi kosárlabda tornája. A két esélyes az Egyesült Államok és Brazília.

Az amerikai válogatottnál a Pánamerikai Játékokon hagyományosan azokkal a másod és harmadéves egyetemistákkal számolnak, akiktõl kimondva fényes profi karriert remélnek. Ez így volt már 2003-ban, amikor az ezüstérmes csapatot Rebekkah Brunson, Janel McCarville, Nicole Powell vagy éppen Roneeka Hodges alkotta. A 2007-es aranyérmes együttesben pedig olyan ismerõs nevek kaptak szerepet, mint Angel McCoughtry és Marissa Coleman.
 

Ceal Barry címvédésre készülõ csapatából még nem tudunk ilyen nagy neveket felsorolni. Érdekesség azonban, hogy az amerikai válogatottban az egyetlen gimnazista Breanna Stewart rendelkezik a legnagyobb nemzetközi rutinnal, mivel nyáron ott volt az U19-es világbajnokságon gyõztes gárdában, sõt a torna All-Star alakulatába is beválasztották. Hozzá hasonlóan April Sykes szerepelt már korábban is az amerikai válogatottban, õ az augusztusi Universiadén képviselte a hazáját.

Az amerikaiak 1987 után 2007-ben tudtak újra aranyérmet szerezni a Pánamerikai Játékokon. Ez a 20 éves mosolyszünet azért eshetett meg, mert a többi nemzet nem fiatalokkal, hanem profikkal szerepel a tornán. Ceal Barry együttesének legnagyobb ellenfelei ennek megfelelõen a brazilok lesznek, akik – az európai klubcsapatok „legnagyobb örömére” – bombaerõs együttessel képviseltetik magukat.

Az olimpiai kvalifikációról döntõ Amerika-bajnokságon gyõztes alakulat annyiban egészül ki, hogy Erika de Souza mellé a másik WNBA-döntõs sztár Iziane Castro Marques is csatlakozik. A braziloknál is helyet kaptak a feltörekvõ tehetségek, ott lesz a keretben az U19-es világbajnokság legértékesebb játékosának (MVP) választott Damiris Dantas is.

A tornán résztvevõ nyolc válogatottat két négyes csoportba sorsolták. A csoportok elsõ két helyezettjei keresztbe játszanak majd az elõdöntõben. A finálét helyi idõ szerint október 25-én 20 órától rendezik.


A csoportok beosztása

A-csoport B-csoport
Argentína Brazília
Mexico Kanada
Puerto Rico Kolumbia
USA Jamaica
Hirdetés