Hirdetés
Magyarország

Rendkívül nehéz helyzetben zárja az Euroliga alapszakaszt a Sopron Basket:

:

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Hirdetés

Szerdán 19 óra 30 perctől a Sopron Basket Franciaországban, Mont-de-Marsan városában a Basket Landes otthonában lép pályára. A találkozó felvezetéseként Laczka Miklóssal, a soproniak másodedzőjével beszélgettünk.

Február 2., szerda
19:30
Basket Landes – Sopron Basket
Mont-de-Marsan, Espace Francois Mitterrand

Mielőtt rátérnénk az aktualitásokra, egy kicsit tekintsünk vissza a szombati Fenerbahce elleni találkozóra. A Sopron Basket 82-59-es vereséget szenvedett a török sztárcsapattól. Kiemelt rangadóként tekintett a mérkőzésre a Fener és ennek szellemében kezdtek, amit a 30-11-es első negyed is mutat.

“Így van. Beszéltük előtte, hogy várhatóan ilyen mentális állapotban lesznek és így mennek neki a meccsnek. Sajnos ezzel az elején nem tudtunk mit kezdeni és a hátrány ledolgozhatatlannak bizonyult. Nyilván az, hogy közelebb tudtunk kerülni a későbbiekben, pozitív, de összességében megmutatkozott a különbség a két csapat között.” – fogalmazott Laczka Miklós, akit arról is kérdeztünk, hogy a közvetlen élcsapat ellen voltak-e pozitív vagy negatív meglepetések.

“Nem is tudom, hogy mennyire lehet meglepetésről beszélni. Nagyon sok párharcot nyertek meg a pályán és ilyenkor az az érzése az embernek, hogy ez nem is feltétlenül taktikai különbség. Sokkal inkább arról van szó, hogy a csapatuk kvalitása a legtöbb helyzetben kijött.” – fogalmazott a soproniak másodedzője.

“Keményebbek és gyorsabbak tudtak lenni, mint mi. Gyorsabban hoztak döntéseket, jobban dobtak. Rengeteg mindenben, ami egyéni kvalitások kérdése, felülmúltak minket. Pozitív esetben sem – amiről szintén kérdeztél – meglepetésről beszélnék, az jó dolog, hogy voltak olyan játékosaink, akik legalább időszakosan fel tudtak nőni a feladathoz. Az is mindenképpen pozitív, hogy közelebb tudtunk férkőzni. Nem adtuk fel a meccset miután az elején akkora előnyt vívott ki magának ellenfelünk. Negatív oldalról nem akarok abba belemenni, hogy melyik játékos nyújthatott volna jobb teljesítményt. Nyílván volt ilyen is, de egy ilyen szintű csapat ellen ez benne van, hogy valakinek nem megy annyira.”

Szombaton olyat láthattak a soproni szurkolók, amit az idei szezonban a legritkább esetben. Teljes kerettel állt fel a magyar bajnok.

“Igen, bár azért nyilván nem mindenki edzett a mérkőzés előtt. Itt leginkább Jecára gondolok, akin ez látszott is kicsit. Nagyon nehéz ez a periódus, amiben vagyunk. Alapvetően is jellemző, hogy nem tudunk túl sokat edzeni. Vigyáznunk kell arra is, hogy azoknak a játékosoknak, akik játszanak, bírják a testük ezt a folyamatos terhelést. Én akkor mondanám magunkat igazán komplettnek, ha legalább két-három hétig együtt tudnánk edzeni és játszani. Abban az esetben, amikor éppen az egyik játékos dől ki, majd másik kettő, – vagy éppen van, aki nem edz és csak a meccsen tud pályára lépni – akkor nem gondolom, hogy valós értelemben komplettek lennénk.” – tette hozzá Laczka Miklós.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Szerdán sem lesz teljes a Sopron csapata. Ahogy arról a klub közleménye alapján beszámolhattunk, hétfőn este egy szerencsétlen edzésbaleset során az együttes két meghatározó játékosa, Fegyverneky Zsófia és Nevena Jovanovic összeütközött egymással az 5:5 elleni játék alkalmával, melynek következtében mindketten elveszítették eszméletüket. A játékosokat mentő szállította kórházba, ahol ellátták sérüléseiket. Sajnos mindkettőjük súlyos agyrázkódást szenvedett, és az orruk is eltört – Fegyverneky Zsófiáé szilánkosan.

“Bár ezekben a hetekben benne van a Covid miatt, hogy egy csapat több kulcsjátékosát nélkülözve áll fel, de azt nem lehet ehhez a jelenlegi helyzethez hasonlítani. Ez egy olyan váratlan dolog, amire nem lehet felkészülni. Alapjaiban határozhatja meg magát a meccset is. Ráadásul, az edzés vége felé történt az eset, tehát egyáltalán nem úgy készültünk, hogy bármi ilyen gond lehet.” – válaszolta Laczka Miklós a felvetésünkre.

Nagy kérdés, hogy lelkileg milyen hatással lesz a csapatra. “Biztos vagyok benne, hogy aki látta, annak ijesztő lehet. Nem tudom megmondani, hogy ez ilyenkor mennyire van hatással a meccsre, de nem egy pozitív dolog, amit a játékosoknak és a stábnak át kellett élnie. Nem gondoltam volna, hogy van ilyen, de mint látjuk, megtörténhet. A legfontosabb most, hogy a két sérült játékos minél hamarabb teljesen rendbe jöjjön. Ez a prioritás!” – hangsúlyozta a soproniak másodedzője, mielőtt a szerdai mérkőzésre is kitért volna.

“Sokat nem lehet változtatni. Meg kell próbálni alkalmazkodni a helyzethez és ezzel együtt a lehető legjobb teljesítményt nyújtani. Van így is győzelmi esélyünk, bár nagyon nehéz innentől. Most lesz egy szerkezetváltás és néhány játékosunknak előrébb kell lépnie, de erre már volt példa a szezonban. Nem gondolom egy lehetetlen feladatnak, csak nagyon nehéznek.”

A franciaországi mérkőzést a válogatott szünet követi. “Olyan szempontból jó lesz, hogy néhány játékos tud pihenni. Akiknek erre lehetőségük lesz, nekik ez valóban segíteni is fog. Talán mentálisan is fel tud töltődni a csapat. Azok, akik elmennek a válogatottakba, kapnak egy kicsit más impulzust, de egyelőre még nem erre koncentrálunk, hanem az előttünk álló feladatra.” – tette hozzá Laczka Miklós.

A feladat pedig nem kisebb, mint az Euroliga alapszakaszának lezárása. A Sopron Basket sorsa minden nehézség ellenére a saját kezében van – győzelem esetén igen kedvező pozícióból léphetnek tovább.

“A Jekatyerinburgra – tehát arra, hogy negyedikek legyünk – kicsi az esély. A második-harmadik helyre jóval több esélyünk van. Ha jól számoltunk, ha a Fenerbahce megverné a Kurszkot az előttünk lévő meccsen, akkor az azt jelentené, hogy matematikailag is továbbjutottunk. Ezzel együtt viszont nem ez a számolgatás, ami most a fókuszban van. Nyilván ebben a helyzetben már az ember végig futtatja a lehetőségeket. A legfontosabb, hogy meg kell próbálni megnyerni a meccset, mert utánunk még más csapatoknak is lesznek meccsei. Ahogy mondtad, a kezünkben van a sorsunk és ha nyerünk,  megvan a második hely. Hogy ez a győzelmünk esetén ne történjen meg, sok eredménynek kell úgy alakulnia.” – mondta a soproniak másodedzője.

Fotó: FIBA.Basketball

Hogy mit jelentene a második hely a csoportban?

“Szerintem már a a csoportból való továbbjutás is nagy dolog lenne. Elég belegondolni abba, hogy milyen kerettel utaztunk el Gironába vagy Gdyniába a szezon elején – hogy milyen előzményei voltak a Kurszk elleni idegenbeli meccsünknek. Ha már a továbbjutás összejön, arra is nagyon büszkének kell lennie. Ha a második hely, és ezzel a hazai pálya előnye is meglenne a rájátszásban, az egy óriási eredmény lenne.” – tette hozzá Laczka Miklós.

A Sopron egy kifejezetten jó formában lévő csapathoz látogat. A Landes öt mérkőzést vívott eddig januárban. A két bajnokijukat megnyerték, így 9/3-as mutatóval vezetik a francia tabellát. A Francia Kupában az elődöntőben a Lyon-t búcsúztatták, és ötös nyeretlenségi szériájukat megtörve győztek Gdyniában az Euroligában – vasárnap pedig a Galatasaray-t is felülmúlták. Reális esélyük van az Európa Kupára.

“Ez köszönhető annak is, hogy több csapathoz hasonlóan sok sérüléssel küzdöttek az ősz folyamán. Most már egy ideje náluk is van egy állandóság abban, hogy mely játékosokra számíthatnak. Ilyenkor szerintem, ha egy csapat beleszokik egy ilyen helyzetbe, az mindenképpen segít a jó teljesítményben. A másik, amit látni kell, hogy hazai pályán nagyon erősek, sok jó meccset játszottak. A győzelmeik nagy része is hazai pályán született. Egy veszélyes ellenfél mindenkinek.” – hangsúlyozta Lazcka Miklós, akinek felvetettük, hogy veszélyes, de nem ismeretlen ellenfél.

“Azáltal, hogy tavaly is játszottunk velük, illetve idén is találkoztunk már, leginkább az az érzésünk támadt, hogy frissíteni kell azokat az információkat, amiket korábban kaptak a játékosok. Nagyrészt ugyanazt a szisztémát játsszák, ám ilyenkor taktikailag frissítjük fel azt, amivel már találkozott a csapat. Van két játékosunk, akik korábban játszottak is ott. Valóban mondhatjuk azt, hogy viszonylag jól ismerjük őket.”

Lazcka Miklóst arra is megkértük, hogy röviden mutassa be a rivális játékát.

“Elég komplex az a kosárlabda, amit játszanak. Ha megnézzük, nagyon sokan átlagolnak 7-10 pontot. Abszolút csapatjáték jellemzi őket. Sokat improvizálnak, rengeteg labda nélküli mozgással dolgoznak és a labda mindenki kezébe eljut. Nincs kimondottan egy, vagy két olyan játékos, aki a pontok nagy részét szerezné. Óriási a kontraszt ilyen szempontból egy Fenerbahce, Kurszk vagy Galatasaray típusú csapathoz képest. Fontos lesz, hogy csapatként meg tudjuk őket állítani, a ritmusukból kihozzuk őket, illetve, hogy limitáljuk a palánk alatti játékosaikat. Magarity és Tolo jó teljesítményt nyújtanak, de akire még felhívnám a figyelmet, az Marine Fauthoux. Fiatal irányító, aki elképesztően jó formában játszik.” – összegzett a soproniak másodedzője.

A francia női kosárlabdázás ikonikus irányítója Celine Dumerc bevállalt még egy szezont, de novemberben hosszabb időre kidőlt. Úgy tűnik, hogy a 13.3 pontot, 3 lepattanót és 4 gólpasszt átlagoló Marine Fauthoux személyében megvan az utód.  “Így van, bár szerintem őt alapból ezzel a szándékkal vitték oda, ez csak felgyorsította a folyamatot.” – tette hozzá Laczka Miklós.

A soproniak helyzetét nehezíti, hogy a Basket Landes kívülről olyan csapat benyomását kelti, amelyiknek nemzetközi porondon sok veszíteni valója nincs, ezért a hazai versenyekre koncentrál. Laczka Miklós beszélgetésünk végén árnyalta ezt a képet.

“Igaz, hogy nincsen veszíteni valójuk, de volt néhány elmaradt meccsük, és most abszolút reális esélyük van – a Galata vasárnapi legyőzésével – az Európa Kupás helyek valamelyikére. Nekik ez egy borzasztóan fontos meccs lesz. Ha esetleg Celine Dumerc vissza tudna térni… Bár Jillian Harmon-t vélhetően a pótlására hozták, de látom, hogy Sophie Cunningham is ott ül a kispadon. Néha mintha Clarissa Dos Santos is felbukkanna, akiről korábban az a hír járta, hogy egész szezonra kiesett. Ezzel azt szerettem volna érzékeltetni, ha egy-két játékos felgyógyulna, akkor nagyon komoly rotációval rendelkeznének tavaszra.” – mondta Laczka Miklós.

 

Hirdetés