Hirdetés
Európa

Rajtol az olasz bajnokság:

:

Hirdetés

Törökország, Spanyolország és Franciaország után a hétvégén Olaszországban is elrajtolnak a bajnoki küzdelmek. A címvédő Famila Schio otthona ad otthont az összevont szezonnyitó hétvégének. A 13 csapatos mezőnyben a Schio színeiben Juhász Dorkának, az Oxygen Basket Roma alakulatában Czukor Dalmának szurkolhatunk majd.

A bajnoki cím legnagyobb várományosa idén is a Famila Schio. Tavaly történelmet írt a klub, hiszen fennállása legjobb Euroliga szezonját teljesítette és bronzérmet szerzett a legrangosabb európai kupasorozatban. Abból a gárdából Marina Mabrey, Egle Sventoraite, Rhyne Howard, Astou Ndour és Kim Mestdagh már nincs a csapattal. Helyükre négyen érkeztek. A legfontosabb számunkra, hogy Juhász Dorka itt kezdi európai profi karrierjét. Érdekes lesz figyelni, hogy a kiváló WNBA-s bemutatkozás után miként sikerül majd az európai debütálása. Egy biztos, hogy George Dikeoulakos irányítása alatt jó helyre került és minden adott a sikeres átmenethez. Szintén magyar kötődés, hogy Arella Guirantes a DVTK-tól szerződött az észak-olasz gárdához. Guirantes ponterős teljesítményt nyújtott az elmúlt hetekben, legutóbb a Szuperkupa döntőjében 16 pontot szerzett.

Juhász Dorka és Arella Guirantes mellett új szerzemény hármas posztra Robyn Parks, míg ötösre Julia Reisingerovát szerződtették. A cseh center teljesítménye sokáig elmaradt a várttól, de a Szuperkupa elődöntőjében ponterős teljesítménnyel vezette győzelemre a csapatát. Az új évadban várhatóan teljes értékű tagja lesz az aktív rotációnak a szlovén Ajsa Sivka. Az U18-es Európa-bajnokság MVP-je szép jövő előtt áll, de kérdés, mennyit tud vállalni. Az viszont nem kérdés, hogy a Schio nagy erejét az adja és az elmúlt évek nemzetközi eredményességi fordulatát is részben az hozta el, hogy kitartanak egy stabil hazai mag mellett. A Sottana, Crippa, Verona, Penna, Keys ötös, illetve az argentin Florencia Chagasis (aki egy év után tért vissza) komoly vázat ad a csapatunknak. Nagy kérdés lesz, hogy mit hoz az Euroliga, hiszen a tavalyi év után az elvárások magasak. Ugyanakkor hazai porondon nem lehet más a cél, mint a címvédés.

Ehhez érdemben két csapatnak lehet szava, a szintén Euroligás Virtus Bolognának, illetve a Reyer Veneziának. A Virtus Bolognánál a legnagyobb változás a szakmai stábban történt, hiszen Pierre Vincent vette át a csapat irányítását. A kiváló francia szakember éveken át irányította a Famila Schiót, így az olasz viszonyokat tökéletesen ismeri. Döntően egyben tartották a tavalyi csapatot. Mindössze hárman távoztak, Cheyenne Parker, Sabrina Cinilli és a Fener-hez szerződő Kitija Laksa. Mellettük ketten érkeztek, Lauren Cox és Haley Peters. Cox az elmúlt szezonban a Valenciát erősítette és 10.8 pont, 4.7 lepattanó átlagot szorgoskodott össze az Euroligában. Peters pedig a Lattes Montpellier-t segítette az elmúlt két évadban. Az Euroligás évükben 13.3 pont, az Európa Kupásban 15 pont volt az átlaga.

Olbis Andre és Illiana Rupert mellett az új érkezőkkel kiegyensúlyozottabbak lehetnek festékben, mint tavaly voltak. Cox lett az Olasz Szuperkupa MVP-je múlt héten, amikor a döntőben 70-65-re verték a Schiót. A fontos kérdések rajtuk kívül Ivana Dojkic és Cecilia Zandalasini kettősén múlhatnak. Egy éve az Euroligában nem volt esélyük a továbbjutásra, de ezúttal egy jó érzésekkel megerősített, de mégis összeszokott csapattal okozhatnak meglepetést. Olaszországban pedig a Szuperkupa kell, hogy adjon egy olyan lendületet, mely segíthet nekik újabb trófeákért küzdeni.

A Reyer Venezia az előttünk álló szezonban is az Európa Kupában szerepel. Tavaly nem jött össze nekik a bajnoki döntő, de összességében nem volt rossz szezonjuk. Nem véletlen, hogy markáns változásokat nem eszközöltek. Shiori Yasuma, Antonia Delaere és Sara Madera távozott, míg érkezett Lisa Berkani és Anna Makurat. Berkani és Makurat az Olasz Szuperkupa elődöntőjében ponterős játékkal debütált. Mellettük a legnagyobb fogás, hogy az Európa Kupában közel 17 pontot átlagoló Jessica Shepard és a finnek klasszis centere Awak Kuier maradt a klub kötelékében. Az olasz mag (Logoh, Villa, Pan, Meldere, Cubaj, Fassina, Gorini, Franchini), ha nincs is olyan erős, mint a Schiónál, de arra kiváló, hogy jól fellépjen a légiósok mellé. Bőven okozhatnak kellemetlen perceket a tavalyi két döntősnek.

Az olasz bajnokságot nagyon sűrű középmezőny jellemzi és Czukor Dalma csapata az Oxygen Roma Basket itt foghat pozíciót. A rómaiak a kimaradók a nyitó fordulóban, így majd jövő hétvégén debütálnak. Újonc klub minden téren, hiszen a Parking Graf Crema élvonalbeli licencét vásárolták meg. A tervek nagyok, hogy a fővárosnak is legyen versenyképes élvonalbeli csapata. Czukor Dalma mellett a Sventoraite, Dongue, Kalu trió alkotja a légiós-különítményt. Mindhárman szerepeltek hazánkban, egy kipróbált sor. Az olasz magból a Cupido, Natali, Bongiorno, Gilli négyest kell kiemelni. Közülük mindenkivel találkozhattunk korosztályos tornákon vagy 3×3-ban. A legnagyobb kérdés nem is az egyéni képességekben van, hanem abban, hogy a teljesen alapoktól miként sikerült a csapatépítés. Az eddigi felkészülési meccsek biztatóak, de minden téthelyzetben dől majd el.

Láthatunk teljesen átalakuló gárdákat is a középmezőnyben, mint a Ragusa vagy a Fila San Martino di Lupari, akik hagyományosan képesek megszorongatni a legerősebb alakulatokat is. Közös bennük, hogy nagy mozgás volt közöttük az olasz játékosokat nézve. A Ragusától nyolc, a San Martino di Luparitól például hatan távoztak. Sok mindent meghatározhatnak a légiósok, a Ragusánál ők Jasmine Thomas mellett a Juskaite, Jakubcova, Chidom hármas. A San Martinónál Lidija Turcinovic érkezését érdemes talán kiemelni. Erősebb lehet az Európa Kupás Dinamo Sassari, ahol többek között Agnieska Kaczmarczyk és Ivana Raca tűnik nagy fogásnak, de a GEAS Sesto San Giovannit sem lehet leírni. A Moore, Begic, Gwathmey trió mellett a hazai mag így fest: Caterina Dotto, Giulia Arturi, Elena Bestagno, Valeria Trucco és Ilaria Panzera. Ez sem egy rossz sor.

Hirdetés