Hirdetés
Archivum

Rögös út vezet az Olimpiáig a válogatottak számára:

:

Hirdetés

A klubszezon hajrájához érkezve érdemes kitekinteni a nemzeti válogatottak versenyrendszerére. A következõ egy évet ugyanis egy hosszú olimpiai kvalifikációs folyamat határozza meg. Ennek végén kialakul a 2020-as tokiói ötkarikás játékok mezõnye.

Az olimpiai torna mezõnyét 12 válogatott alkotja. A világbajnoki címvédõ Egyesült Államok és a házigazda Japán alanyi jogon résztvevõ, de ezen két együttes is végigjátssza a selejtezõ-sorozatot. A pályán elért eredményeitõl függetlenül azonban kvalifikálja magát az Olimpiára.

A következõ hónapokban három FIBA régióban (Afrika, Amerika, Ázsia-Óceánia) elõselejtezõt rendeznek. Ennek végén Afrikából a két legjobb, Amerikából és az Ázsia-Óceánia régióból pedig a négy-négy legjobb kvalifikálja magát az olimpiai selejtezõ-tornák egyikére. Ezen 10 gárdához csatlakozik a 2019-es Európa-bajnokság elsõ hat helyezettje.

A 16 válogatottat osztják szét 2019. decemberében sorsolás útján a négy darab négycsapatos selejtezõtorna között. Ezeket 2020. február 2. és 10. között bonyolítják le. Minden tornán körmeccseket játszanak a résztvevõk. Azokról a tornákról, ahol az automatikus továbbjutó, de mérkõzéseit ugyanúgy lejátszó USA és Japán szerepel, mellettük a két legjobb kvalifikálja magát. A másik két tornáról az elsõ három jut ki az olimpiára.

A 2020-as Tokiói Olimpiát július 24. és augusztus 9. között rendezik. Az olimpiai torna lebonyolításáról részletesen ITT írtunk.

Videó a kvalifikáció menetérõl

A teljes folyamat

Fotó: FIBA.BasketballFotó: FIBA.Basketball 

Hirdetés