Hirdetés
USA

Rhyne Howard a 2022-es WNBA Draft 1/1-es:

:

Fotó: WNBA

Hirdetés

Hétfőről keddre virradóra került sor a 2022-es WNBA Draft-ra New Yorkban.

Elsőként Rhyne Howard játékjoga kelt el. Az Atlanta Dream színeiben kezdheti meg profi karrierjét a Kentucky sztárja. A kivételes fizikális adottságokkal rendelkező 188 cm magas játékos több poszton is bevethető. A végzős évében 20.5 pontot, 7.4 lepattanót és 3.3 gólpasszt átlagolt. A Kentucky játékának alfája és omegája volt, 35.3 percet töltött átlagban a pályán csapata 31 mérkőzésén az idei évadban.

Rhyne Howard nemzetközi téren is letette a névjegyét, 2018-ban az U18-as Amerika-bajnokság MVP-jének választották. 2021-ben pedig a “nagyok” Amerika-bajnokságán is megkapta ugyanezt az elismerést. A tokiói olimpia előtt ugyanis az amerikaiak a legjobb egyetemistákkal sorakoztak fel a kontinenstornán. Howard a 2019-es U19-es Világbajnokságon aranyérmes csapatnak szintén tagja volt.

Sue Bird az ESPN szakírójának LaChina Robinson-nak úgy jellemezte Rhyne Howardot, hogy “game changer” kaliber, tehát olyan, aki képes lehet megváltoztatni a játékot. Erre a testfelépítése, a sebessége, a játékintelligenciája mind-mind alkalmassá teszi. Nyilván az óriási kérdés, hogy egy olyan közeg után, mint Kentucky, ahol minden ráépült, a profiknál mennyire érvényesülhet. Ugyanakkor egyik korábbi edzője Linn Dunn éppen az előbb kiemelt válogatott teljesítményeket hozta példának, melyek azt mutatják, hogy Rhyne Howard gyorsan megtalálhatja helyét az elitben.

Az Atlanta Dream múlt héten szerezte meg az első választás jogát egy csereüzlet keretében a Washington Mystics-től. A klub eddig egyszer választhatott elsőként, 2009-ben Angel McCoughtry-t szerezték így meg és utána három alkalommal (2010, 2011, 2013) döntőbe jutottak. Az Atlanta Dream az elmúlt szezonban a tulajdonosváltása miatt került a címlapokra, hiszen ennek egy nagyon erős politikai hulláma is volt. Nem ment zökkenőmentesen az átalakulás, kifejezetten gyenge szezont futottak 8 győzelemmel és 24 vereséggel. A szakmai munkát Tanisha Wright irányítja, míg GM-ként Dan Padover vezeti a klubot.

Fotó: WNBA

Az Indiana Fever, tehát Határ Bernadett együttese, történelmet írt éjszaka. A WNBA történetének első olyan klubja volt, amelyik négyszer választhatott az első körben. A második választás jogával élve NaLyssa Smith (Baylor) játékjogára csaptak le, negyedikként Emily Engstler (Louisville), hatodikként Lexie Hull (Stanford) érkezett hozzájuk. A 10. választás lehetőségével élve pedig egy másik Baylor játékos, Queen Egbo került az Indiana Fever gárdájához.

A Washington Mystics harmadikként választott a múlt heti csere után, a University of Mississippi sztárja Shakira Austin került hozzájuk. A New York Liberty választott ötödikként, Nyara Sabally az Oregon játékosa érkezik majd a nagy terveket szövögető alakulathoz. Satou Sabally húga szintén kiváló játékos és New Yorkban egykori csapattársa Sabrina Ionescu várja majd, aki segítheti a beilleszkedését.

A Dallas Wings hetedikként választott. Veronica Burton (Northwestern) kapta meg a lehetőséget, hogy bizonyítson a csapatuknál. A Las Vegas Aces-nek két első körös választása volt, nyolcadikként Mya Hollingshed (Colorado), míg 11. helyen Kierstan Bell (Florida Gulf Coast) lett a kiválasztottjuk. Kierstan Bell esetében kis érdekesség, hogy ő kétszer megkapta a Becky Hammon Mid-Major Player of the Year díjat. Mostantól pedig Becky Hammon az edzője lesz.

Van, ami változik, van, ami nem. Ismét a PAC-12 Konferencia adta a legtöbb első körben kiválasztott játékost. Ez immár hatodik éve így van. Ezúttal Sabally, Hull és Hollingshed érkezett ebből a konferenciából és ők mind az első hét között keltek el. Hagyományosan nagy figyelem övezi a UConn játékosait. Idén a végzőseiket nem jegyezte kiemelkedően magasan a szakma, Christyn Williams (Washington), Olivia Nelson-Ododa (Los Angeles) és Evina Westbrook (Seattle) játékjoga is csak a második körben talált gazdára. 2002 után adott ismét WNBA draftolt játékost egy történelmileg fekete főiskola vagy egyetem (HBCU). 25. helyen kelt el a Jackson State legjobbja Ameshya Williams-Holiday. A játékjogát az Indiana Fever szerezte meg.

A nemzetközi mezőnyt nézve érdemes kiemelni, hogy az olasz Lorela Cubaj a 18. helyen került kiválasztásra és a Seattle Storm csapatánál próbálhatja ki magát jelen állás szerint. A debreceni U19-es Világbajnokság All-Star ötöséből Sika Kone (Mali) a New York Liberty, míg az ausztrál Jade Melbourne a Seattle Storm együttesénél kap lehetőséget.

A teljes játékoslista

 

Hirdetés