Hirdetés
Utánpótlás

Remek győzelem Szerbia ellen az U20-as Európa-bajnokságon

Magyarország - Szerbia 86-72 (31-12, 18-20, 16-15, 21-25)

FIBA U20 Women's EuroBasket 2024
Vilnius, Jeep Arena

Magyarország: Laczkó 5/3, Aho T. 4/3, Oláh 5/3, Strausz 6, Baa 24/3. Csere: Katona, Zsámár, Takács 5, Gelei, Gyöngyösi 17, Bajzáth 2, Holcz 18.

Szerbia: Djkanovic 3/3, Vukovic 14/9, Jevtovic 15, Marojevic 7/3, Dragicevic 7. Csere: Nestorov, Zecevic 3, Piljević 10/6, Spasovski 3, Avlijas, Janic 1, Milanovic 7/3.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

A litvániai U20-as Európa-bajnokság csoportkörének záró fordulójában a magyar válogatott 86-72-re legyőzte Szerbiát. Ezzel a magyar lányok megszerezték a csoportjuk második helyét. Szerdán már a nyolcaddöntővel folytatódik a kontinenstorna. A legjobb nyolc közé jutásért Lengyelország lesz a rivális.

Csoportunkban a délutáni órákban már lejátszották az első mérkőzést, melyen Németország magabiztosan verte Izraelt. A keresztágunkon is lezárult a küzdelem mire feldobták a labdát a mérkőzésünkön. A képlet így olyan szempontból egyszerűvé vált, hogy győzelem esetén biztosan csoportmásodik nemzeti csapatunk és tudtuk, hogy Lengyelországra fordulunk a nyolcaddöntőben.

Fotó: FIBA.Basketball

A Sopronban pallérozódó Jovana Jevtovic szerezte a találkozó első pontját, melyre Baa Dominika válaszolt. A két csapat 9-8-as szerb vezetésig fej-fej mellett haladt. Ezt követően Aho Tyra triplájával, majd Baa Dominika és Holcz Rebeka pontjaival gyorsan lépéselőnybe kerültünk. Dominika 11, Rebeka 8 pontig jutott az első 10 percben. Amikor Laczkó Sára büntetői célt értek, 21-9-nél már 13-0-ban voltunk. Kiválóan védekezett csapatunk, az első negyedben négy szerzett labdánál jártunk és érvényesült a gyors játékunk is. A 18 mezőnykísérletünkből 13 sikeres lett. A szerbeknek összesen 13 mezőnykísérlete volt, melyből négy lett sikeres. Az első szakasz végére 31-12-re léptünk el. A második negyedben is hasonlóan jó felfogásban játszottunk, Gyöngyösi Janka büntetőjével és Laczkó Sára triplájával erősítették meg a mieink a fölényüket.

Fotó: FIBA.Basketball

A különbség 20 egység környékén látszott állandósulni. A szerbeknek 37-20-nál akadt egy felzárkózásuk, de Holcz Rebeka, Gyöngyösi Janka és Baa Dominika pontjaival gyorsan visszaállítottuk a nagyobb különbséget. 44-22-nél már kétszer annyi pontunk volt, mint riválisunknak. A félidőig érdemben nem változott a játék képe. Az utolsó másodpercekben ugyan beesett egy szerb tripla, de a nagyszünetben így is 49-32-re mentünk. Továbbra is 60% felett járt a mieink mezőnymutatója, Baa Dominika 16, Holcz Rebeka 12, Gyöngyösi Janka 9 pontnál járt. Maradva a számoknál, 19-12-re vezettünk a lepattanókban. Jó védekezéssel a szerb csapatot 14 eladott labdába kényszerítettük bele. A harmadik negyed elején 52-38-nál ismét akadt egy szerb felzárkózás, de a legjobbkor jött Strausz Edina találata. Amikor pedig a Baa, Gyöngyösi, Holcz trió ismét megvillant, 60-39-nél újra 20 egység felett mentünk.

Fotó: FIBA.Basketball

A harmadik negyed második felében megszerezte első pontjait Oláh Fruzsina és Takács Dorina is. Stabilan tartotta válogatottunk a magabiztos előnyét. Kifejezetten jó felfogásban kosárlabdáztunk. A harmadik etap utolsó két perce 65-42 után a riválisunknak sikerült jobban. A záró szakasznak azonban így is 65-47-ről futottunk neki, ami igencsak stabil pozíciónak tűnt. A szerbek hagyományosan jó versenyzők és képesek akkor is nagy érzelmeket megmozgatni, ha igazán a játék nem megy nekik. Ezt ezúttal is megtapasztalhattuk. Könyörtelenül megbüntették az eladott labdákat. Amikor egymás után két triplájuk célt ért, 67-55-nél 12 pontra zárkóztak fel. Ez egy 13-2-es futás volt. A kisebb kosárcsendünket Holcz Rebeka büntetői törték meg, majd ismét megvillant Baa Dominika. 71-62-nél azonban így is bejött 10 pont alá riválisunk. Szerencsére ennél közelebb nem kerültek. A Baa, Gyöngyösi kettős 4-4 ponttal stabilizálta a vezetést. Amikor az utolsó négy percbe fordulva 8-2-es futás után újra 15 egységgel, 79-64-re mentünk, eldőlni látszott a csata. A hajrában stabilan tartottuk az előnyt és magabiztos győzelmet arattunk. Ez nagyon komoly teljesítmény volt!

A mieink két győzelemmel és egy vereséggel a D-csoport második helyén zártak. A szerdai nyolcaddöntőben a C-csoport harmadikja, Lengyelország lesz a rivális.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés