Hirdetés
USA

Rasszista rendőri túlkapás ellen tiltakoztak a WNBA-ben, bojkottálták a csapatok a szerdai meccseket:

:

Hirdetés

Szerdáról csütörtökre virradóra nem rendeztek mérkőzéseket a WNBA-ben. A csapatok a Wisconsin állambeli Kenoshában történt rendőri túlkapás miatt tiltakoztak és bojkottálták a játéknapra kiírt találkozókat. Egy Jacob Blake nevű fekete férfit a rendőrök szabályellenes módon közvetlen közelről hétszer hátba lőttek. A férfit súlyos sérülésekkel szállították kórházba és csontvelőjének szakadása miatt szinte biztos, hogy lebénult.

Az eset nagy visszhangot váltott ki és a videófelvételek, szemtanúk beszámolóinak elemzése után szinte egy emberként ítélte el mindenki az intézkedő rendőrök tettét. A városban zavargások törtek ki, míg országszerte a tiltakozások számtalan formájával találkozhattunk. A sportéletet nézve Naomi Osaka teniszezőnő például bejelentette, hogy a US Open-t felvezető Western & Southern Open WTA-tornán nem lép pályára az elődöntőben. A kosárlabdában pedig a Milwaukee Bucks NBA csapata indította a tiltakozási hullámot.

A Bucks játékosai bojkottálták az Orlando Magic elleni rájátszás mérkőzésüket. Ezt követően a férfiaknál  az Oklahoma City Thunder – Houston Rockets és a Portland Trail Blazers – Los Angeles Lakers találkozókat sem rendezték meg szerdán. Minden érintett gárda játékosa támogatta a bojkottot és ehhez később csatlakoztak a WNBA csapatok is. A Washington Mystics – Atlanta Dream, a Los Angeles Sparks – Minnesota Lynx és a Connecticut Sun – Phoenix Mercury összecsapásokat nem rendezték meg. A csarnokban már ott tartózkodó gárdák játékosai összekapaszkodtak, letérdeltek és a mai tettükkel egy nagyon erős üzenetet fogalmaztak meg a társadalom felé.

Az ESPN-nek nyilatkozva az Atlanta Dream centere Elizabeth Williams olvasta fel a WNBA játékosok álláspontját. Ebben hangsúlyozták: fontosnak tartják, hogy kifejezzék a szolidaritásukat és élve a figyelem adta lehetőséggel, a társadalmi kérdésekre, a rasszizmus elleni küzdelemre összpontosítsanak, változást követeljenek. Az érintett hat csapat játékosait a többi klub is egyhangúlag a támogatásáról biztosította. A Las Vegas Aces például a játékosok szállásául szolgáló IMG Academy-n egy megemlékezést is szervezett. Maximálisan kiállt a sportolók döntése mellett Cathy Engelbert, a liga komisszárja.

A WNBA versenybizottsága a szerdai találkozókat “elhalasztott” státuszba helyezte. Ezzel nyitva hagyva a kaput, hogy ha a játékos-szakszervezet és a klubok a szezon folytatása mellett döntenek, akkor egy későbbi időpontban pótolni tudják az elmaradt összecsapásokat.

Videó: Elizabeth Williams olvasta fel a WNBA játékosok álláspontját

Fotó: WNBA

Hirdetés