Hirdetés
Archivum

Rajtol az Európa Bajnokság!:

:

Hirdetés

Június 18-án szombaton kezdetét veszi a nõi kosárlabda Európa Bajnokság Lengyelországban, ahol 16 csapat száll harcba a kontinensbajnoki címért. Az elõttünk álló EB egyben az olimpiai kvalifikációról is dönt, a végsõ gyõztes egyenes ágon jut ki Londonba, míg a 2.-tól az 5. helyen végzett válogatottak selejtezõtornán vehetnek részt. Az alábbiakban áttekintjük az esélyeseket.

A nagy hármas: Franciaország, Oroszország, Spanyolország

A francia válogatott a címvédés reményében utazik Lengyelországba és felelõtlenség lenne esélytelennek tekinteni Pierre Vincent alakulatát. A gallok legnagyobb ellensége a 2009-es Európa-bajnoki cím óta a sérüléshullám. Egy kis felsorolás: Isabelle Yacoubou-Dehoui, Emile Gomis, Pauline Krawcyck és Sandrine Gruda sem lehetett ott a tavaly õszi világbajnokságon. A franciák ennek ellenére jól szerepeltek, emlékezhetünk rá, hogy a spanyolok elleni negyeddöntõben 39 percen át vezettek, majd elfáradtak és a hispánok az utolsó pillanatban hosszabbításra mentették a meccset, amit késõbb meg is nyertek.
 

Szakírók világítottak rá, nagy különbség volt franciáknál az EB és a VB között, hogy a 2000-es évek elsõ felének sikercsapataiból (akár klub, akár válogatott szinten) 2009-ben Cathy Melain még segítette a válogatottat és ha a pályán már olyan hasznos nem is tudott lenni, de személyisége és rutinja elengedhetetlennek bizonyult a sikerhez. 2010-ben a világbajnokságon Celine Dumerc-en kívül igazi vezére nem volt az együttesnek és talán a negyeddöntõben pont ennyi hiányzott a továbbjutáshoz. Pierre Vincent is hasonlóan vélekedhetett, a válogatottságot 2007-ben egyszer már lemondó Edwige Lawson-Wade ismét ott van a csapattal és betöltheti ezt a szerepet.
 

A trónkövetelõ Oroszország nincs könnyû helyzetben, mivel egy siralmas világbajnoki szereplés (7. hely) után szeretnék visszaszerezni az európai trónt, aminek szigorúan a játékoskeretet nézve a legnagyobb várományosai. 2001 óta az orosz nemzeti csapat sorozatban öt EB döntõt játszott, ebbõl kettõt megnyert és ez magáért beszél. A legnagyobb probléma „a mesés keleten”, hogy továbbra is ugyanazok a nevek köszönnek vissza.

Elég elolvasni a Fiba Europe beharangozóját, ahol ismételten Stepanovát emelik ki kulcsembernek, aki immár a 15. világversenyére készül hazája válogatottjával. Az oroszok hibába nyertek az elmúlt kilenc U20-as EB-bõl ötöt, az ott remeklõ fiatalok nem tudják kiszorítani a veteránokat, sõt… Ettõl függetlenül ez az orosz csapat a legjobb kerettel büszkélkedhet az európai együttesek között és ha a világbajnokságon mutatott produkciónál harciasabbak, motiváltabbak lesznek, senki se lepõdjön meg, ha július 3-án az aranyérmet az orosz lányok nyakába akasztják. Amit fontos megemlíteni, hogy Boris Sokolovsky alakulatában az eredeti tervekkel ellentétben Epiphanny Prince mégsem szerepel majd.

A nagy hármasból a szeptemberi világbajnokságon a spanyolok szerepeltek a legjobban. Jose Ignacio Hernandez válogatottjában ráadásul öt friss EuroLiga-gyõztes kapott helyet. Azaz kérdezhetnénk, hogy mi kell még a sikerhez? Például megtanulni nyerni az oroszok ellen, mivel 2007-ben és 2009-ben is ugyanúgy jártak a spanyolok. Parádés szereplés az egész tornán, majd négy évvel ezelõtt a fináléban, két évvel ezelõtt pedig az elõdöntõben egy csúnya vereség a nagy riválistól.

Igazából a hispánoknál ugyanaz a helyzet, mint a világbajnokság elõtt. Alba Torrens személyében hiába tudhatják soraikban a legnagyobb európai tehetséget és korunk egyik meghatározó centere Sancho Lyttle hiába uralja a festéket, még mindig megkerülhetetlen tényezõ a ’76-’80-as „aranygeneráció” Elisa Aguilar, Laia Palau, Amaya Valdemoro vagy éppen Anna Montanana. Ennek a zseniális generációnak London lehet a végállomás, de oda el kell jutni, amihez elengedhetetlen egy jó EB szereplés. Klubszinten áprilisban már sikerült az oroszokat legyõzni, miért ne sikerülhetne ez most válogatott szinten is a spanyoloknak?

Akik tönkretehetik a nagyok szórakozását:
Csehország, Fehéroroszország, Lengyelország (?)

Ha a tavalyi világbajnokság eredményeit szemléljük, akkor jelenleg a legjobb európai válogatott a cseheké. Természetesen sántít ez a kijelentés, de jól hangzik. A cseh válogatott esetében két álláspont ütközik, az egyik szerint egy zseniális generáció utolsó nagy dobása volt a hazai rendezésû vb-n megszerzett ezüstérem, míg más vélekedések szerint a 2005-ös Euróba-bajnok visszatérhet a kontinens közvetlen elitjébe. Annyi biztos, ez a cseh együttes, már nem az, amelyik tavaly õsszel parádézott. Ivana Vecerova és Michael Feranèíková visszavonult a válogatottságtól, míg a világbajnokság legértékesebb játékosa (MVP) Hana Horakova idén fáradtság miatt lemondta a szereplést a nemzeti csapatban. A jelenlegi keret húzóemberei így Eva Viteckova és Jana Vesela lehetnek.
 

Lassan négy éve, hogy az olaszországi Chietiben egy érdektelenségbe fulladó kontinensbajnokságon a fehérorosz lányok nyakába bronzérmet akasztottak. Akkor mindenki a fejét fogta és a legfinomabb vélemények is úgy hangzottak, hogy egy egyszeri kifutott eredmény volt ez. Azóta eltelt négy év és a fehéroroszok az összes világversenyen – olimpián, világbajnokságon és EB-n – ott voltak, szereztek egy világbajnoki és egy Európa-bajnoki negyedik helyet, Veramejenka és Leuchanka pedig a szakág rettegett ikertornya lett. Anatolij Bujalski szövetségi kapitány sokszor elmondja, hogy az utánpótlás haldoklik a hazájában, ha a sikercsapatból a meghatározó alapemberek, Natallia Marchanka, Tatyana Troina, Marina Kress és Natalija Trafimava a visszavonulás mellett döntenek, nem tudja elképzelni, hogy mi lesz. Ez azonban a jövõ problémája, a jelen, hogy a papírforma szerint a fehéroroszoknak minden esélyük megvan az olimpiai selejtezõt érõ helyezés kivívására.

Minden beharangozóba kell valami bátor tippet írni, mert úgy az igazi. Ebben a röpke kis eszmefuttatásban ez a megtisztelõ szerep a lengyel válogatottnak jutott. Természetesen ahogy azt szokás mondani: a házigazdát sohasem szabad leírni, igaz a lengyelektõl nem várhatunk olyan menetelést, mint õsszel a csehektõl a hazai rendezésû világbajnokságukon. Dariusz Maciejewski, szövetségi kapitány alakulatából alapemberek hiányoznak. Agnieszka Bibrzycka a gyermekvállalás mellett döntött, míg Magdelena Leciejewska sérüléssel bajlódik. Egyikõjük sem lesz ott a tornán, így gyakorlatilag a „meccsnyerõ” szerep a center Ewelina Kobryn-ra hárul. Ennek ellenére minden kontinenstornának kell hogy legyen egy meglepetéscsapata és ahogy 2009-ben a görögök értek oda az ötödik helyre, úgy egy ilyen csoda a házigazdában is benne van. Érdekesség, hogy a lengyel válogatott minden játékosa hazája bajnokságából érkezik.


Az Európa Bajnokság minden mérkõzésérõl beszámolunk itt a wbasket.hu oldalon! Emellett naponta képekkel és a torna alatt elemezésekkel is jelentkezünk! Tartsatok velünk!

Hirdetés