Hirdetés
Archivum

Rátgéber lehet a férfi, Svitek a nõi kosárkapitány:

:

Hirdetés

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) elnöksége pénteken Rátgéber László, illetve a szlovák Stefan Svitek pályázatát fogadta el a férfi, illetve nõi szövetségi kapitányi posztra.

Az MKOSZ tájékoztatása szerint a 2009 szeptemberéig nõi szakvezetõként tevékenykedõ Rátgéber mellett hét igen szavazattal és egy tartózkodással döntött a vezetõség, míg a 204 centis, volt (cseh)szlovák válogatott Sviteknek nyolc igennel szavazott bizalmat. A folytatásban Szalay Ferenc, a szövetség elnöke és Sterbenz Tamás fõtitkár megkezdi a tárgyalásokat a két kapitányvárományossal, akikkel várhatóan 2013-ig kötnek majd szerzõdést, 2015-ig szóló hosszabbítási opcióval.

“Jövõ héttõl tárgyalunk a jelöltekkel, a cél mindkét esetben egyértelmûen a 2013-as Európa-bajnokságon való részvétel – nyilatkozta az MTI-nek Sterbenz Tamás. – Rátgéber László valószínûleg február 5-én, a budapesti Körcsarnokban sorra kerülõ All Star-gálán mutatkozik be, amelyen a férfi csapat az idegenlégiósokkal találkozik.”

A szakvezetõi posztot legutóbb a férfiaknál – szakmai igazgatóként – Mészáros Lajos, a nõknél Székely Norbert töltötte be, de mindketten távoztak tisztségükbõl a tavaly nyári Európa-bajnoki pótselejtezõk után, amelyekrõl nem jutott tovább egyik válogatott sem.

“Nagyon örülök a felkérésnek, óriási szakmai kihívásnak tartom – mondta Rátgéber László. – Köszönöm mindenkinek a támogatást, minden tudásommal és alázatommal igyekszem meghálálni a bizalmat. Elsõdleges célunk természetesen a 2013-as szlovéniai Eb-re való kijutás lesz.”

A magyar mesteredzõ 1993 és 2008 között kilenc bajnoki címet, illetve kupaaranyat, továbbá két Euroliga-bronzérmet gyûjtött a pécsi nõi csapattal, 2009-ben Euroligát nyert a Szpartak Moszkvával – és az év edzõje lett Európában -, késõbb a török Fenerbahce kispadján szerzett bajnoki címet. A nõi válogatottat 1997 és 2004 között, illetve 2008-2009-ben irányította.

Az ugyancsak 45 éves Svitek jelenleg az Euroligában is szereplõ szlovák Good Angels Kosice vezetõedzõje, és várhatóan kapitányi kinevezése után is megtartja posztját klubjánál. Játékosként sokat légióskodott Németországban, majd pályafutása vége felé egy rövid ideig Salgótarjánban is megfordult.

MTI

Hirdetés