Hirdetés
Archivum

Rigában zárja az Euroliga alapszakaszt a Sopron:

:

Hirdetés

Szerdán lezárul a nõi kosárlabda Euroliga 2018/2019-es kiírásának alapszakasza. A Sopron Basket a TTT Riga vendége lesz. A továbbjutást már bebiztosította a magyar csapat, de még nyitott, hogy milyen pozícióból fordulhat a negyeddöntõre a bajnoki címvédõ.

Rendkívül fontos sikert aratott a Sopron Basket múlt héten a Hatay ellen. Azzal a gyõzelemmel ugyanis bebiztosította a helyét a legjobb nyolc között az Euroligában. A magyar csapat a legrangosabb európai kupasorozatban fennállása során két évtized alatt immár 10. alkalommal vívhat negyeddöntõt, ami óriási tett napjaink folyamatosan változó világában. Hogy milyen pozícióból és mely rivális ellen mérkõzhet az egyik fél második gyõzelméig tartó párharcban márciusban a Sopron, az majd csak az utolsó fordulóban dõl el.

Az biztos, hogy az Euroliga B-csoportját a Dinamo Kurszk megnyerte. Bár játékban több esetben nem volt meggyõzõ Kurszk, a fölényükhöz összességében nem férhetett kétség. Az oroszok mögött a Sopron, a Fenerbahce és a Riga lesznek a továbbjutók a 2-4. pozícióban. Ebbõl a trióból még mindenki végezhet mindenhol. Az már tudható, amennyiben a Sopron nyer Lettországban, akkor a TTT csapatát biztosan megelõzi és ezzel elkerüli a negyedik helyet. Ennek a pozíciónak az elkerülése azért kulcsfontosságú minden együttes számára, mert az itt végzõ pályahátrányból a címvédõ és teljesen más dimenzióban mozgó Jekatyerinburggal mérkõzne. Amennyiben a Sopron nyer Rigában és a Fenerbahce kikap a Carolo Basket alakulatától, akkor még a pályaelõnyt biztosító második hely is elcsíphetõ lenne. A törökök sikere esetén pedig a harmadik hely.

A TTT Rigával a Sopron Basket december végén mérkõzött. Akkor 68-55-ös sikert ünnepelhetett a magyar csapat máig emlékezetes körülmények között. Az esztendõ utolsó Euroliga találkozója volt, pár nappal az ünnepek elõtt, de finoman szólva sem emelkedett ünnepi hangulatban. Errõl legkevésbé a két csapat tehetett. Az összecsapást dekoncentrált, alacsony színvonalú, következetlen, az Euroligához egyértelmûen méltatlan játékvezetõi közremûködés jellemezte. Ez pedig egy olyan mederbe terelte az összecsapást, melyben borítékolni lehetett a sok vitát. Éppen ezért a statisztika rendkívül torz és igazán meg sem mutathatta a két alakulat, hogy valójában mit tud.

A decemberi derbin döntõnek bizonyult mindentõl függetlenül, hogy dominált a festékben a Sopron. A lettek ugyanis a statisztikákat nézve a teljes évad tekintetében jobban szedik a lepattanókat. Éppen a festékben mutatott karakteres és eredményes játékuk a bravúros menetelésük egyik alapja. Emellett a védekezés minden nehézség ellenére stabil tudott maradni. A 12 szerzett labda nagyon kedvezõ adat és továbbra is a Sopron egyik legnagyobb fegyvere. A magyar bajnokról általonosságban elmondható, hogy az utóbbi hetekre ismét szépen összeállt a januári nehézségek után. Nyilván adódtak nehezebb percek például a Hatay ellen, de amíg az egység és a szervezettség adott, addig egyetlen riválistól sem kell tartani. Roberto Iniguez munkájának pedig az egyik legfontosabb eleme, hogy ezek az erények minden körülmények között meg tudnak maradni.

A TTT Riga az évad meglepetéscsapatának számít. A selejtezõbõl kerültek fel és az utolsó forduló elõtt 8 gyõzelemmel, illetve 5 vereséggel az Euroliga B-csoportjának második helyén állnak. A lett válogatottra építenek, mely nyáron a részben hazai rendezésû Európa-bajnokságon az olimpiai részvétel esélyéért szeretne harcolni, és igazi kuriózum, hogy mindössze két légiósuk van. Sok tekintetben a menetelésûk a Sopron tavalyi csodáját idézi. Róluk is elmondható,hogy minden összeállt. Jó az egység, a légiósok kiválóan illeszkednek és a szakmai stáb által felépített rendszert tökéletesen elsajátították. A lepattanókról és a festékrõl már volt szó. A Riga nagy erénye szintén a védekezésben keresendõ, a meccsenkénti 8 szerzett labdájuk és a 10 gyorsindításos pontjuk kiemelkedõ. Mind a kettõben jobbak az átlagaik, mint a mieinknek. Emellett még a Sopronnál is több gólpasszt átlagolnak.

Összességében elmondható, hogy hasonló erényeket felmutató csapatok csatájára készülhetünk. Bízzunk benne, hogy lényegesen higgadtabb mederben zajlik a rangadó, mint decemberben a Novomatic Arénában. A Sopron Basket mellett a több rutinos játékos és az szól, hogy különösen Roberto Iniguez érkezése óta kiválóan kezeli a kulcsmeccseket a csapat. A rigaiak nyilván reménykednek abban, hogy hazai pályán idei szinte tökéletes szezonjukat megkoronázzák, megszerzik a csoport második helyét. Amiben titkon lehet reménykedni, hogy a náluk tapasztalható nagy várakozás egy kicsit megfogja a játékosaikat. Ekkor a rutinját érvényre juttatva egy nagyon szép estével ajándékozhat meg minkét a Sopron.

Hirdetés