Hirdetés
Archivum

Rajtol a spanyol élvonal, ahol Krivacevic Tijanának szurkolhatunk:

:

Hirdetés

Szerdán este elrajtolnak a spanyol élvonal küzdelmei. Több év szünet után ismét lesz magyar játékos a ligában, Krivacevic Tijana a címvédõ és idén is legnagyobb favorit Salamanca színeiben szerepel.

Spanyolországban a papírforma az elõttünk álló évadra a Salamanca és a Girona versenyfutását ígéri. A salamanca-i vezetõk és játékosok az elmúlt szezont igen vegyes érzésekkel zárhatták. Egyik oldalról megnyerték a bajnokságot, másik oldalról viszont télen hatalmas hullámvölgyben volt a csapatuk. Az Euroligában még az Európa Kupás folytatást sem sikerült kiharcolni, a hazai kupát csúnyán elveszítették, eközben pedig edzõt és játékosokat is cseréltek. A legfontosabb, hogy egy lényegesen nyugodtabb, tervezhetõbb szezont szeretnének – olvasható gyakorlatilag minden klubhoz közeli nyilatkozatban. A játékoskeretet nyolc új igazolással frissítették fel, Krivacevic Tijana és a hazánkban is jól ismert Jelena Milovanovic mellett Erica Wheeler, Chrissy Givens, Ángela Salvadores, Laura Quevedo, Adaora Elonu és Laura Gil neve szerepel az érkezõk között. Mellettük nem szabad megfeledkezni a spanyol válogatott irányítójáról, hiszen Silvia Domínguez az elõttünk szezonban is a Salamancát erõsíti.

A salamancai keretet látva elmondható: óriási meglepetés lenne, ha nem dupláznának. Egyedül a Girona lehet képes felvenni a versenyt velük, a többieknél olyan minõségbeli különbség van, ami ledolgozhatatlan. A Girona új igazolásai közül kiemelkedik a spanyol válogatottban is számításba vett Leonor Rodríguez és a San Antonio Stars fiatal centere Haley Peters, aki elsõ profi szezonját kezdi Európában. A Girona mellettük a bõ keretébe több fiatalt is igazolt, illetve felvitt a saját utánpótlásából. Az is cél náluk, hogy nekik lehetõséget biztosítsanak. A tavalyi alapcsapatukból Ify Ibekwe és Artemis Spanou hosszabbított, õk a garancia arra, hogy a Gironával számolni kell. Mellettük pedig utolsó idényét kezdi a klub ikonjának számító irányító Noemi Jordana.

Érdemes még kiemelni a spanyol mezõnybõl a Mann Filter Zaragozát, ahol úgy néz ki, hogy megint egy kicsit jobbak az anyagi lehetõségek. Náluk szerepel majd a spanyol válogatott center Lucila Pascua, de – a hazánkban szintén megforduló – Katarina Tetemondova, Hailey Dunham, Ekaterina Fedorenkova és Rachael Vanderwal személyében olyan légiósaik vannak, akikkel a négy közé oda lehet érni. Erõsek lehetnek a baszk csapatok, a Szuperkupára beugró IDK Gipuzkoa és a Gernika KESB. A Gipuzkoa gárdájáról a Szuperkupa kapcsán írtunk. Paola Ferrari, Gaby Ocete, Gisela Vega és Ieva Preskienyte személyében kifejezetten minõségi légiósokat hoztak. A Salamanca ellen ebbõl nem sok látszódott, de a középmezõnyben ez egyértelmûen egy jobb névsornak számít. A Gernika KESB Amisha Carter és Sandra Pircic személyében két 30 feletti rutinos légióst igazolt, melléjük érkezett egy jó mutatókkal rendelkezõ újonc amerikai Laquinta Jefferson. Szintén esélyesek lehetnek a négy közé jutásra.

Spanyolországban a következõ szezonban is 14 csapattal bonyolítják le az élvonal küzdelmeit. A rájátszásba ezúttal viszont nem négy, hanem hat csapat kerül. Az elsõ és a második helyezett kiemelést kap, míg a négy közé jutásért a harmadik a hatodikkal, a negyedik pedig az ötödikkel játszik az egyik fél második gyõzelméig tartó párharcot. Ezt követõen szokott rendben jönnek az elõdöntõk és a finálé.

Hirdetés