Hirdetés
Archivum

Rajtol a WNBA!:

:

Hirdetés

Magyar idõ szerint péntekrõl szombatra virradó kezdetét veszi a WNBA 2011-es szezonja. Várhatóan kiegyensúlyozottabb évad elé nézünk, mint tavaly, amikor a Seattle Storm az egész szezonban dominálva magabiztosan ért fel a csúcsra. Az alábbiakban rövid esélylatolgatást olvashattok.

Kezdjük a Keleti fõcsoporttal, ahol tavaly az Atlanta Dream bizonyult a legjobbnak, igaz ezután a nagydöntõben a Seattle-tõl összesítésben 3-0-s vereséget szenvedtek. Általános vélemény szerint idén még egy lépést tett a csúcs felé a Dream, a keret együtt maradt, sõt erõsödött valamennyit, mivel a Washington alakulatával Kelly Miller-t Lindsey Harding-ra cserélték. A csapat ásza Angel McCoughtry még tapasztaltabb lett, a palánk alatt Sancho Lyttle és Erika de Souza továbbra is uralkodik és ha kell a ponttermelésbõl Iziane Castro Marques is kiveheti a részét, így Marynell Meadors alakulata jó eséllyel megõrizheti pozícióit.

A 2009-es nagydöntõ után tavaly mindenki azt várta, hogy az Indiana Fever eljut a fináléig és ha ott vannak, akkor behúzzák a gyõzelmet. Ez elmaradt, éppen az Atlanta miatt, de a Fever idén is megpróbálja. Voltak változások a keretben: a két évvel ezelõtti menetelésbõl nagy szerepet vállaló Tully Bevilaqua és Ebony Hoffman új csapatokban bizonyíthat, de érkezett Tangela Smith. A két alapember, a négyszer az év védõjének választott Tamika Catchings és Katie Douglas is maradt, ráadásul Briann January és Tammy Sutton-Brown sem váltott székhelyet, így nem lenne meglepetés, ha keleten a 2010-es fõcsoportdöntõ megismétlõdne a Dream és a Fever között.

Hogy kik tehetnek ez ellen? Elsõsorban a Cappie Pondexter vezette New York Liberty. A Liberty-nél John Whisenant kezébe került a szakmai irányítás, de nem ez volt az egyetlen karakteres változás. Taj McWilliams-Franklin is távozott és a helyére a magyar szurkolók számára Gyõrbõl ismert Quanitra Hollingsworth érkezett. Palánk alatt eddig sem dominált a New York, de ezután még tovább gyengültek, így Pondexter mellett elsõsorban Leilani Mitchell-re és Plenette Pierson-ra kerülhet nagy teher. Keleten a három fentebb kiemelt alakulat mellett a Connecticut Sun, a Washington Mystics és a Chicago Sky küzd majd.

Nyugaton sem változtak drasztikusan az erõviszonyok. Idén is megtartották a General Managerek között a hagyományos évad elõtti szavazást, mely során a sportvezetõk nagy többsége címvédést várt. A Seattle Storm egy fontos lépést már tett a címvédés felé. Sue Bird, Camille Little, Tanisha Wright, Swin Cash és Lauren Jackson, azaz a kezdõötös együtt maradt.

Ami a Storm esetében aggodalomra adhat okot az a teljesen kicserélõdött kispad. Svetlana Abrosimova, Abby Bishop, Alison Lacey és Jana Vesela jelezte, hogy nem tér vissza és érkezett helyükre Ify Ibekwe, a veterán Katie Smith, Belinda Snell és Krystal Thomas. Nagyon nehéz címet védeni a WNBA-ben, legutóbb a Los Angeles Sparksnak sikerült, miután a 2000-es gyõzelmük után 2001-ben is felértek csúcsra, de ez a Seattle képes lehet rá.

Nyugaton a Phoenix gárdája tûnik a nagy trónkövetelõnek. Nem lehet tudni, hogy a közel féléves kihagyás mit hoz ki Diana Taurasiból. Könnyen lehet, hogy egy minden eddiginél dinamikusabb, éhesebb és motiváltabb Taurasit látunk és akkor nagyon kell figyelnie a mezõnynek, mert a Mercury robogni fog.

Természetesen nem szabad szigorúan Taurasira leszûkíteni a dolgot, a 10. szezonjára készülõ Penny Taylor játékán is sok múlik és akkor még nem beszéltünk Candice Dupree-rõl, aki biztos, hogy jobban meg fogja találni a helyét, mint az elmúlt évadban. Idén már nem lehet arra fogni a sikertelenséget Phoenixben, hogy Pondexter pótlását nem sikerült megoldani és Dupree nem épült be. Biztosak lehetünk benne, hogy a Mercury-nál tenni is fognak azért, hogy ne kelljen magyarázkodni.

Nyugaton a fenti két gárda mellett számolni kell még a Los Angeles Sparks alakulatával, akik egy évvel ezelõtt finoman szólva is gyengén szerepeltek miután sérülés miatt szinte egyetlen meccsen sem tudtak teljes csapattal kiállni. Candace Parker korai elvesztése pedig megpecsételte a sorsukat. A felépült Parker vezetésével a veterán klasszisok, mint DeLisha Milton-Jones, Ticha Penicheiro és Tina Thompson még egyszer nekifutnak a bajnokságnak és ha nem jön közbe sérülés oda is érhetnek a végén. Ebben a fõcsoportban a három általunk kiemelt mellett a San Antonio Silver Stars, a Maya Moore-ral megerõsített Minnesota Lynx és az Elizabeth Cambage-tõl csodát remélõ Tulsa Shock szerepel még.

A WNBA minden játéknapjáról reggelenként napi összefoglalóval jelenetkezünk, hétfõnként pedig egy heti nagy összeállításban külön kiemeljük a liga legérdekesebb történéseit. Tartsatok velünk egész nyáron!

Hirdetés