Hirdetés
Európa

Rajtol a spanyol bajnokság:

:

A spanyol együttesek csapatkapitányai az új évad madridi prezentációján – Fotó: FEB

Hirdetés

Törökország után a hétvégén két újabb meghatározó európai nemzetnél rajtolnak el a bajnoki küzdelmek, Spanyolországban, illetve Franciaországban. Kezdjük Spanyolországgal, ahol idén is 16 csapatos lesz az élvonal. A legnagyobb favorit a címvédő Valencia, de egy nagyon erős üldözőbollyal kell megküzdeniük.

A Valencia igyekezett biztosra menni a tavalyi sikere után. A válogatott alapembereit marasztalták, Leticia Romero, Cristina Ouviña, Queralt Casas, Alba Torrens és Raquel Carrera idén is a csapatukat erősíti. A légiósok közül is visszatér Marie Gülich, illetve Bec Allen. Új légiós igazolás a tavaly Zaragozában remekelő Merritt Hempe és az Estudiantes amerikai játékosa Nadia Fingall. Megszerezték a tavalyi soproni U20-as Európa-bajnokság MVP-jét Claudia Contell-t, illetve három fiatal felkerült a saját akadémiájukról. Ezzel a csapattal nem lehet más a cél, mint a hazai dominancia megőrzése. Az Euroligában sok múlik majd a légiós-teljesítményeken, illetve azon, hogy terveznek-e szezon közben plusz igazolást.

A Salamanca turbulens éven van túl. Már önmagában erős konfliktussal kezdődött a tavalyi szezonjuk, majd elváltak az útjaik Roberto Iniguezzel. Az évad végén mégis bejutottak a döntőbe és ezzel felkerültek az Euroliga főtáblájára, ami ismét lehetőséget teremt erős gárda kialakítására. Silvia Domínguez, Leo Rodríguez, Andrea Vilaró, Alexis Prince és Mariella Fasoula maradt. Az új igazolásaik pedig az ősszel bejelentett Bria Hartley mellett Olcay Çakir (Fenerbahce), Antonia Delaere (Reyer Venezia), Laura Gil (Basket Landes), Sika Koné (SPAR Gran Canaria), míg a második vonalból egy fiatal center Lucía Rodríguez is érkezett.

Az elsőszámú kihívója a Valenciának a Salamanca lehet, de az üldözőboly erejét sem szabad lebecsülni. A Zaragoza első Euroliga szezonjára készül. Mindig nagy kihívás egy klubnak megugrani ezt, nem is mindenkinek sikerült. A tavalyi klubtörténeti sikert (megnyerték a Spanyol Kupát) elérő alakulatukból Mariona Ortíz, Helena Oma, Leonie Fiebich, Vega Gimeno és Serena-Lynn Geldof hosszabbított. Ide tért vissza tengerentúli tanulmányai után az UP válogatottakból ismert Nerea Hermosa. A további új szerzemények pedig Ainhoa Lacorzana (Bembibre), Petra Holesinska (Girona), Tanaya Atkinson (Araski), Aleksa Gulbe (Salamanca) és Christelle Diallo (Villeneuve d’Ascq). Bár a nevek jól csengenek, de nem lehet elég alkalommal hangsúlyozni: nagy teszt lesz nekik az Euroliga.

Nyilván nem lehet más a célja a Gironának, mint a tavalyi hatodik hely után visszaugrani az élbolyba. Ha ez nem sikerül, hosszú távon is beragadhatnak a középmezőnybe. Négyen maradtak az elmúlt évad keretéből, Faustine Parra, Irati Etxarri, illetve két légiós Marianna Tolo és Giedre Labuckiene. Az érkezők sorával igyekeztek a hazai magot bővíteni: Laura Peña (Cadí La Seu), az elnyűhetetlen Sandra Igueravide (Lointek Gernika Bizkaia), Ainhoa López és Marta Canella (mindketten Barça CBS) egyértelműen ez a kategória. A légiósok sorát a visszatérő Magali Mendy mellett Kelsey Mitchell (Indiana Fever), Regan Magarity (Basket Landes) és Morgan Bertsch (Kangoeroes Mechelen) alkotja. Számolni kell velük.

A mindig kiszámíthatatlan spanyol középmezőnybe ismét több minőségi játékos érkezett. A Gernika többek között Sara Maderát és Crsytal Bradfordot szerződtette. A Cadi La Seu újonc amerikaiak (Cameron Swartz, Maggie Bair) mellett például az izlandiak legjobbját Sara Run-t is megszerezte. Az Estudiantes csapatához a japán válogatott Stephanie Mawuli vagy Kourtney Treffers érkezett, de ide tért haza amerikai tanulmányaiból Juana Camilion. A tavalyi meglepetéscsapat Barcához is visszatért egy fiatal az USA-ból. Ő nem más, mint Lola Pendande, akit szintén számtalan utánpótlás világversenyen láttunk. Az IDK Euskotren Laure Westerik és Becky Massey révén európai igazolásokkal hívta fel magára a figyelmet. A Celta Vigo pedig Celeste Trahan-Davis-t hozta el Valenciából. Körbeverésekből így biztosan nem lesz hiány, ami idén is külön színt adhat a bajnoki csatározásoknak. 

Hirdetés