Hirdetés
Archivum

Remek gyõzelemmel kezdett az U20-as válogatott a B-divíziós Európa-bajnokságon:

:

Hirdetés

Vasárnap a magyar válogatott számára is megkezdõdött a podgoricai U20-as B-divíziós Európa-bajnokság. A lányokra rögtön egy rangadó várt és ezen remek játékkal 72-57-re sikerült legyõzni Csehországot. A válogatottunk a második negyed végén és a harmadik elején 19-0-s szériával hagyta állva riválisát.

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

A tavalyi A-divíziós búcsúzókat tömörítõ A-csoportban Csehország ellen kezdett a magyar válogatott. Aktuális ellenfelünk szombaton este nagy különbséggel gyõzte le Ukrajnát. A beharangozónkban féltettük a mieinket, hiszen Csehország bármely korosztályban és divízióban nehéz riválisnak számít. A magyar csapat azonban remekül kezdett. Nagy Dorottya nevéhez fûzõdött az elsõ pont, majd Dubei Debóra és Horváth Bernadett is betalált. Az elsõ percekben 6-2-re léptünk el, de a folytatásban a csehek még egyenlítettek. Küzdelmes játékot hozott az elsõ etap. A hajrához közeledve Markó Dorina triplájával és Kuttor Enikõ ziccerével kerültünk lépéselõnybe: 15-11-nél, majd 19-15-nél vezetett 4 egységgel a válogatottunk. Az elsõ szakaszt végül Holesinska pontjai zárták, amivel 19-18-ra módosult az állás.

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

A második negyedet Kuttor Enikõ duplája vezette fel. Az ezt követõ percekben azonban támadásban riválisunk akarata érvényesült és 24-21-re fordítottak is. A legnagyobb cseh elõnyt 27-23-nál regisztrálhattuk. Az igazi fordulatot a második negyed második fele hozta. Nagy triplájával zárkózott a válogatottunk, majd Markó volt eredményes és 28-27-nél újra vezettünk. Folytatódott a küzdelmes játék, egyik gárda sem tudott könnyen helyzeteket kialakítani. Közel 3 perces kosárcsendet megtörve Dobos növelte a magyar elõnyt. A félidõt pedig Horváth Bernadett két találata zárta, amivel 34-27-re vezettünk. Ez már 11-0-s futás volt. A félidei statisztikát tekintve azt láthattuk, hogy a duplákat közel 50%-al dobta a magyar csapat. Kiegyenlítetten alakult a lepattanócsata és szerencsére riválisunk triplái sem ültek. A csehek 9 vállalásából mindössze 1 bizonyult eredményesnek.

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

A második negyed hajrájának jó sorozatára lehetett építeni a folytatásban is. Dubei két jó ütemû találata vezette fel a harmadik etapot, így elõször nõtt 10 egység fölé az elõnyünk. Összességében a magyar válogatott 8-0-val indította a harmadik szakaszt, amivel 42-27-re módosult az állás. Ez már 19-0-s széria volt. A játék minden elemében sikerült a csehek fölé emelkedni. Különösen a védekezést kell kiemelni. Amit szombaton este látni lehetett a cseh csapatnál, abból most semmi sem érvényesült. Nem engedtük õket futni és könnyû pontokat szerezni a festékbõl. A harmadik szakasz hajrájában 45-31 után akadt egy kisebb felzárkózása a fehér mezeseknek. Egy triplájuk is utat talált a gyûrûbe és 45-36-nál még 10 pont alá jöttek. Idõkéréssel gyorsan rendezte sorait válogatottunk. Az utolsó 10 percnek így 51-38-ról vágtak neki a csapatok.

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

Minden ilyen mérkõzésszituációban nagyon kell vigyázni, de rendkívül érett és taktikus játékot mutatott be a magyar együttes és nem engedtük vissza a meccsbe a cseheket. Nem kockáztattak a lányok, így 53-42-nél, azaz 11 pontnál közelebb nem került ellenfelünk. Amikor 7 és fél perccel a lefújás elõtt Nagy triplája célt ért, 58-42-nél lényegében az utolsó felzárkózási kísérletet is lezárták a mieink. Az utolsó 5 percben már nem volt kérdés a gyõztes kiléte, a legnagyobb differencia 64-45-nél 19 pont volt a felek között. A magyar csapat elõremutató játékkal kezdte a tornát és sikerült egy fontos gyõzelmet aratni egy erõs rivális ellen.

A magyar csapatból Dubei Debóra 15 ponttal és 9 lepattanóval zárt, míg Nagy Dorottya 14 egységig jutott.

Eredmény
Csehország U20 – Magyarország U20 57-72 (18-19, 9-15, 11-15, 19-23)

Statisztika

Hirdetés