Hirdetés
Archivum

Régen látott jó játék és siker Csehországban:

:

Hirdetés

A magyar válogatott emlékezetes küzdelemben 74-70-re legyõzte Csehország csapatát a 2017-es Európa-bajnokság A-csoportjában. A mienk régóta nem nyertek ekkora téttel bíró mérkõzést nagy tornán. A gyõzelem a további eredményektõl függetlenül biztos továbbjutást ért.

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

Írta: Nagy Norbert

Úgy dobták fel a labdát, hogy az elõzõ találkozón a csoportban Spanyolország érvényesítette fölényét Ukrajnával szemben. Ez azt jelentette, hogy a házigazda csehek gyõzelmi kényszerben léptek pályára. Egy vereség ugyanis matematikailag is megpecsételte volna a sorsukat. A mieink számára ugyan vereség esetén is maradt volna esély számolgatni, de a papírforma azt mutatta, hogy reális továbbjutási esélyt ez a meccs kínált. Ezt kellett megragadni!

Az elõrehozott play-off találkozóra szinte teljesen megteltek a lelátók. Két olyan csapat csatájaként vezette fel minden beharangozó ezt az összecsapást, amelyek pénteken támadásban nem tudtak igazán hatékonyak lenni. Ezúttal azonban kifejezetten sok mezõnykísérletet hozó pontgazdag játék jellemezte az elsõ szakaszt. Ezt jól érzékelteti, hogy amíg a spanyolok ellen az elsõ 10 percben 12 kísérlete volt a mieinknek, ezúttal 20. A spanyolok ellen egy félidõ alatt ért el 8 mezõnytalálatot a magyar válogatott, a csehek ellen pedig ez egy negyed alatt jött össze. Rendkívül fontos, hogy egy hozzánk képességekben lényegesen közelebb álló csapat ellen sikerült megtenni ezt a váltást.

Az elsõ percekben Fegyverneky Zsófia ponterõs játékával tartottuk a lépést, majd a fej-fej melletti kiegyenlített küzdelmet hozó elsõ negyedben Nagy-Bujdosó Nóra is megvillant. A játékrészt pedig Raksányi Krisztina 2+1-es helyzete zárta, amivel 24-20-ra vezettünk. Bár egy-egy játékvezetõi ítéleten bosszankodhattunk, összességében kezelhetõ nyomás alatt játszott válogatottunk. Ami a legfontosabb és ezt a statisztika nem adhatja vissza, hogy fejben bírták kezelni a mieink ezt a helyzetet. A kulcs az eredményes támadójáték mellett az volt, hogy a palánkok alatt nem kerültünk hátrányba, sõt… A lepattanókban 10 perc 12-7-re vezettünk és ebbõl 6 támadólepattanónk volt.

A második negyedre nagyot változott a játék képe. Öt perc alatt mindössze Fegyverneky Zsófia egy ziccerét jegyezhettük fel magyar oldalon, így a hazaiak 29-26-ra fordítottak. Ez egy 9-2-es széria lett végül a részükrõl. Ráadásul a második 10 perc 6 eladott labdát hozott magyar oldalról. Ugyanakkor a támadásbeli megtorpanást ellensúlyozta, hogy a védekezés stabil maradt. Nem ajándékoztunk könnyû pontokat a hazaiaknak. Így amikor Simon és Fegyverneky révén megtört a pontszegény periódus, két jó befejezéssel fordított válogatottunk.

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

A félidõ hajrájához közeledve ki kell emelni Zele Dorina hat pontját, triplája mellett egy 2+1-es helyzetet is kialakított. Az utolsó másodpercekben pedig Fegyverneky büntetõivel 38-38-nál egyenlítettünk. A félidei statisztikát szemlélve nagy különbséget nem láthattunk a fontos mutatókban. Továbbra is hangsúlyos volt, hogy a lepattanócsatában vezettünk és ezúttal faultgondok sem jelentkeztek. Nagy-Bujdosó neve mellett 3, Krivacevic Tijanánál 2, Határ Bernadettnél 1 szabálytalanság állt. Egy ekkora téttel bíró összecsapáson ez egyértelmûen kezelhetõ arány.

A harmadik negyed elsõ öt perce jelentette a mérkõzés legkritikusabb szakaszát. A támadásokba ekkor több hiba is csúszott. Ugyanakkor az idei magyar válogatott erejét nagyon jól mutatja, hogy ezekben a percekben sem szálltak el a gyõzelmi esélyek. Védekezésben nem csökkent a figyelem és a fegyelem, ami az igazán komoly csapatok ismérve. Ettõl függetlenül, ahogy haladtunk elõre az idõben és 44-38-nál elérte a 6 pontot a cseh elõny, kulcsfontosságúvá vált, hogy sikerüljön ziccer helyzeteket kialakítani és ezekbõl jöjjenek viszonylag könnyebb találatok. Ekkor ugyanis úgy nézett ki a mérkõzés, hogy az elsõ 10 perc végén még 24-20-ra vezettünk, a következõ 15 percet pedig 24-14-re nyerték a hazaiak. Végül Határ Bernadett két villanása hozta meg ezeket a pontokat. Ebben a szakaszban  Határ mindhárom mezõnykísérlete sikeresnek bizonyult.

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

A döntõ fordulat a harmadik negyed utolsó három percéhez köthetõ. Elõbb Vandersloot hozta fel 46-44-re a csapatot, majd egy cseh ziccer után Nagy-Bujdosó triplája következett. Az utolsó percet Határ harmadik találata vezette fel, majd Simon és Nagy-Bujdosó talált be távolról. A spanyol meccs után a triplák tekintetében maradhatott hiányérzet, hiszen egy olyan szerkezetû csapatnak mint a magyar, csak jó távoli dobásokkal van esélye Európa-bajnokságon meccset nyerni, ugyanakkor most nem lehetett panasz. Ez volt az ötödik sikeres kísérletünk. Azon túl, hogy válogatottunk 55-50-es elõnybe került, lélektanilag is változást hoztak ezek a percek. Érezhetõen fölénybe kerültünk a nagy hazai elvárásoknak megfelelni kívánó és emiatt egyre görcsösebb hazaiak ellen.

A negyedik negyedet Elhotova és Nagy-Bujdosó triplaváltása vezette fel, majd egy szép horog Nagy-Bujdosótól és Vandersloot ziccere 62-55-ös vezetést hozott nekünk. Ez a 7 pont egy olyan mérkõzésszituációt eredményezett, amikor már a gyõzelmi kényszerben lévõ cseheknek kellett változtatniuk. A Vaughn, Hanusova, Elhotova trió gyors támadás befejezéseket szorgalmazva extra dobásokat is bevállalt és ezzel 62-61-re felzárkóztak. Nagy Bujdosó újabb hárompontosa azonban 65-61-nél ismét lélegzetvételnyi elõnyt jelentett. A hazaiaknak 65-63-nál még volt labdájuk az egyenlítéshez, de ekkor Fegyverneky Zsófia klasszisa mutatkozott meg.

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

Fegyverneky az egész mérkõzésen igazi vezérként ûzte-hajtotta a csapatot. A végjátékban pedig két fontos dobást is felvállalt, az utolsó három percben egymaga 7 pontot szerzett. A triplája 66 másodperccel a vége elõtt 72-65-re módosította az állást. Ekkor sem lehetett azonban megnyugodni, hiszen a cseheknek még akadt egy felzárkózásuk. Hanusova hármasa 25 másodperccel a mérkõzés vége elõtt 72-70-re hozta fel õket. Egyértelmû volt, hogy még legalább egy-egy támadás mindkét oldal számára van a meccsben. Idõkérés után magyar akció következhetett, ahol a menetrend szerinti faultot Fegyverneky ellen követték el a csehek. A hazai közönség óriási zajt csapott, de Fegyverneky keze nem remegett meg. Mindkét büntetõ célt ért és 74-70 után az utolsó 20 másodpercben már kedvezõ helyzetben voltunk. Jó védekezést bemutatva riválisunk nem került dobóhelyzetbe.

A magyar válogatott régóta várt sikert elérve nagy téttel bíró mérkõzést tudott nyerni az Európa-bajnokságon. Ráadásul olyan területeken bizonyultak jobbnak a mieink, mint a versenyzõi adottságok és a csapategység. Már novemberben a pöstyéni gyõzelem alkalmával is hasonló szempontok mentén méltattuk a csapatot. Kellenek a nõi kosárlabdázásnak az ilyen teljesítménnyel elért sikerek. Gratulálunk!

Eredmény
Csehország – Magyarország 70-74 (20-24, 18-14, 12-17, 20-19)

Statisztika

Hirdetés