Hirdetés
3x3

Rajtol az U23-as 3×3-as Nemzetek Ligája:

:

Hirdetés

Továbbra is a 3×3-as kosárlabdáé a főszerep: a FIBA 3×3 Women’s Series poitiers-i állomása után, ahol egészen az elődöntőig menetelt a válogatottunk, a hétvégén Pozsonyban az U23-as Nemzetek Ligájának Közép-Európai Konferenciájában is elkezdődnek a küzdelmek. Három nap alatt három mini-torna vár a mieinkre. Süle Krisztina szövetségi kapitányt kérdeztük a felkészülésről, a keret kialakításáról és a várakozásairól.

A magyar csapat június 15-én kezdte meg a közvetlen felkészülést a Nemzetek Ligájának pozsonyi seregszemléjére. Kezdetben négy fővel dolgozott a szakmai stáb, majd múlt héten már a teljes keret rendelkezésre állt.

“Egy nagyon jó hetet teljesítettünk, mindenki maximális munkát végzett. Meg voltam elégedve a lányokkal. A játékosok tisztában voltak azzal, hogy a nyolc főből hatan lehetnek a keretben. Érezhetően kiváló versenyhelyzet alakult ki.” – kezdte értékelését Süle Krisztina, aki hangsúlyozta: nem volt könnyű feladat a keretszűkítés.

“Nehéz döntés, sokat gondolkoztunk Keresztesi Dávid másodedzőmmel. A nyolcas keretből végül Madár Kata és Varga Eszter maradt ki. Magasak között Jáhni Zsófi és Kovács Kitti, mezőny poszton Pusztai Petra, Tóth Orsi, Tenyér Zsófi, Takács Emese szerepel majd a Nemzetek Ligájában. Kata és Eszti munkájával is meg voltam elégedve. Esztit külön kiemelném, aki maximális munkát tett bele. Ő az egyik legfiatalabb a társaságban, neki még van két éve U23-ban és meghatározó játékos válhat belőle. Amikor kialakítottuk a keretet, akkor a csapat összességét, a kémiát és azt vettük figyelembe, hogy ki milyen karakter. Pusztai Petra, Tóth Orsi, Jáhni Zsófia is erős vezérszereplő a mezőnyben, akik sok labdát használnak. Olyan játékosokat kerestünk melléjük, akik mezőny poszton ezt ki tudják szolgálni és kintről is jó a kezük. Kovács Kitti és Madár Kata harcolt Jáhni Zsófi melletti másik magas helyért. Kitti múlt héten hatalmas akarattal dolgozott, jól is ment neki. 100%-osan bebizonyította, hogy itt a helye. Sokat változott, fejlődött, mentálisan összekapta magát. Összességében bárkit hagyok ki, nagyon vérzett volna a szívem.” – adott betekintést a keret kialakításába Süle Krisztina.

Kifejezetten jót tett az U23-as válogatottnak, hogy éles versenyhelyzet alakult ki már az utazó keretbe kerülésért is. “Ha nem lenne versenyhelyzet, akkor nem tudnád kihozni magadból a maximálisnál is többet. Fontos, hogy legyen ilyen és mindenki úgy dolgozzon, hogy be akar kerülni. Akkor van nyomás, akkor látszik, hogy ilyen helyzetben hogyan teljesít valaki. Ettől függetlenül edzői pályafutásom egyik legnehezebb döntése volt a mostani keretszűkítés, ezt nem tagadom. Annak viszont nagyon örülök, hogy a csapatunk presztízsben ide jutott és tényleg egy nagyon jó társaság állt össze. ” – hangsúlyozta a szövetségi kapitány.

A magyar válogatott ellenfelei Ausztria, Csehország, Szlovákia és Szlovénia lesznek. Mellettük a mezőnyhöz a közelmúltban Izrael U21-es válogatottja csatlakozott hatodikként.

“Bizakodó vagyok, ügyesek a lányok, jó a kémia, de nagyon okosnak kell lenni és egyáltalán nem mehetünk biztosra. A csoportunkban lehet, hogy papíron nem a legerősebb ellenfelek vannak, nem egy holland, francia, spanyol csapat lesz a rivális. Ettől függetlenül Szlovénia kivételével ezek a válogatottak is állandó résztvevői a nemzetközi versenyeknek. Mindenki fejlődik, kellemetlen stílusúak. Lehet, hogy nem a legtechnikásabbak, de brusztolósak és emiatt nehéz dolgunk lesz ellenük. Kőkemény harcokra számítok.” – mutatta be a mezőnyt Süle Krisztina.

“Az osztrákokkal játszott többször a felnőtt csapatunk, de a többieket nem nagyon láttuk. Szlovénia egyáltalán nem indult még, becsatlakozott Izreal U21-es válogatottja, akikről nem lehet megmondani mire lehetnek képesek. Az első játéknapot megelőző este van egy értekezlet. Ott válnak hivatalossá a keretek és utána látjuk a végleges csapatokat. Emelett egyéb tényezők is közbeszólhatnak, mi például kedden voltunk PCR-teszten. A Nemzetek Ligája egy nagyon speciális helyzet.” – tette hozzá a szövetségi kapitány.

Süle Krisztina keményen küzdő és motivált együttest szeretne a pályán látni: “Azt várom edzőként, hogy a játékosok edzésen és mérkőzésen is a lehető legnagyobb erőbedobással teljesítsenek. A harciasságot, a szabad labdákra való vetődést emelném ki. Fél siker lehet, ha így állnak hozzá a játékosok és mentálisan erős a csapat. Nyilván a 3×3-nak az alapja az egy-egyek, a kettő-kettők, de olyan csapat összjátékot szeretnék látni a pályán, amikor megy a labda, van szívünk leadni a másiknak. Természetesen vannak húzóemberek, de nem szeretném, hogy “egyemberes” csapatunk legyünk. A Nemzetek Ligájában ez nem vezet célra, mert három napon keresztül toppon kell lenni. A nagybetűs csapatban hiszek.”

Tavaly nyáron a Covid miatt vezették be azt a lebonyolítást, hogy nem három helyszínen két-két mini-tornát rendezve bonyolítják le egyes konferenciák küzdelmeit, hanem két helyszínen három-három mini-tornával. Ezzel igyekeztek csökkenteni az utazások számát. Ez a rendszer idén is megmarad.

“A Covid miatt alakult így és így is maradt, ehhez kell alkalmazkodni. Nincs pihenőnap. Ha egy csapat el tud jutni a végéig, akkor egy nap három mérkőzést játszhat és ha ezt mind a három nap eléri, akkor az 9 mérkőzés. Ez hatalmas terhelés. Amikor három különböző helyszínén játszottunk két-két tornát, akkor senki nem vitt hat játékost. Négy fővel teljesítette a mezőny a két napot, tavaly viszont általában mindenki hat emberrel jött, de öttel biztosan.” – világított rá Süle Krisztina, hogy ez a lebonyolítás milyen változást hozott a csapatok életébe.

Nincs könnyű helyzetben hazánk a 3×3-as szakágban. Óriási szükség van ranglista pontokra és FIBA 3×3 Women’s Series mellett a Nemzetek Ligája a legjobb lehetőség pontokat gyűjteni.

“Tisztában van ezzel a csapat, ennek megfelelően edzenek, készülnek a lányok, de szeretném, ha ezt nem nyomásként élnék meg. A cél, hogy a legtöbbet hozzuk ki magunkból. Ezzel a kerettel, ebből a csoportból egy szép eredményt el lehet érni. A cél a nagydöntőbe kerülés. Nekünk úgy kell odamenni Pozsonyba és augusztus elején Szolnokra, hogy más cél nem lebeghet a szemünk előtt.” – összegzett Süle Krisztina.

Hirdetés