Hirdetés
Magyarország

Rajtol az Európa Kupa rájátszás, az Euroligában a Sopron lengyel, a Szekszárd francia ellenféllel találkozik:

:

Hirdetés

A héten négy magyar érdekeltségű nemzetközi mérkőzést rendeznek. Az Euroligában a Sopron Basket az Arka Gdyniát fogadja, az Atomerőmű KSC Szekszárd a Lattes Montpellier vendége lesz. Megkezdődik az Európa Kupa rájátszása. Az oda-visszavágós kuparendszerű párharcok első mérkőzésein mindkét magyar együttes hazai pályán szerepel. A DVTK a Zabiny Brnóval, az NKA Universitas PEAC a Nesibe Aydin együttesével mérkőzik. Károlyi Andreát, hétszeres magyar bajnok, nyolcszoros Magyar Kupa-győztes, kétszeres Euroliga-bronzérmes klasszisunkat, a 3×3-as válogatottunk szövetségi kapitányát kértük arra, hogy foglalja össze várakozásait a mérkőzésekkel kapcsolatban.

Euroliga

Sopron Basket – VBW Arka Gdynia 

“Meglepő volt a Girona elleni mérkőzés. Főleg az, hogy Miskolc után hazai pályán sem tudta másik arcát mutatni a Sopron és azt egy erősebb csapat már meg is bosszulta. Nyilván így utólag okos az ember, de talán az a múlt heti Euroliga mérkőzés kellett ahhoz, hogy vasárnap már úgy menjen a Szekszárd ellen a Sopronnak, ahogy azt szeretnék. Sok szó esett már a fiatalok szerepéről, Varga Alíz a Girona ellen is eredményesen szerepelt és Szekszárdon az elején kis túlzással ő tartotta meccsben a csapatát. Le a kalappal előtte! Mindezt oly’ könnyedséggel teszi. Nem tudom, hogy mi zajlik le benne, de kifelé teljes nyugalmat sugároz.

Ha még nem is 100%-ban érte el a remélt szintet a Sopron, de szerintem a szekszárdi mérkőzéssel visszatértek a tervezett útra. Nem feltétlenül a koncentrációt mondanám, hogy az tért vissza, mert az nyilván eddig is megvolt. Inkább azt a zavart nem lehetett érezni, hogy nem értik mi történik velük, ami Miskolcon vagy a Girona ellen látszódott. A mostani Gdynia meccs ideálisnak ígérkezik arra, hogy teljesen visszazökkenjenek. Az őszi bravúrok után a múlt heti vereség ellenére is a csoportja élmezőnyében van a Sopron. Talán kicsit most rosszul jön ki, hogy december végén nem játszanak a két ünnep között. A BKG elleni meccset hozták előbbre arról az időszakról, így lesz egy kisebb szünetük.

Az első mérkőzésen – még október közepén – viszonylag nagy különbség mutatkozott. Azóta biztos, hogy a Gdynia is jobban összeállt, de így is csak egy győzelmük van. Bár a Gironára is azt mondtam, hogy nem fog gondot okozni a Sopronnak, az viszont már tényleg nagyon meglepő lenne számomra, ha a Gdynia ezt megtenné. Továbbra is tartom, hogy majd a Fenerbahce elleni mérkőzés lesz az igazi erőpróba. A Jekatyerinburg kiemelkedik a mezőnyből, de mindenki más egy megléphető akadály, ha közel 100%-os formában tudnak játszani a soproniak.”

Lattes Montpellier – Atomerőmű KSC Szekszárd 

“A Szekszárdnak volt egy extra első félideje a Sopron ellen vasárnap. A harmadik negyedért kár, mert bár így is joggal mondhatják, hogy jó meccset játszottal, de azért a 19-0 hagy egy kis rossz szájízt. Más választásuk nem volt a szekszárdiaknak, mint nekiugrani a Sopronnak az elején. Az, hogy 40 perc a meccs és több a minőségi cseréje, a Sopronnak kedvezett. Most rá vannak kényszerülve Szekszárdon a sérültek miatt, hogy a fiatalokat még többet szerepeltessék és szerintem megvan a pozitív haszna. Be lehet állítani őket és lehet rájuk számítani, ez ennek az időszaknak a legértékesebb tapasztalata.

Visszatérve az Euroligához, a múlt heti Velence kapcsán én még most is azt gondolom, hogy egy nyerhető meccs volt minden nehézség ellenére. Sőt azt is megkockáztatom, ha ezt ma játszanák, akkor nyerne a Szekszárd a bajnoki rangadón látottak alapján. A kilencedik fordulóhoz érkezünk. Nyolc lejátszott meccs után a Lattes Montpellier 50%-os. A negyedik helyen állnak, a kötelezőket hozták és a Prága ellen van egy bravúrjuk. A két légiós nélkül egy kicsit erre is mondhatjuk azt, amit korábban már párszor elsütöttünk, hogy “túlélő túra”. Sajnos a Szekszárd szempontjából egyre kevesebb olyan mérkőzés van, ahol benne lehet a bravúr. Én maximumon a moszkvaiak elleni hazait érzem erre alkalmasnak.”

Európa Kupa 

DVTK – Zabiny Brno 

“Tény, hogy egy-két mutatóban jobb a Brno, de nem érzem, hogy ne tudta a DVTK kiépíteni olyan előnyt, ami ne lenne elég a második meccsre. Még akkor is, ha lépéshátrány, hogy azt idegenben kell megvívni. Leslie Vorpahl és Keyona Hayes beszállt a csapatba, miközben Völgyi Péter irányításával egységesebbnek érzem a DVTK-t. Szerintem így ez egy megugorható kör, ráadásul messzire sem kell utazniuk. Ilyen szempontból is jó helyzetben vannak.

Kérdeztél arról is, hogy a továbbjutóra a Bourges várna és ezt hogy kell lereagálni. Én azt gondolom, hogy ennyire nem szabad előre tekinteni. Nem lehet más a cél Miskolcon, mint meccsről meccsre készülni, fejlődni. Arra kell fókuszálni, hogy legyen stabilabb a játékuk. Hazai pálya, Brno, ha lehet nyerjük meg minél nagyobb különbséggel – ennek kell a jelszónak lennie, csapatszinten ilyenkor másra nem szabad gondolni. A Szekszárd és a Sopron elleni mérkőzés azt mindenképpen megmutatta, hogy egyre stabilabbak és megoszlanak a terhek a keretben.

Egyelőre úgy tűnik, hogy Keyona is tud úgy pluszt hozni, hogy azzal a csapat hasznára is van és nem csak egyénileg lép vele előre. Pozitív, ami a DVTK-val történik és ezt tovább erősítheti, hogy a bajnokság most fordul. Jönnek azok a hazai mérkőzések, amiket a csarnok épülése miatt idegenben játszottak ősszel. A Csata, a PEAC, a BEAC és a Szekszárd is Miskolcra látogat a legyőzőik közül. Úgy néz ki, hogy ez a nagyobb csarnok sem volt rájuk olyan hatással, hogy meg kell szokni egy másik közeget.”

NKA Universitas PEAC – Nesibe Aydin 

“A PEAC-ra bátran mondhatjuk, hogy hullámvölgyben vannak. Erre rátesz egy lapáttal, hogy az elmúlt hetek utazásai mellett nem tudták elvégezni a tervezett edzésmunkát. Sokat gondolhatják azt, ha nem edzenek a játékosok, akkor legalább pihennek. Ha repülőtéren ül, várakozik vagy buszozik az ember, az rosszabb mindennél. Annál sokkal értékesebb, hogy nyugodt körülmények mellett van egy olyan kétórás edzése, ami mellett lerakja a haját a játékos. Ez az időszak szerencsétlenül jött ki a PEAC-nak egy rosszabb formával.

A legfontosabb a párharc előtt a PEAC-nak, hogy átlépjen a saját árnyékán és ha azt érzik, hogy nem bírnak többet, akkor is erőt vegyenek magukon. A heti magyar érdekeltségű meccsek közül ez az a párharc, ahol szerintem a felkészülés során a leginkább visszanyúlhatnak a szakmai stábok a korábbi tapasztalatokhoz. Maximálisan ismerik egymást a csapatok. Ez oda-vissza lehet előny és hátrány. Az mindig rossz, hogy a második meccset játssza idegenben egy csapat. Itt viszont talán az elsőn kialakulható egy olyan különbség, ami esélyt teremt a visszavágóra. Nem lesz egyszerű, de októberben a PEAC hazai pályán 78-66-ra nyert. Igaz, a visszavágón 96-62-re győztek a törökök.

Szerintem csapatként tudna a Nesibe Aydin fölé nőni a PEAC. Most is így nem nagyon tudok kiemelni egy-egy területet, ahol egyértelműen jobb lehet a Pécs. Amikor nekik ment az ősszel, akkor csapatként emelkedtek ki. Összességében a PEAC elérte a célját a csoportból való továbbjutással, ezt mindenképpen pozitívan kell értékelni és az esetükben hatványozottan igaz, hogy nem kell nagyon előre gondolkozni, csak a következő meccsre.”

Hirdetés