Hirdetés
Archivum

Rajtol a WNBA rájátszása!:

:

Hirdetés

Közép-európai idõ szerint péntek hajnalban veszi kezdetét a WNBA rájátszása. Már az elsõ körben parádés párosítások alakultak ki, hatalmas csatákra van kilátás a fõcsoport elõdöntõkben.

Keleti fõcsoport

(1) Indiana Fever vs. (4) New York Liberty

Az elsõ mérkõzik a negyedikkel… Papíron akár egy sima párharc is lehetne, de felelõtlenség lenni leírni a New York Liberty-t. A két csapat ellentétes elõjellel készül a rájátszásra. A Fever megnyerte a keleti fõcsoportot, de az utolsó kilenc mérkõzésébõl hatot elbukott – igaz ezek között voltak tét nélküli találkozók – és az együttes legnagyobb sztárja, Tamika Catchings sem egészséges. A veterán klasszis a térdét fájlalja, az alapszakasz utolsó meccsét kihagyta és elõtte is elmaradtak a számai a megszokottól.

Ha nincs vagy kevesebbet vállal Catchings, akkor Katie Douglas-re hárul a vezér szerep, aki egyedül kevés lehet a Cappie Pondexter vezette Liberty ellen. Pondexter a Liberty játékának alfája és omegája, 17.4 pontos átlagával és meccsenkénti 4.7 gólpasszával.

A két gárda a 3. és a 4. legkevesebb pontot kapja meccsenként ebben az évadban és mindkét szakmai stáb nagy figyelmet fordít a kemény védekezésre. Ha pontzuhatagra nem számíthatunk, az biztos, hogy néhány keményebb megmozdulásért nem kell a szomszédba mennie egyik csapatnak sem. A két gárda tavaly a szezon ugyanezen szakaszában találkozott és akkor három rendkívül feszült összecsapás után a Liberty jutott tovább. Most a Fever az esélyesebb, ennyi biztos, a többit meglátjuk.

(2) Connecticut Sun vs. (3) Atlanta Dream

A jövõ nagy generációjának a csatája. A Sun keretét hat olyan játékos alkotja, akik elsõ vagy második profi évüket teljesítik, míg a másik oldalon Angel McCoughtry vezeti a Dream alakulatát. A szakírók egyértelmûen azt emelik ki, nem biztos, hogy idén bármelyik gárda felér a csúcsra, de a következõ 10 év meghatározó egyéniségeit látjuk majd a pályán.

Az Atlanta tavalyi nagydöntésként rosszul, 3-9-es mutatóval kezdte a szezont, majd ezt követõen 17-5-ös sorozattal szerezte meg a harmadik helyet. Ugyanúgy tehát, ahogy a másik keleti párharcban, könnyen lehet, hogy az alacsonyabban rangsorolt gárda jobb formában van.

A Sun legnagyobb ikonja Tina Charles, aki idén már 23 dupla-duplánál jár, miközben meccsenként átlagban 11.0 lepattanót és 17.6 pontot szerez. Charlesnek azonban nem lesz könnyû dolga, mivel Erika de Souza, Sancho Lyttle és Alison Bales személyében három kiemelkedõ képességû magas ember tornyosul a palánk alatt a másik oldalon.

Nyugati fõcsoport


(1) Minnesota Lynx vs. (4) San Antonio Silver

Az a párharc, ahol elég egyértelmûnek tûnnek az esélyek. Idén a Lynx négyszer verte a San Antoniót az alapszakaszban. A tengerentúlon a két veterán irányító, Lindsay Whalen és Becky Hammon csatájának harangozták be ezt a párharcot.

Kettõjük között a különbség mindössze annyi, hogy Minnesotában Whalen sokkal erõsebb társakkal osztozhat a játék örömén. Az élete formájában lévõ Seimone Augustus, illetve Maya Moore, Rebekkah Brunson és Taj-McWilliams-Franklin féle csapattól kötelezõ a továbbjutás, akár két meccsen.


(2) Seattle Storm vs. (3) Phoenix Mercury

A párharc, amire talán a legjobban várunk. A címvédõ Seattle Storm és a 2009-es bajnok Phoenix Mercury csap össze. Ha 20-30 év múlva visszatekintenek a históriások a WNBA-re, akkor a 2000-es évekbõl ezt a két csapatot fogják kiemelni. Az egy fõre jutó zsenik száma felmérhetetlen, az esélyesek ennek ellenére egyértelmûnek tûnnek.

A két csapat 2010-ben és 2011-ben 11 alkalommal csapott össze, abból 10 alkalommal a Seattle Storm hagyta el gyõztesen a pályát. Az ok egyszerû. A Phoenix „fussunk és dobjunk” játéka a liga csapatai közül egyedül a Storm ellen eredménytelen, de ellenük nagyon. A liga legjobban támadó gárdája a Phoenix, meccsenként átlagban 88.97 pontot szereznek, miközben a legjobb védõ csapat a Storm 69.85 ponttal.

Hiába Taurasi klasszisa, hiába a Corey Gaines által megálmodott futós játék, a Storm védõi mindig visszaérnek Sue Bird és Swin Cash vezetésével. A Storm a nyáron azt is átvészelte, hogy Lauren Jackson ismét hosszú hetekre kidõlt. Ha az ausztrál sztárcenter is formába lendül, bármilyen furcsának hat, ez a párharc két felvonás után eldõlhet.

Hirdetés