Hirdetés
Archivum

Rajtolnak az európai kupák:

:

Hirdetés

Szerdán megkezdõdnek az európai kupasorozatok a nõi kosárlabdában. Az Euroligában érdekelt csapataink hazai pályán szerepelnek, míg az Európa Kupában vitézkedõ együtteseink Franciaországba utaztak.

Euroliga

UNIQA Euroleasing Sopron – BK IMOS Brno, szerda 18 óra

Az idei évadot nagyon rosszul kezdõ Brno ideális elsõ fordulós ellenfélnek tûnik. A csehek gazdasági tekintetben évrõl évre egyre távolodnak a kontinens élvonalától. A bajnoki mérkõzéseik alapján három játékosra érdemes figyelni, a svéd-amerikai Ashley Key-t láttuk az Európa-bajnokságon remekelni és úgy tûnik, hogy a formáját átmentette. Míg a két cseh válogatott Alena Hanusova és Tereza Peckova szintén ponterõs játékkal kezdte a szezont.

A Sopron a döcögõs rajt után belelendült a játékba és a mérkõzés nagy esélyesének számít. Azt nem szabad elfelejteni, hogy a fiatal légiósoknak az elsõ Euroliga mérkõzésük lesz ez. Az Euroliga pedig azért kicsit mindig más, mindig nagyobb feszültséget jelent, mint a bajnoki találkozók. A csoportból való továbbjutás esélyének megteremtéséhez az ilyen mérkõzéseket ettõl függetlenül be kell húzni.

HAT Agro UNI Gyõr – UMMC Jekatyerinburg, csütörtök 18 óra

A gyõriek a szeptemberi busztragédia után az elsõ tétmérkõzésüket játsszák. Szemszerû eredményben teljesen felesleges gondolkozni. A legnagyobb kérdés, hogy a keret miként reagál lelkileg erre a helyzetre. Nyilván, ahogy beépülnek az új játékosok és haladunk elõre az idõben, majd egyre inkább a szakmai kérdések és az eredmények kerülnek elõtérbe, de ezzel az elsõ meccsel kapcsolatban csak annyi lehet írni, hogy túl kell esni rajta.

A Jekatyerinburg mindössze egy helyen változtatott, a sokat emlegetett Ann Wauters – Quanitra Hollingsworth csere történt meg. Minden tekintetben a címvédõ az idei kiírás legnagyobb favoritja. Egyszerûen nincs gyenge pontja a keretnek és amióta Olaf Lange a vezetõedzõ, fejben is rendben van a csapat. Nem várható, hogy egyetlen ellenfelet is lebecsüljenek, ami a 3-4 évvel ezelõtti Jekatyerinburg gyermekbetegsége volt.

Európa Kupa

Basket Landes – Aluinvent DVTK Miskolc, szerda 20 óra

A DVTK a Landes otthonában kezdi a szezont. A Landes egy tipikus francia középcsapat. Jól szervezett játékkal, atletikus játékosokkal és nem túl drága légiósokkal. Ha az egyéneket nézzük, a DVTK mindenképpen nagyobb rutint tud felvonultatni, különösen úgy, hogy a sérülésbõl visszatérõ Sverrisdottir is ott van a keretben. A szezon elsõ kupameccse sohasem könnyû, de az ellenfélnek sem az. Ha a várható kezdeti görcsösség gyorsan elszáll és érvényesíteni tudja játékát a DVTK, nem megy bele a rivális rohanós stílusába, akkor a gyõzelemre is lehet esély.

Nantes Reze – PEAC-Pécs, szerda 20 óra

A PEAC a Nantes otthonában kezdi meg a szereplését. A pécsiek talán a legerõsebb kezdõötössel rendelkeznek a csoportjukban, viszont az ellenfelek kerete kiegyensúlyozottabbnak tûnik. A PEAC esetében a legnagyobb kérdés, hogy a hét meghatározó ember a következõ hat hét fizikai és mentális terhelését mennyire bírja. Amennyiben a rotációt meg tudja oldani Zeljko Djokic és az erõnlét engedi, nagyon komoly esélyei lehetnek egy szép eredményre ebben a csoportban a PEAC-nak.

A továbbjutáshoz egy idegenbeli gyõzelemre mindenképpen szükség lehet és ez a Nantes otthonában megszerezhetõ. A Nantes minden tekintetben elmarad a várakozásoktól idén. Váratlan vereségek és egy vérszegény támadójáték jellemzi a csapatukat. A nemzetközi kupa azonban mindig más világ és nem szabad szigorúan abból kiindulni, hogy az októbert csúnyán elrontották.

Tarbes – PINKK Pécsi 424, szerda 20 óra

Iványi Dalmáék az egykoron szebb napokat látott Tarbes otthonában debütálnak. A G-csoport talán a legkiegyenlítettebb négyes. Nem látni egyetlen csapatot az õszi teljesítmények alapján, akik dominálni tudnának. A PINKK-nek éppen ezért itt veszíteni valója nincs. Amíg a másik két magyar együttes esetében hiányérzetünk lenne, ha idõ elõtt elveszítenék a továbbjutási esélyeiket, addig a PINKK-nél ilyen teher nincs.

A Tarbes 2/4-es mutatóval áll a Francia bajnokságban. Ami igazán fájó lehet számukra, hogy olyan közvetlen riválisoktól kaptak ki, akiket egy elõkelõ pozícióban gondolkozó csapatnak meg kell tudni verni. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy tavaly hasonlóan döcögõs kezdés után továbbjutottak a csoportból és a play-off elsõ körében a sorozatot késõbb megnyerõ Dinamo Moszkvát is legyõzték. Az más kérdés, hogy hazai pályán nagy csatában 8 pontos vereséget szenvedtek és ezáltal végül a bravúr ellenére kiestek.

Hirdetés