Hirdetés
Magyarország

Raksányi Krisztina: mindenképpen szerettem volna kipróbálni magam:

:

Hirdetés

Franciaországban a Tarbes csapatában folytatja pályafutását Raksányi Krisztina. A magyar válogatott csapatkapitányát a légiós életre történő átállásról és az első benyomásairól kérdeztük.

Miért éppen most döntöttél a légiós élet mellett?

Eddig Magyarországon mindig jó helyen voltam. Jó körülmények között dolgozhattam. Magas színvonalon van Magyarországon is a női kosárlabda. Úgy éreztem, hogy nem szükséges eljönnöm. Végig az Európa Kupában vagy az Euroligában szerepelhettem. Így nem nagyon volt okom a légiós életre váltani, de mindenképpen szerettem volna kipróbálni. 28-29 évesen azt gondolom, hogy most jött el az ideje.

Ha fogalmazhatok így, akkor most már megvan az a tapasztalatod, akár a klubszintről, akár a válogatottból, hogy olyan nagy baj nem érhet. 

Reméljük a legjobbakat, de komolyra fordítva a szót én is azt gondolom, hogy megvan a kellő rutinom. Több nyelvem beszélek, így tudok kommunikálni. Nem is 20 éves vagyok, mint amikor elmentem Zágrábba. Biztos vagyok benne, hogy meg fogom találni a helyem.

Említetted azt a 2013-as zágrábi időszakot, ami egy pár hónap után lezárult. Nem merült fel benned, hogy utána azonnal visszatérj a légiós élet körforgásába.

Nem igazán, utána úgy voltam vele, hogy pár évig Magyarországon maradok és tapasztalatot szerzek. A visszatérésem után a PEAC-Péccsel szerepeltünk az Európa Kupában. Ennek köszönhetően a nemzetközi rutint meg tudtam szerezni. Azt gondolom így visszanézve, hogy jó döntés volt.

Most milyen lehetőségeid mutatkoztak és ezek közül miért választottad Franciaországot?

A francia bajnokság mindig nagyon vonzó volt. Egy fizikális játék jellemzi, ami nekem fekszik. Erős a liga, gyakorlatilag bárki bárkit meg tud verni. Megkeresések jöttek Lengyelországból, Törökországból és Olaszországból is. Amikor bejött ez a francia ajánlat, akkor viszont azonnal igent mondtam.

Mit lehet tudni a Tarbes-ról? Arról beszéltetek, hogy milyen szerep várhat rád?

Ez egy elég nagy múltú csapat. Nyertek bajnokságot, többször jártak döntőben. Kupát is tudtak nyerni és nagyon sokat szerepeltek nemzetközi porondon is. A cél, hogy olyan helyezést érjünk el, ami Európa Kupás indulást jelent a jövőben.

Az én szerepemről még így konkrétan nem beszéltünk az edzővel és szakmai stáb tagjaival. Azt gondolom, hogy mindenképpen vezér-szerepre számítanak tőlem. Itt légiósként ezért igazolnak valakit. Szerintem ez a napokban vagy legkésőbb a következő hetekben tisztázódni fog.

A csapat már tett fel képeket a hétfői ismerkedésről. Milyenek az első benyomásaid?

Tegnap reggel kezdtünk egy orvosi vizsgálattal, vérvétellel. Este volt egy edzésünk, ahol bemutatták nekünk a vezetőséget, a szakmai stábot és az irodai munkásokat. Minket is bemutattak nekik. Elsőre nagyon szimpatikusak a lányok. Van svéd csapattársam, egy francia-amerikai lány, akivel el fogok tudni beszélgetni. Van egy szerb-francia lány, akivel fogok tudni szerbül is beszélni. Nem hiszem, hogy lesznek problémák.

A francia bajnokságot mindig is egy kis kettősség jellemezte. Vannak légiósok szép számmal, de közben igyekeznek védeni a hazai értékeket is. Hogy tapasztaltad, mint egy új érkezőt ebbe a közegbe, nyitottan fogadtak?

Abszolút. Mindenki nagyon barátságos és nyitott. Amint megérkeztem a vezetőedző fogadott a repülőtéren Németh Dórával együtt, aki játszott itt Tarbes-ban és Franciaországban él régóta. Elvittek az első este vacsorázni. Nyitott és barátságos közeget ismertem meg.

Sok tekintetben formabontó az idei nyár, de a júliusra került válogatott edzőtáborból most talán profitálhatsz. Gyakorlatilag edzésből, lendületből érkeztél meg a klubhoz.

Igen, ez nekem most egy óriási plusz. Ahogy itt kiderült, rajtam kívül senki nem tudott így csapatban edzeni nyáron. Nekem ez előny, hogy egy négyhetes edzőtáborból érkezem. Ahogy azonban itt elmondták, szépen fokozatosan fogják felépíteni az edzéseket. Ezért is tervezték nyolchetesre a munkát.

Letölthető már egy tervezett menetrend (ezt korábban mi is szemléztük), amiből kiderül, hogy szeptember végén kezdődne a bajnokság. Mit lehet tudni az őszi időszakról?

Szeptember 26-án, pont a születésnapomon fog elindulni a bajnokság a Charleville ellen. Ha jól tudom, akkor már az egész bajnokság menetrendje elkészült, de tegnap is elmondták, hogy a vírus második hullámától függ minden, hogy miként fog majd ez alakulni.

Sorsszerű, éppen a születésnapodon adódik egy ekkora lehetőség, hogy debütálhatsz Európa egyik legerősebb bajnokságában.

Igen, úgy tűnik, hogy minden összeáll, ahogy szerettem volna. Reméljük, hogy a szezon többi részében is szerencsés maradok.

Zárásul egy kicsit kanyarodjunk vissza a válogatottra. Csapatkapitányként hogy értékeled ezt a négyhetes összetartást?

Szerintem nagyon jól sikerült. Az volt a cél, hogy kicsit újítsunk a taktikai repertoáron. Beépítsünk, megnézzünk új embereket a novemberi selejtezőre. Mivel most nem volt tétmérkőzés, külföldi edzőmérkőzés, így lehetett egy kicsit jól érezni magunkat a szabadidőben. Ki tudtuk használni kis kirándulásokkal, strandolásokkal, viszont az edzéseken kőkemény munka folyt végig.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés