Hirdetés
3x3

Rajtol a szolnoki U17-es 3×3-as Európa-bajnoki selejtező – Károlyi Andreát kérdeztük:

:

Hirdetés

Szombaton és vasárnap rendezik az U17-es 3×3-as Európa-bajnokság selejtezőit. Szolnok és a franciaországi Voiron a két házigazda. A magyar lányok természetesen Szolnokon lépnek pályára. Károlyi Andrea szövetségi kapitányt kérdeztük a felkészülés hajrájáról.

A 2022-es U17-es 3×3-as Európa-bajnokságnak Athén ad majd otthont szeptember elején. Négy csapat, a házigazda Görögország, a címvédő Spanyolország, illetve Németország és Ukrajna alanyi jogon résztvevő. Nyolc helyért megy a küzdelem a hétvégén. Mindkét helyszínről, tehát Szolnokról és Voiron-ból is négy-négy gárda jut tovább.

A Herzog Bora, Kádas Boglárka, Küllős Kira és Varga Napsugár alkotta magyar válogatott Svédországgal, Hollandiával és Írországgal került egy négyesbe. A másik ágon öt csapat szerepel: Nagy-Britannia, Litvánia, Észtország, Lettország és Litvánia. A két csoportgyőztes automatikusan továbbjutó. A csoportok második és harmadik helyezettjei keresztbe játszanak a másik két továbbjutó helyért.

Utoljára a budapesti összetartás végén beszéltünk. Kedd óta készültök Szolnokon. Hogy telt ez az időszak?

Jó sikerült ez a pár nap. Edzettünk rendesen, szépen dolgoztak a lányok. Sajnos a fő pályán, ahol a majd mérkőzéseink lesznek, a lány válogatottak csak vasárnap délelőttre kaptak edzéslehetőséget. Szombaton majd úgy fogunk pályára lépni, hogy a játékosaink egyet nem dobtak rá a mérkőzések helyszínén. Ez nagy lépéshátrány, főleg egy olyan csapatnak, mint a miénk, amelynek a tagjai még soha nem játszottak 3×3-at.

A körülményeket tekintve Szolnokon is nagy meleg fogadott minket, de mi szinte egész júliusban ilyen időjárásban edzettünk. Ez talán nem ér meglepetésként senkit, de az biztos, hogy a hangulat és minden, ami egy ilyen versennyel jár, nagy újdonság lesz a lányoknak.

Milyen a hangulat a csapatban?

Érezhetően izgulnak a játékosok, de ez teljesen természetes. Ismételni tudom magam, nekik minden újdonság, ami itt történik. Ugyanakkor nézhetjük úgy is, hogy a tehetségük része lehet az is, hogy ezt ki hogyan dolgozza fel. Miként tudnak abból esetleg erőt meríteni, hogy sokan szurkolnak nekik. Meglátjuk, hogy mire lesz elegendő egy-egy olyan csapattal szemben, amelynek tagjai akár már három éve játsszák ezt a játékot.

Az utolsó foglalkozáson kollégáddal Földi Szandival milyen gondolatokat fogalmaztatok meg? Mivel engeditek el a csapatot az Eb-selejtezőre?

Azt mondtuk nekik, hogy ők minden tőlük telhetőt beletettek. Mindenki annyit tud kivenni, amennyit beletett. Innentől kezdve egy fontos dolog van, hogy élvezzék. Élvezzék, hogy itt vannak és válogatottak lehetnek. Élvezzék, hogy Európa-bajnoki selejtezőt játszanak.

Tudom, hogy könnyű azt mondani, hogy ne görcseljenek, de tényleg meg kell próbálni ezt megtenni. A végén pedig úgy lejönni a pályáról, hogy elmondhassa minden játékos: „én mindent megtettem a siker érdekében.”

Szombatra ugyanazt a beosztást kaptátok, mint az U23 az első két napon. Tehát 17 óra 15 perctől és 20 óra 55 perctől léptek pályára. Előbb Svédország lesz a rivális, majd Hollandia. Idősebbeknél szoktuk mondani, hogy sűrűbb programot is elbírna a rendszer. Itt viszont egyáltalán nem probléma, hogy több idő lesz a két meccs között.

Ez mindenképpen jó. Ha nagyon látatlanban próbálunk okoskodni, akkor várhatóan a hollandok lesznek a legerősebbek és ennek köszönhetően a csapatukra tudunk készülni. Őket egyszer látjuk majd játszani a mérkőzésünk előtt, amiből már ki lehet valamennyire indulni.

Az első ellenfelünkről a svédekről semmi információnk nincs. A héten már négy játékost lehetett látni a rendszerben, de a tényleges versenyző négyesek pénteken este a technikai értekezlet után véglegesedtek. Tehát akkor derültek ki, hogy végül azok a játékosok utaztak-e, akiket előre berögzítettek. Meccsekről felvétel nem áll rendelkezésünkre. Ellenük teljesen látatlanban megyünk ki.

A hagyományok alapján az ember azt mondaná, hogy magyar-holland csoportdöntő lehet és svéd-ír versenyfutás a még keresztjátékot érő pozícióért. Szabad így gondolkozni?

Ezt nem lehet kijelenteni. Főleg úgy, hogy a csoportunkban lévő négy csapatból csak a mi lányaink nem játszották versenyszerűen a 3×3-at. Abban bízom, hogy folyamatosan az U18 ellen edzettek, illetve játszottak edzőmérkőzéseket a lányok és ez nem múlt el nyomtalanul. Tény, hogy rendre kikaptak tőlük, de hátha ez egy kicsit nagyobb ellenállás volt, mint amire itt számíthatnak.

Ezzel is zárnám a felvezetést, hogy nagyon kíváncsi leszek a nemzetközi mezőnyre. Sűrű nyarunk van U16-os és U18-as Európa-bajnoksággal, EYOF leány kosárlabda tornával és U17-es Világbajnoksággal. Ráadásul ez az Eb-selejtező is az U18-as Európa-bajnokság nyitó hétvégéjére esik.

Ez egyáltalán nem baj, ha a későbbiekben elindul az a folyamat, hogy a felnőttben is így lesz. Azzal kitolnak a gyerekekkel, ha ilyen időpont átfedésekkel ebben a korosztályban szétválasztják az 5:5 és a 3×3-as kosárlabdát, de ezt idősebbeknél nem teszik meg. Tehát ott minden ország a saját kedve szerint válogathatja össze a játékosakat, mert nincs ilyen szintű ütközés a naptárban. Én nem vagyok abban biztos, hogy csak ez önmagában előrébb viszi a 3×3-at.

Hirdetés