Hirdetés
Magyarország

Rendhagyó Euroliga nap, Szekszárdon a Salamanca, Sopronban a Galatasaray:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Szerdán a tervek szerint négy mérkőzést meg tudnak rendezni az Euroliga 13. fordulójából. A magyar csapatok hazai környezetben lépnek pályára. Az Atomerőmű KSC Szekszárd a Salamancát fogadja 18 órától. Ha minden jól megy, akkor 21 órától a Sopron Basket és a Galatasaray összecsapását is le tudják bonyolítani. Károlyi Andreát, hétszeres magyar bajnok, nyolcszoros Magyar Kupa-győztes, kétszeres Euroliga-bronzérmes klasszisunkat, a 3×3-as válogatottunk szövetségi kapitányát kértük arra, hogy foglalja össze várakozásait a mérkőzésekkel kapcsolatban.

Atomerőmű KSC Szekszárd – Perfumerías Avenida Salamanca

A Covid-szünet után nem könnyű ebben a helyzetben dönteni. Ha a hétvégén bajnokival folytatná a Szekszárd, akkor most azt mondanám, hogy leállás után nem kell egy Salamanca ellen bedobni a sérülésből vagy betegségből visszatérőket, de így hogy szombaton Jekatyerinburgban lépnek pályára, akit lehet, őket mégis be kell dobni. A Szekszárdnak ez a menetrend borzasztó nagy terhelés. Még nagyobb lenne, ha a Riga is maradt volna a programban. Főleg egy jekatyerinburgi utazással, ami járványhelyzet nélkül is megerőltető.

Muszáj ezekben a mérkőzésekben megtalálni azokat a területeket, amiből tanulhatnak és fejlődhetnek. Felvetetted nekem a beszélgetésünk előtt, hogy kis csapatépítés tavaszra. Én azt mondom, hogy az igazán nagy kérdés az, hogy ezt belül hogy tudják lekommunikálni. Benne van, hogy ebből megint vereség lesz, de ennek tudatában úgy fussanak ki a játékosok, hogy tudjanak és akarjanak egy olyat kihozni, mint a Jekatyerinburg elleni hazai volt. Ebben az esetben profitálhatnak a meccsből. Én azt gondolom, hogy az a központi feladat, hogy ezt tudják magukban úgy kezelni, hogy ne teher legyen.

A Salamanca idén is nagyon erős és komoly reményeik lehetnek. Tavaly a Final4 alkalmával Roberto Iniguez azt nyilatkozta, hogy meg szeretné nyerni a sorozatot. Ő nem ismer mást, csak a győzelmet. Ezért mindent el is követ és mindent el is vár a játékosaitól. Én egyébként azért sorolom őket az esélyesek közé, mert egy meccsen egy ilyen mentalitású csapatnál bármi megtörténhet. Nyilván, ha oda-visszavágós lenne az Euroliga döntője vagy a teljes alapszakasz eredménye döntene, az megint más. Egy meccsen viszont megint minden más.

Rendkívül nehéz ellenük játszani, ha igazán lendületben vannak. Nem szép hasonlat, de amolyan „kivégző osztag” jellege van ilyenkor a játékuknak. Extra játékosok és extra edző emeli ki őket a mezőnyből. Nekem az a benyomásom, hogy a játékosok és az edző tud úgy egymásra hangolódni, hogy annak van egy ilyen vonzata, gyakorlatilag egy hadsereg. A felvétel előtt kérdezted a véleményemet Kahleah Copper-ről és arról, hogy az iniguez-i rendszerbe hogy illeszkedik. A WNBA döntő MVP címe után most már a FIBA-nál is a fő esélyes az MVP címre. Ezen a szinten, ha egy játékos profi, akkor tudja a dolgát és azért igazol bárhova, hogy mindent megtegyen a kitűzött célok eléréséért. Hogy ezt a hozzáállást a klubon belül milyen eszközökkel érik el, az már abszolút a saját dolguk. Egy játékos ha nem kevés pénzért profinak áll, akkor azt saját akaratából teszi és vállalja azt, hogy milyen közegbe, milyen edző mellé kerül.

Én azt mondom, hogy a Szekszárdnak ezen a meccsen is az lehet a forgatókönyv, hogy neki kell esni az ellenfélnek és menni kell velük, ameddig a szufla engedi. Utána pedig alakul, ahogy alakul. Ha ebben van egy olyan félidő, mint a Sopron ellen hazai pályán, amikor egál volt a szünetben, akkor a szekszárdiak csak jól jöhetnek ki belőle. Ősszel Salamancában 60-ból 19 mezőnykísérlet lett sikeres, ami jól mutatja, hogy milyen feladat ebből a más intenzitásból egyáltalán dobást vállalni. Olyan, mintha forró lenne a labda, kapom és dobom, mert mindössze annyi helyem van. Ehhez nehéz alkalmazkodni.

Sopron Basket – Galatasaray

Elérkeztünk azokhoz a mérkőzésekhez, melyekről az egész szezonban beszéltünk, hogy a legfontosabb kérdéseket eldönthetik. A két török sztárcsapat vár a Sopronra szerdán, illetve majd szombaton. Szokatlan szituáció, de ami könnyebbség, hogy mindkettőt hazai pályán vívják meg. Idén mindig az a kérdés, hogy milyen kerettel lesz a Sopron. Azt láthattuk, hogy hiányos kerettel mindig volt extra és teljes kerettel mutatott eddig döcögősebb játékot a csapat. Az elhalasztott meccsek miatt most a tabella kicsit csalóka. Az Euroliga csoportban és a török bajnokságban is a hatodik a Galatasaray. Különösen otthon a bajnokságban voltak váratlan vereségeik, de ettől még veszélyes ellenfél.

Megérkezett a Galatához Kelsey Plum, így is azonban mindössze három légiósuk van, ami jóval kevesebb, mint az átlag és amennyi korábban őket jellemezte. Kelsey Plum nagy erősítés, ezt már mutatta a Girona ellen is. Bár más szintről beszélünk, de ugyanazt tudom mondani, mint a többi török csapat esetében, akiket az Európa Kupában hétről hétre láttunk. Az a kérdés, hogy a török játékosok mennyit tudnak hozzátenni. A légiósokat ismerjük és ők valóban kiemelkedőek. Ha innen nézzük, akkor a Sopron előtt adott a feladat, hogy a törököknek ne engedjenek lehetőséget a pályán.

A hazai pálya mindenképpen a Sopron mellett szól és még mindig reális az esély az első négybe kerülni kedvező pozícióból, de ez a duplázás ezen a héten nem egyszerű feladat. Komolyan sakkozni kell, hogy bírják. Bár azt gondolom, hogy a Sopron edzett annyira az Euroligában, hogy ezt teljesíteni tudja. A program nem sűrűbb, mint egy átlagos héten, de itt magát azt a tényt kell kezelni, hogy ez három Euroliga meccs és sok minden el fog dőlni.

Kicsit visszakanyarodva a kurszki mérkőzésre, rizikós volt az a helyzet és tényleg nagy siker a győzelem. Főleg, hogy 19-0-s futással fordítottak, ami óriási erőt adhat az előttünk álló meccsekre. A Sopronnál nem csak nekünk nézőknek, hanem a szakvezetésnek is kérdés lehet, hogy mit várhat a csapattól. Talán a Galata elleni őszi meccs volt az első, amikor közel teljes kerettel szerepelt a Sopron és akkor valami nem működött. Én azt gondolom, hogy nem közvetlenül a Galata meccsből, hanem az azóta eltelt időszakból lehet tanulni és amiatt lehet most más a játék. Komoly teszt lesz mindenki számára.

Hirdetés