Hirdetés
Archivum

Roberto Iniguez vezetésével 10 napos összetartáson vett részt Montenegró válogatottja:

:

Hirdetés

Javában zajlanak a novemberi Eb-selejtezõkre készülõ, Világbajnokságra nem kvalifikált európai válogatottak edzõtáborai szerte a kontinensen. A Sopron Basket vezetõedzõje Roberto Iniguez által irányított montenegrói együttes összetartása a hétvégén zárult.

Fotó: Ricard Rovira / FCBQ

Fotó: Ricard Rovira / FCBQ

Montenegróban is hasonló volt a helyzet a válogatott májusi összetartása kapcsán, mint a legtöbb ilyenkor dolgozó nemzeti csapat esetében. Az európai topligákban játszó ismert játékosok egy része pihenõt kapott, viszont oda kerülhettek olyanok a felnõtt válogatott bõ keretébe, akik eddig nem mutathatták meg magukat. Ahogy azt nagyon sokszor kiemeltük, akár a magyar, akár például a cseh válogatott kapcsán, építõ munkára a jelenlegi versenynaptár mellett ilyenkor van idõ.

Roberto Iniguez és stábja múlt héten a korosztályos válogatottak legjobbjait, Egyesült Államokban tanuló fiatalokat és egy visszatérõt is megnézett. „Végre volt idõnk dolgozni. Sok olyan fiatalt hívtunk meg, akiket még nem láthattam dolgozni. A jövõ szempontjából nagyon fontos ez a 10 nap. A novemberi selejtezõkön már újra velünk lesz Jelena Dubljeviæ, a sérülésbõl visszatérõ Jelena Vuèetiæ és Ana Poèek, tehát mindenki, aki itt volt velünk a legutóbbi selejtezõ mérkõzéseken. Mellettük viszont szerettem volna lehetõséget adni fiatal játékosoknak is.” – idézi Roberto Iniguez szavait a montenegrói szövetség sajtóközleménye.

Visszatérõ a válogatottban Sne¾ana Aleksiæ, akire sokáig stabil alapemberként számítottak. Az utóbbi években már nem szerepelt a válogatottban, de a spanyol másodosztályban az élvonalba feljutó Valencia színeiben kiemelkedõ szezont teljesített. A montenegrói utánpótlásból három játékos: Sofija ®ivaljeviæ, Klaudija Baæoviæ és Slaðana Rakoviæ az Egyesült Államokban tanul. Nekik szintén bizalmat szavazott a szakvezetés. A munkájukról elismerõen beszélt az elõbb már idézett sajtóközleményben Roberto Iniguez.

Fotó: Ricard Rovira / FCBQ

Fotó: Ricard Rovira / FCBQ

Montenegró válogatottja a 2019-es Európa-bajnokság selejtezõjében az A-csoportban 3 gyõzelemmel és 1 vereséggel a második helyen áll a szintén 3/1-es mutatóval rendelkezõ Szlovákia mögött. Novemberben két idegenbeli mérkõzés vár a csapatukra. Elõbb Bosznia-Hercegovina, majd egy várható csoportdöntõn Szlovákia vendégei lesznek. Két gyõzelem biztos Eb-részvételt érne, de az eredmények kedvezõ alakulása esetén akár egy sikerrel is odaérhetne a kontinenstornára Montenegró.

A múlt héten Montenegró egy felkészülési mérkõzést vívott. Gironába utaztak, ahol a katalán válogatott vendégei voltak. A nemzetközi szövetség égisze alatt, mint más csapatsportágakban, kosárlabdában sem szerepelhet tétmeccsen katalán csapat. Ilyen üres idõszakokban azonban – nem titkoltan politikai céllal is – egy-egy barátságos meccset vív válogatottjuk. A közönség díjazza ezt, a pénteki összecsapáson is közel 2000-en voltak a nagy girona-i csarnokban. Még a legismertebb játékosok is szívesen állnak rendelkezésre, pénteken például Núria Martínez (Spar Citylift Girona), Queralt Casas (Landes) vagy éppen a hazánkban is megforduló Lucila Pascua (Mann Filter) lépett pályára.

Montenegró a katalán nemzeti csapattól 83-57-es vereséget szenvedett ezen a találkozón. Queralt Casas 18, Andrea Vilaró 13, míg Lucila Pascua 12 pontot ért el a gyõztes gárdában. A montenegróiaknál a 13 egységig jutó Sne¾ana Aleksiæ lett a legeredményesebb.

Fotó: mundodeportivo.com

Fotó: mundodeportivo.com

Hirdetés