Hirdetés
Archivum

Románia és Horvátország ellen az U20-as B-divíziós Európa-bajnokság középdöntõjében:

:

Hirdetés

Szerdán és csütörtökön a középdöntõvel folytatódik a podgoricai U20-as B-divíziós Európa-bajnokság. A magyar válogatott ellenfelei Románia és Horvátország lesznek. Beharangozó ezen két találkozóhoz.

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

Néhány mondat erejéig még érdemes visszakanyarodni az elsõ két csoportmeccshez. Az elsõ mérkõzés a csehek ellen egyértelmûen többet adott, mint amire elõzetesen számítani lehetett. Az ukránok elleni találkozó pedig megmutatta, hogy miért féltettük a csapatot ettõl az erõs csoporttól. Az A-divízó végén és a B-divízió elején ugyanis nagyon sûrû a mezõny, itt egy-egy meccsen bárki bárkit képes legyõzni. Ahogy azt kiemeltük korábban, az ukránok elleni vereség a folytatás szempontjából nem számít, hiszen a középdöntõbe csak a csehek elleni eredményt vitte tovább a csapat. Az pedig nagyon sokat ér, hiszen Romániával együtt lépéselõnyt biztosít a csoport másik két tagja elõtt. Összességében bizakodva várhatja a folytatást a magyar válogatott. A védekezés mind a két eddigi mérkõzésen remekül mûködött. Támadásban a csehek ellen láttunk 18-20 extrán sikerült percet, amire a folytatásban is bátran lehet építeni.

Románia

Szerdán 20 óra 15 perctõl Románia lesz az ellenfél. A B-csoport elsõ helyezettjérõl nyugodtan mondhatjuk, hogy a torna meglepetéscsapata. Az utóbbi 4-5 év toronymagasan legversenyképesebb román generációja állt össze. A statisztikák és a horvátok elleni meccsük videós közvetítése alapján elsõsorban abban rejlik az erejük, hogy nem egy kiemelkedõ játékos teljesítménye húzza a keretet, hanem 3-4 játékos teljesít kifejezetten jó tornát. Ana Ferariu a legeredményesebbjük 14 pontos átlaggal, mely mellé 6.7 lepattanót is leszed. Itt van a Pécsrõl is ismert Lénárt Paula, aki 10.3 pontot és 10.7 lepattanót jegyez meccsenként, de Vasilica Cuzic teljesítményét is ki kell emelni 10.7 pontos átlaggal.

A mieinkhez hasonlóan a mindenkori román csapatoknak is komoly problémája volt a nagy tornákon a lepattanózás. Most is a mezõny egyik legalacsonyabb gárdája a román, mindössze átlagban 176 cm magas a keretük, de a Lénárt, Ferariu, Neagu trió hoz annyit a palánk alatt, hogy csökkenteni tudják a veszteségeket. Egy pontszegény mérkõzésre készülhetünk, mivel kellõen határozott védekezés jellemzi szerdai riválisunkat. Nagyon megbecsülik a labdát. Csehország mellett a második legkevesebb eladott labdát jegyzi a mezõnybõl a román válogatott és emellett a harmadik legtöbb szerzett labdájuk van. Ettõl függetlenül nem rosszak az esélyek ezen a mérkõzésen, hiszen a nemzetközi meccsrutin a válogatottunk mellett szól és ahogy egyre nagyobb a tét, ennek lesz jelentõsége.

Horvátország

Csütörtökön 20 óra 15 perctõl Horvátország következik. A horvátok a csehek és a mieink mellett azon válogatottak közé tartoznak, akik egyértelmûen azt kommunikálták, hogy szeretnének feljutni az A-divízióba. Nem alaptalanul tették ezt. A horvátokkal a felkészülés alatt találkozott a válogatottunk. Mindkét csapat hiányos összeállításban lépett pályára, de ettõl függetlenül a horvát egy olyan ellenfél, akirõl így is van egy közeli élmény, amire lehet támaszkodni.

A horvátok a podgoricai torna legjobban lepattanózó csapata a csoportmeccsek alapján. A keretükben Iva Slonjsak személyében van egy olyan játékos, akit tavaly sok nyári összefoglaló, elemzés méltatott. A 183 cm magas, erõs testfelépítésû tehetség 18.7 pontos átlagot hozott össze Celjében az U18-as A-divíziós Eb-n. Õ most is 17 pontos átlagnál tart. Mellette ennek a csapatnak a két húzóembere Tihana Stojsavljevic és Klaudia Perisa. Mindkettõjük 2012 óta tagja az utánpótlás-versenyrendszernek, több tornán találkoztunk már velük.

A horvátok 8 ponttal jegyeznek többet meccseként, mint a magyar csapat, több gólpasszuk van és jobb százalékkel dobják a duplákat. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy a nem túl erõs bolgár válogatott ellen volt egy kiütéses gyõzelmük és ez jelentõsen torzítja a statisztikát. A horvátokkal elõzetesen is úgy kellett kalkulálni, hogy a feljutás szempontjából kulcsmeccset játszhat velük válogatottunk. Alakulhatnak úgy az eredmények, hogy ez csütörtökön így lesz.

Hirdetés