Hirdetés
Európa

Sajtóhír: nem született döntés a 2021-es Európa-bajnokság új időpontjáról:

:

Hirdetés

A lett basket.lv portál készített egy összeállítást arról, hogy értesüléseik szerint a FIBA Europe Board keddi ülésén milyen terveket fogalmaztak a 2021-es Európa-bajnoksággal kapcsolatban.

Mint ismert, a tokiói olimpiát egy évvel elhalasztották és 2021. július 23., illetve augusztus 8. között rendezik meg. Ez teljesen új helyzetet teremtett a nemzetközi sportéletben, így női kosárlabdában is. Az Európa-bajnokságot 2021-ben ugyanis az ötkarikás játékokhoz igen közel, június 17. és  június 27. között Franciaország és Spanyolország közösen rendezné az eredeti versenynaptár szerint.

Két olyan nemzet lenne a jövő évi kontinenstornának a házigazdája, amelyik rendelkezik olimpiai kvótával. Kontinensünkről még Szerbia és Belgium vehet részt az ötkarikás játékok női kosárlabda tornáján. Az érintett négy csapatnak másfél hónap alatt kellene ennek két nagy tornát megvívnia, ami szakmailag óriási kihívás.

A kosárlabda 2021-es éve a kontinenstornákról szól és biztosan több változás lesz. Ezekről majd a FIBA közvetlen döntéshozó szervezete, a Central Board határoz. A kontinentális tagszervezetek vezető testületei, így a FIBA Europe Board javaslattételi jogkörrel rendelkezik. A lett basket.lv portál értesülései szerint a férfi Európa-bajnokság kapcsán egyértelműen 2022-es időpontot javasoltak a döntéshozók. A női európai seregszemle kapcsán nem született döntés az új időpontról. Mindössze annyit állapított meg a szervezet, hogy “komoly kihívás” lenni eredeti időpontban megtartani a tornát.

Miért nehéz elmozdítani a női Európa-bajnokságot? Az érintett négy nemzetet leszámítva 2021-re az európai mezőny többi tagja nagy torna nélkül maradna, ami komoly kieséses lenne és valamivel ezen csapatok versenyeztetését meg kellene oldani. Ráadásul arról sem szabad megfeledkezni, hogy ez az esemény a 2022-es Világbajnokság kvalifikációs rendszerébe is beletartozik. Az Európa-bajnokság első hat helyezettje vehetne részt a 2022-es világbajnoki selejtezőn. Ha azonban 2022-re tolják a női Eb-t, akkor februárban a VB-selejtezőt sem lehetne lebonyolítani, ami dominószerűen borítana mindent.

Természetesen a fentiek mind csak találgatások és meg kell várni a FIBA hivatalos kommünikéjét a döntésről. Egy azonban biztos, hogy rendkívül összetett helyzet alakult ki és nehéz  döntés előtt állnak az illetékesek.

Hirdetés