Hirdetés
Európa

Rangos egyéni elismerés és Európa Kupa rajt után – Raksányi Krisztinával beszélgettünk:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Lapunkban is beszámoltunk arról, hogy a spanyol bajnokság 4. fordulójának válogatottjába választották Raksányi Krisztinát. Múlt héten a CDB Clarinos Tenerife hazai pályán 70-66-os vereséget szenvedett a Casademont Zaragoza együttesétől.  A vereség ellenére Raksányi Krisztina kiemelkedő teljesítményt nyújtott: 29 perc alatt 18 pontot, 2 gólpasszt és 1 lepattanót jegyzett. A mezőnyből a 8 kísérletéből 6 sikeresnek bizonyult. A teljesítmény-indexe 18-as lett. A szezon első tapasztalatairól beszélgettük.

Gratulálok az elismeréshez! Rögtön vágjunk a közepébe. Mondhatom, hogy légiósként ez volt eddig a legjobb teljesítményed?

Köszönöm! Tavaly is volt már egy 18 pontos mérkőzésem, de most kerültem először a fordulóba válogatottjába. Így mondhatjuk, hogy eddig ez a legjobb.

Hogy látod, minek köszönhető, hogy ennyire kijött a lépés?

Majdnem az összes kosaramat kettő-kettő utáni dobásból szereztem. Úgy szoktam készülni a meccsekre, hogy megnézem a másik csapat védekezését. Mivel nekem ez az erősségem, így ez ki tudott jönni. Nagyon mélyen védték a kettő-kettőket és sok helyem volt ezeket a dobásokat felemelni. Végül 86%-kal értékesítettem őket. A másik pedig, hogy a csapat is látta: megy a dobás nekem. Egész sokat játszottak rám, megkaptam a bizalmat, amivel tudtam élni.

Fotó: CDB Clarinos Tenerife

A szezont felvezető interjú alkalmával kérdeztelek arról, hogy milyen szerepre számítasz idén. Nagyjából bejöttek a várakozásaid?

Igen, az történik, amit vártam. Támadásban egyre nagyobb szerepet, teret kapok és ennek nagyon örülök. Védekezésben eddig is magas szinten kellett teljesítenem és azt most is elvárják.

Volt szerencsém több mérkőzéseteket látni, a hétközi Bourges elleni találkozót is. Csalókák az eddigi eredményeitek, nekem úgy tűnt, hogy többször nagyon közel álltatok a sikerhez.

Nagyon hullámzó a teljesítményünk és ez a legnagyobb problémánk. Eddig olyan mérkőzéseket játszottunk, a salamancait kivéve, amit meg kellett volna nyerni. Az egyik meccsen nagyon csapatként funkcionálunk és megy a labda, a másikon teljes szétesés van. Nagyok a különbségek és ez a baj.

Most a Bourges elleni meccset arra próbáltuk volna használni, hogy összecsiszolódjunk, új dolgokat gyakoroljunk és csapatként kosárlabdázzunk. Majdnem sikerült nyerni. Ezen az úton kell továbbmenni és nem szabadna, hogy a korábbiakhoz hasonló kilengések lennének.

A Bourges-tól hazai pályán 80-79-es vereséget szenvedtetek. Kicsit hasonló volt az érzésem, mint a Szuperkupán. Nem öröm a vereség, de ha azt nézzük, hogy egy Euroligás csapattal tudtátok a lépést tartani, abból lehet erőt meríteni.

Igen, de ezt fontos lenne tartani. Minden meccsen ilyen gondolkodással kellene pályára lépni. Meglátjuk, hogy a hétvégi bajnokin sikerül-e tartani a játékunkat.

Fotó: FIBA.Basketball

Tettél már rá utalást, de egy kicsit menjünk bele jobban. Min változtattatok a Bourges ellen?

Két játékosunk posztot cserélt. Az eddig négyes poszton játszó amerikai játékos hármas lett, míg Maria Pina négyesen szerepelt. Szerintem nagyon bejött. A mérkőzés előtti napokban néhány új figurát bevezettünk, amiben sokkal több a mozgás – a labda nélküli és a labdának a mozgatása -, ez szintén nagyon jól működött szerintem.

A válogatott szünetig mivel számoltok?

A válogatott szünetig hátralévő mérkőzéseket mind meg kellene nyerni. Szombaton Ferrolban lépünk pályára, akik egy kellemetlen stílusú csapat. Az nehéz meccs lesz, de igazából a spanyol bajnokságban az összes nehéz. Az Európa Kupában a Sassari elleni mérkőzés nyerhetőnek tűnik és a Fribourg-ot is kellene verni. Majd meglátjuk.

Az Európa Kupában a jó pozícióból való reális továbbjutási esélyek miatt szinte kötelező ez a két meccs.

Így van. Az utazások, hogy messze vagyunk mindentől, egy nehezítő körülmény, de ezzel együtt kell tudni élni.

Fotó: CDB Clarinos Tenerife

Megan Walker érkezésére vártok a WNBA-ből. Ha megérkezik, akkor csapatépítésben minden indul elölről.

Valóban így van. Megan még hiányzik és a nigériai légiósunk Atonye Nyingifa sem kezdett el edzeni. Két játékosra várunk, míg Paola Ferrari távozni fog Walker érkezésekor. Teljesen más csapatunk lesz, ha végre rendelkezésre áll mindenki. A válogatott szünet után valószínűleg elölről kell kezdeni mindent. Reméljük a végére beérik a munka.

Felemásak az érzéseim. Kicsit többek kérdeztelek a vereségekről, a nehézségekről, de közben egyénileg ez egy erős időszak neked. Ezt belülről hogy éled meg?

Jól érzem magam, jól megy a játék, de szeretném, hogy a csapat nyerne. Csapatembernek gondolom magam és nem szeretem a saját teljesítményemet előtérbe helyezni. Folyamatban van az építkezés. Lement három-négy forduló és még az előbb említett építkezés szakaszában járunk. Nincs miért izgulni és vannak előremutató jelek, de jó lenne, ha a pályán is megmutatkozna az eredményekben.

Fotó: CDB Clarinos Tenerife

Hirdetés