Hirdetés
Archivum

Rigában nyert a Sopron, megvan a pályaelõny az EL-negyeddöntõben:

:

Hirdetés

A Sopron Basket óriási csatában 79-71-es gyõzelmet aratott a TTT Riga otthonában az Euroliga alapszakaszának záró fordulójában. A csoport másik meccsén a Carolo Basket hosszabbítás után verte a Fenerbahce-t. Ez a két eredmény azt jelenti, hogy a Sopron a B-csoport második helyén zárt és pályaelõnyben várja a negyeddöntõt. A Final Four-ba kerülésért vívott párharcban a Bourges lesz az ellenfél.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Óriási tét mellett dobták fel a labdát Rigában. A csoport negyedik helyének és ezzel a Jekatyerinburg elleni pályahátrányos negyeddöntõ elkerülésének érdekében nyernie kellett a Sopronnak. A gyõzelemmel a csoport második vagy harmadik helye volt elérhetõ. Azóta már tudjuk, hogy a lehetõ legjobb forgatókönyv érvényesült és a Carolo Basket hosszabbításos csatában meglepte a Fener-t, így megszerezhette a második helyet a magyar együttes. A csapatukat a lett fõvárosba is elkísérõ soproni szurkolók azt láthatták, hogy Candice Dupree szerezte a találkozó elsõ találatát. A mérkõzés elején pár ponttal a mieink jártak elõrébb. A TTT 22-21-nél egy pillanatra ugyan átvette a vezetést, de 10 perc után így is 30-27-re ment a Sopron. A rendkívül pontgazdag elsõ negyed után a második szakasz elején egy kicsit csendesebb mederben haladt a találkozó. Öt perc játék után viszont így is 35-29-re ment a Sopron. Lélektanilag fontosnak bizonyult, hogy sikerült õrizni az elõnyt a rendkívül hangos és kellemetlenül kicsi rigai csarnokban, ahol hagyományosan nagy a nyomás a vendégcsapatokon.

Az elsõ félidõ hajrájában támadásban ismét a Sopron dominált, a különbség a 10 pontot is elérte. Ha Fegyverneky Zsófia és Candice Dupree neve mellett nem szerepel három-három fault, joggal mondhattuk volna, hogy szinte tökéletes félidõt láthattunk. A nagyszünetben úgy vezetett 48-38-ra a magyar bajnok, hogy a duplákat 73%-al dobta. Egészen pontosan a 22 kísérletbõl 16 sikeres lett. A triplák tekintetében az 50%-os mutató szintén kiemelkedõ. A harmadik negyed hullámzó játékot hozott. Ahogy arra számítani lehetett, a hazaiaktól is jött egy nagyobb futás. A Sopron 51-40-es elõnye után 10-4-es rigai szériát jegyezhettünk fel. Három perc volt hátra ebbõl a szakaszból, amikor Yvonne Turner triplája törte meg a soproni kosárcsendet. Ezzel új lendületet kaptak a mieink és 67-53-nál kialakult az egész találkozó legnagyobb különbsége. A harmadik negyedben a Sopron összesen öt triplát értékesített, így a jelentõs elõnybõl 11 pont a 30. perc végére is megmaradt. Természetesen a Riga sem adta fel és 73-63 után nagy hajrába kezdtek. A döntõ pillanatokat 74-68-nál élhettük át. Ennél az állásnál hosszú percekre befagyott az eredményjelzõ. A Riga még úgy sem tudott közelebb kerülni, hogy egy sportszerûtlent is megítéltek a Sopron ellen. Candice Dupree büntetõjével a Sopron mozdult el errõl az állásról és az utolsó két percben már nem tudtak közelebb kerülni a lettek.

Március 5-tõl pályelõnybõl jöhet egy újabb Sopron Basket – Bourges Basket klasszikus a Final Four-ért. Az egyik fél második sikeréig tartó negyeddöntõ párharcban a pályelõny a mieinknél lesz.

Eredmény

TTT Riga – Sopron Basket 71-79 (27-30, 11-18, 18-19, 15-12)

Statisztika

Hirdetés