Hirdetés
Archivum

Rajtol az Euroliga! – 2. rész:

:

Hirdetés

A beharangozónk elsõ részében bemutattuk a végsõ gyõzelemre pályázó együtteseket, most pedig következzenek a magyar csapatok esélyei. Az UNIQA-Euroleasing Sopron a B-csoportban kapott helyet, míg az UNI SEAT Gyõr az A-csoportban szerepel.

UNIQA-Euroleasing Sopron

Sopronban a tavalyi szezonban bajnokságot és kupát nyerõ keretbõl több alapember is távozott. Honti Kata Valenciába szerzõdött, de a légiósok Zane Tamane, Amber Holt és Marissa Coleman sem tértek vissza a csapathoz. Honti pótolhatatlansága ellenére kijelenthetjük, hogy nem gyengült Székely Norbert együttese. Fegyverneky Zsófi extraklasszisát olvasóinknak nem kell bemutatni, míg Olexandra Kurasova (Gorbunova) és Zavecz Hanna a szezon elsõ mérkõzésein a vártnál többet mutattak.

Mindkettõjük esetében egy furcsa kettõsség lehetett bennünk. Egyrészt mindenki tudta, hogy kiváló képességû játékosokról van szó, de azt megjósolni sem lehetett a nyáron, hogy valójában mit várhatunk tõlük. Ausztráliából igazolni mindig lutri, mivel egészen más rendszerben tanulják a kosárlabdát a kenguruk földjén, mint itt Európában. A magyar õsökkel és magyar állampolgársággal is rendelkezõ Zavecz Hannáról azonban hamar kiderült, hogy egy remek emberi kvalitásokkal rendelkezõ intelligens játékos, aki gyorsan beilleszkedett és joggal bízhatunk benne, hogy a rábízott feladatokat a legkiélezettebb nemzetközi találkozókon is meg tudja oldani.

Kurasova (Gorbunova) áprilisban adott életet gyermekének, de így is kiváló formában csatlakozott a társaihoz szeptemberben. Szasa a szezon elsõ meccsein azokat az erényeket csillogtatta, amivel közönségkedvenc lett Sopronban. Természetesen a kisebb kihagyás miatt a teljesítménye ingadozó lehet, de az ukrán klasszis így is igazi vezérszerepet tölthet be az elõttünk álló évadban.

A nagy kérdés a centersor. A Krivacevic Tijana, Horti Dóra, Sara Krnjic trió a hazai mezõnyben rendkívül erõsnek számít, de nemzetközi szinten zavarba hozható. Székely Norbert joggal bízhat Horti harcosságában vagy éppen abban, hogy Krivacevic az idei szezonra ismét elõrébb lépett. A legnagyobb kérdõjel a Pécsrõl érkezõ Krnjic, akinek a teljesítménye miatt nem egyszer joggal fogták a fejüket Baranyában, ugyanakkor nyáron Újvidéken az U20-as EB-n – a saját korosztályában – ismét bizonyított. Nem vitás, hogy az eredményes Euroliga szerepléshez a magyar útlevéllel is rendelkezõ szerb centernek többet kell vállalnia a közösbõl, mint tette azt Pécsen.

Ami az esélyeket illeti, nagyjából megismételhetjük a tavalyi gondolatmenetet. A kulcs – mint mindig – a hazai mérkõzésekben rejlik. A Fenerbahce és a Salamanca más kasztot képvisel a csoportban, de a Tarbes, a Polkowice, a Schio és az Orenburg ellen is gyõzelmi reményekkel léphet pályára saját közönsége elõtt a Sopron. Ezen öt csapat a nagyok mögött a harmadik helyért várhatóan öldöklõ küzdelmet folytat majd. Ha valaki elkap egy jobb idegenbeli sorozatot, esetleg valamelyik gárda megcsípi hazai pályán a két sztárcsapat egyikét, akkor lépéselõnybe kerülhet.

Az egész Euroliga szereplést meghatározhatja a november 17. és december 14. közötti idõszak, amikor sorozatban négy idegenbeli mérkõzés vár Székely Norbert tanítványaira. Amikor ez a végeláthatatlan túra lezárul, nagyjából belõhetõek lesznek a csoport erõviszonyai. Tavaly a Sopron nagyon közel volt a Fenerbahce ellen egy bravúrhoz, ha az idei évadban sikerülne nyerni valamelyik magasabban jegyzett alakulat ellen, akkor a lehetõségekhez képest igen kedvezõ helyzetbõl várhatnák a rájátszást Fegyverneky Zsófiék.

UNI SEAT Gyõr

A gyõriek megkezdik a nagy kalandot az Euroligában. A nemzetközi szereplés jórészt a rutinról szól, ennek megfelelõen az elsõ év a legrangosabb európai kupasorozatban finoman szólva sem egyszerû. Egészen más világ, mint bármi más nõi kosárlabdában itt Európában. Ráadásul a gyõri együttes az egyetlen az Euroliga 23 csapatos mezõnyében, akiknél a keretben nincsen 26 évesnél idõsebb játékos.

A vezérszerep a csapatkapitány Nagy-Bujdosó Nórára és az Iva Ciglar, Renee Montgomery, Quanitra Hollingsworth, Edita Sujanová alkotta légiós különítményre vár. Ugyanakkor nincs egyszerû dolga Fûzy Ákosnak, mivel a csapat éppen csütörtökön a Valencia ellen játszik elõször teljes összeállításában. Hollingsworth vasárnap a Diósgyõr ellen lépett pályára az idei szezonban elõször gyõri színekben, Montgomery pedig az amerikai válogatott európai turnéja után hétfõn csatlakozott a kerethez.

Tévúton járnánk, ha csak a légiósokra hegyeznénk ki Fûzy Ákos csapatának a szereplését. Legalább olyan fontos, ha nem fontosabb, hogy az ígéretes magyar fiatalok közül Rasheed Rita vagy éppen Simon Zsófia is megmérettetheti magát a világ élvonala ellen. Éppen ezért ebben a helyzetben teljesen felesleges eredményekrõl, gyõzelmekrõl beszélni. A gyõriek szereplését abból a szempontból kell nézni, hogy az elsõ és az utolsó Euroliga mérkõzés között elõrébb tud-e lépni a csapat. Látszódik-e a teljesítményen egy elõre mutató ív, ha igen, akkor lényegében mindegy, hogy a számszerû eredményeket tekintve mit hoznak az elõttünk álló hetek.

A csoportok beosztása

A-csoport B-csoport C-csoport
UNI SEAT Gyõr UNIQA-Euroleasing Sopron BLMA Montpellier
Bourges Basket CCC Polkowice Cras Basket Taranto
Galatasaray Famila Schio Frisco Brno
Lotos Gdynia Fenerbahce Good Angels Kosice
Ros Casares Valencia Nagyezsda Orenburg Gospic Croatia
UMMC Jekatyerinburg Perfumerias Avenida Salamanca Rivas Ecópolis
VICI Aistes Kaunas Tarbes GB Sparta&K Moszkva Vidnoje
ZVVZ USK Praha   TS Wisla Krakow

Az elsõ forduló programja

A-csoport

Október 12., szerda
Lotos Gdynia – UMMC Jekatyerinburg 17:45
Bourges Basket – ZVVZ USK Praha 20:00


Október 13., csütörtök
UNI SEAT Gyõr – Ros Casares Valencia 18:00
Galatasaray – VICI Aistes 20:00


B-csoport

Október 12., szerda
UNIQA-Euroleasing Sopron – Tarbes GB 18:00

Október 13., csütörtök
CCC Polkowice – Perfumerias Avenida 17:45
Beretta-Famila – Nagyezsda Orenburg 20:30

C-csoport

Október 12., szerda
Frisco Brno – Szpartak Moszkva 18:00
Wisla Can-Pack – Good Angels Kosice 18:00
BLMA – CB Taranto 20:00
Rivas Ecopolis – Gospic CO 20:00

Az Euroliga minden játéknapjáról nagy terjedelemben beszámolunk itt a wbasket.hu oldalon. Az elmúlt években kialakult rendszer szerint a magyar csapatok szereplésére külön hangsúlyt fektetünk, míg a többi találkozóról esténként napi összefoglalóval jelentkezünk.

Hirdetés