Hirdetés
Magyarország

Remek helytállás Spanyolország ellen, 66-62-es vereséget szenvedett válogatottunk

Magyarország - Spanyolország 62-66 (15-14, 13-19, 18-20, 16-13

Európa-bajnokság 2023, selejtező, C-csoport
Szekszárd, Városi Sportcsarnok
Baki, Gajdosz, Jevtovic.

Magyarország: Raksányi, Lelik 11, Goree 15, Studer 4, Határ 22. Csere: Kiss 4, Gereben, Aho, Horváth 6/3.

Spanyolország: Dominguez, Torrens 19/3, Carrera 4, Conde 16/6, Gil 11/3. Csere: Etxarri 2, Rodriguez 8/6, Cazorla 4, Casas 2, Ginzo.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

A 2023-as Európa-bajnokság selejtező-sorozatának 1. fordulójában a magyar válogatott 66-62-es vereséget szenvedett Spanyolországtól.

Teljesen telt ház fogadta a csapatokat Szekszárdon. A spanyolok szereztek vezetést Laura Gil 2+1-es megoldásával. Ezt követően azonban Határ Bernadett két rendkívül jó helyzetfelismerésével és Horváth Bernadett triplájával a mieink ragadták magukhoz a kezdeményezést. Az első percekben Studer Ági két gyors faultja miatt kellett változtatni magyar oldalon, de a spanyol oldal sem lehetett elégedetett. Öt perc elteltével Miguel Mendez 7-3-nál időt kért. Visszatérve a pályára Alba Torrens állt a spanyol gárda élére. Triplát értékesített és négy büntetője is utat talált a gyűrűbe, amivel 10-7-re fordított riválisunk. Fault problémáink tovább szaporodtak, amikor a visszatérő Studer Ági a harmadik hibáját is beütötte. Ennek ellenére Kiss Virág és Határ Bernadett révén igyekeztünk a lépést tartani, majd Cyesha Goree indításos találta után ismét egy pontra zárkóztunk fel. A zárszó Studer Ágié volt, aki szinte a dudaszó pillanatában értékesített ziccert és ezzel 15-14-es előnyre tettünk szert. Az első 10 percben a mieink a 16 mezőnykísérletükből 6-ot értékesítettek. A spanyolok 11-ből 2-t. Emellett 10 büntetőjükből 9 sikeres lett.

Fotó: FIBA.Basketball

A második negyed elején szigorított védekezésén a spanyol válogatott. Három percen át nem találtunk be. Ez idő alatt Queralt Casas, Maria Conda és Alba Torrens révén 20-15-re fordítottak a vendégek. Székely Norbert időkérését követően Lelik Réka büntetője törte meg a kosárcsendet, de erre Laura Gil azonnal válaszolt, amivel 22-16-re módosult az állás. A második szakasz középe a mieink sikerült jobban, így Határ Bernadett büntetőivel, majd Cyesha Goree és Lelik Réka révén 22-22-nél utolértük riválisunkat. A spanyol szakmai stáb időt is kért, hogy rendezze  a sorokat. Alba Torrens és Maria Conde vezetésével 9-2-es futást mutattak be a vendégek. A kétszámjegyű előnyért is támadtak. Ezzel nem éltek és így 33-24 után megnyílt az út felzárkózás előtt. Határ Bernadett újabb találata és Silvia Dominguez sportszerűtlenje után Lelik Réka büntetőivel 33-28-ra szépítettünk. A félidőben a mieinknél a 12 pontos Határ Bernadett volt a legeredményesebb, míg a spanyoloknál Alba Torrens járt 15 egységnél.

Fotó: FIBA.Basketball

A harmadik negyedet Maria Conde triplája vezette fel, majd Raquel Carrera büntetőivel 38-28-nál először érte el a 10 pontot a differencia. Lelik Réka duplája jelentette az első pontunkat a második félidőben, de egyre jobban érvényesült riválisunk fizikális fölénye. Carrera újabb találata és Irati Etxarri ziccere után 42-30-nál Székely Norbert kért időt.  Határ Bernadett és Cyesha Goree révén szépítettünk, majd Lelik Réka labdaszerzése után 43-36-ra zárkóztunk fel. Nem sokkal később ismét megszereztük a labdát és újra tudott indulni válogatottunk. Ekkor Cyesha Goree volt eredményes, így 43-38-ra kapaszkodtunk fel. Időt kértek a spanyolok, de lendületben maradtunk. Ismét megszereztük a labdát és Cyesha Goree ekkor már 10. pontját elérve 43-40-re hozta fel a mieinket. A mérkőzés ritmusát faultok akasztották meg. A spanyoloknál Laura Gil kettő büntetőt értékesített. Nálunk kimaradt két büntető, melyre válaszul Gil triplájával visszaugrott 8 pontra a differencia. Kiss Virág és Studer Ági révén szépítettünk, de mielőtt négy pontnál közelebb kerültünk volna, Leonor Rodriguez triplát és duplát is értékesített. A mieink részéről erre az öt pontra Határ Bernadett válaszolt duplával. Az utolsó 10 percnek 53-46-ról futottunk neki.

Fotó: FIBA.Basketball

Három negyed után a mieink 44-ből 18, a spanyolok 43-ból 16 mezőnykísérletüket értékesítették. A negyedik etap elején Maria Conde büntetőkkel növelte a spanyol előnyt. Horváth Bernadett és Cyesha Goree révén igyekeztünk a lépést tartani, de minden felzárkózási kíséreltünkre érkezett spanyol válasz. Ezúttal Leonor Rodriguez triplája és Alba Torrens büntetői révén. Az utolsó hat percbe 60-51-ről érkeztünk. Egy pillanatra nem adta fel válogatottunk, Határ Bernadett újabb négy pontjával és Lelik Réka büntetőivel 60-57-nél teljesen nyílt volt az összecsapás. Időkérés után két gyors kosárral ismét elszakadtak a spanyolok. Előbb Alba Torrens, majd Maria Conde volt eredményes. A következő három támadásból nem találtunk be. A távoli dobások rendre leperdültek a gyűrűről. Végül a 18 triplakísértletünkből 1 volt eredményes. Az utolsó percben Cyesha Goree 2+1-es megoldásával 65-62-re felzárkóztunk. Győzelmi esély nem mutatkozott az utolsó másodpercekben, de hatalmasat küzdött válogatottunk. Minden elismerést megérdemelnek a mieink a kis különbségű, 66-62-es vereség után. Folytatás vasárnap Izlandon.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés