Hirdetés
Archivum

Rajtol az Orenburg és a Lattes Montpellier Európa Kupa döntõje:

:

Hirdetés

Szerdán magyar idõ szerint 16 órától Orenburgban megkezdõdik az Európa Kupa 2018/2019-es kiírásának döntõ párharca. A Nagyezsda Orenburg és a Lattes Montpellier küzdhet a trófeáért.

Az Európa Kupában abból a szempontból nem szakadt meg a sorminta, hogy 2012 óta csak francia, orosz és török gyõztese volt a sorozatnak. Ezúttal is biztos, hogy egy meghatározó nemzet élcsapata hódítja el a trófeát. Ha már a nagy szériáknál tartunk, akkor azt is érdemes elmondani, hogy az európai kupák 2016-os átszervezése óta – ekkor vezették be az átjárást az EL és a EK között – már harmadik alkalommal szerezheti meg a trófeát Euroligából induló alakulat. Ebbõl is látszik, hogy a csapatok ráéreztek ennek a rendszernek az ízére. Látnak perspektívát abban, hogy érdemes egy ilyen lehetõségért (is) küzdeni. Általánosságban is elmondható, hogy nagyon pozitívak az elsõ értékelõ nyilatkozatok az idei Európa Kupáról. Sok eredményorientáltan gondolkodó alakulatot láthattunk, amely érezhetõen növelte a színvonalat, a szurkolói elfogadást. Ráadásul a nagy nyugat-európai ligák legjobbjait figyelhettük küzdeni.

A döntõ klasszikus oda-visszavágós kuparendszerû párharcban kerül lebonyolításra. Az elsõ meccset rendezi a Nagyezsda Orenburg és a visszavágót jövõ héten szerdán a Lattes Montpellier. A kiírás értelmében minden párharcban, ahol Euroliga és Európa Kupa csapat méri össze az erejét, a visszavágó házigazdája az Európa Kupa résztvevõ fél. A két gárda legutóbb 2018 januárjában még az Euroligában találkozott és akkor 100-56-ra kiütötte az Orenburg a francia riválisát. Azóta nagyot fordult világ. A Lattes Montpellier-nél új elnök, új sportigazgató és egy teljesen felfrissített keret kezdte meg a munkát. Az Orenburg is újragondolta a jövõjét. Náluk Brionna Jones megtartásán túl két irány mellett kötelezték el magukat. Egyrészt több lehetõséget akartak adni a két sztárcsapat keretébõl kimaradó orosz játékosoknak, illetve Victor Lapena vezetõedzõvel náluk is megjelent egy markáns spanyolos vonal. Kiváló eredményeket szállítva.

Az Orenburg számára nem csak az jelent lépéshátrányt, hogy az elsõ meccset rendezik. Õk a Schio elleni elõdöntõ párharc március 21-i kezdete óta hat tétmeccset játszottak. Bár a hétvégi kurszki két elõdöntõ találkozó közül az elsõt feladták és légiósaik nélkül álltak ki, ez így is brutális terhelés. Nagy kérdés, hogy miként kezelik. A csapatuk meghatározói Brionna Jones és Erica Wheeler, illetve a két spanyol légiós, az irányító Sandra Ygueravide és Laura Nicholls. Az Orenburg esetében minden azon múlik, hogy Jones és Nicholls menyire tud érvényesülni a festékben. Ha õket kiveszik, akkor Wheeler klasszis egyéni megoldásai az esetek többségében kevésnek bizonyulnak. Még akkor is, ha kiemelkedõ adottságaival remekül oldja meg az ellenfél védelmének megbontását. Az orosz magból Anastasia Shilova került extra formába. A 186 cm magas bedobó a Schio ellen például 15 pontot ért el 5 triplából. Ilyen villanásokra óriási szüksége van az Orenburgnak, mert a Lattes Montpellier kerete mélyebbnek tûnik.

A francia élcsapat hasonlóan magasabb szerkezetû felállással dolgozik. Náluk Sami Whitcomb kívánkozik az élre. Nagy kérdés, hogy bárki meg tudja-e állítani. Az ausztrál válogatottból ismert WNBA gyõztes klasszis meghatározó támadásban közel 20 pontos átlagával, de az amerikai védõ Taylor Wurtz is hasonlóan domináns a maga 10.4 pont, 4.8 lepattanó és 2.1 gólpasszával. Érkezett még Olesia Malashenko helyére Ana Dabovic, de ez a csapat a francia magnak köszönhetõen igen erõs. Az évad végén Lyonba távozó válogatott center Helena Ciak 11.2 pont, 7 lepattanó átlaggal kiemelkedik, de Endy Miyem, Diandra Tchatchouang, Alix Duchet vagy éppen Ornella Bankole rendkívüli rutint, variációs lehetõségeket hoz. Nem véletlen, hogy csapatszinten a 79.3 pont, 41.6 lepattanó és 19.3 gólpassz meccsenkénti átlaggal az EK-mezõny egyik legjobb mutatóit hozzák.

A csapatstatisztikák összehasonlítását tekintve a fontos mutatókban a Lattes Montpellier áll jobban. Külön érdemes kiemelni a franciák 46%-os mezõnymutatóját, ami egészen extra. Fõleg úgy, hogy ez 10 szerzett labdával és 13.8 gyorsindításos ponttal párosul. A lepattanók terén is jobbak 41-38 arányban, de Brionna Jones klasszisának köszönhetõen második esélybõl az Orenburg lényegesen több pontot ért el (13.5 – 9.2) eddig. Meccsenként átlagban 15 támadólepattanója van az Orenburgnak, ami számukra egyértelmûen esélyt kínálhat. Összességében viszont mégis a Lattes Montpellier tûnik a favoritnak. Kiváló keretük van, amely igazi csapatként küzdve magas ritmusú játékra képes. Óriási erõdemonstráció volt, amikor az elõdöntõben a Gironának esélyt sem adtak.

Hirdetés