Hirdetés
Nagyvilág

Sajtóhírek szerint megvan az olimpia új időpontja – mit hozhat ez a női kosárlabdának?:

:

Hirdetés

A New York Times a japán közszolgálati NHK-val összhangban arról számolt be, hogy meghatározták a tokiói olimpia új időpontját.

A sajtóhírek szerint a tokiói olimpia 2021. július 23-án kezdődne, tehát gyakorlatilag egy évvel kerülne elhalasztásra az esemény. A dátum meghatározásában nagy szerepe volt az NBCUniversal médiacsoportnak, mely 1 milliárd dollárt fizet a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) az Egyesült Államokra vonatkozóan az ötkarikás játékok kizárólagos médiajogaiért. Számukra ez lenne a legkedvezőbb időpont.

A NOB a sajtóhírek szerint egyetlen eseményt, a labdarúgó Európa-bajnokságot nevezte meg, mely elől mindenképpen ki szeretett volna térni. Ezt 2021. június 11. és július 11. között bonyolítják le. A New York Times úgy értesült, hogy vasárnap újabb válságtanácskozást tart a NOB végrehajtó bizottsága, melynek végén akár meg is születhet a döntés az új időpontról.

Mit jelent ez női kosárlabdában?

Elsősorban rengeteg fejfájást a nemzeti szövetségnek és a FIBA illetékeseinek. Magyar szempontból a legfontosabb, hogy ez a nyári időpont lehetővé teszi a 3×3-as olimpiai selejtezők olyan módon történő lebonyolítását, ahogy azt 2020-ban tervezték. Tehát tavasszal. Itt fontos lenne, hogy a FIBA a lehető legkorábban egyértelmű döntést hozzon az időpontról, hogy az 5:5 bajnokságok versenynaptárát szerte a kontinensen már ehhez igazodva tudják összeállítani. Ne télen alakuljon ki változtatási kényszer a női bajnokságokat tekintve.

Azt alá kell húzni, hogy a márciusi indiai és az április budapesti selejtezők miatt már a járványügyi krízis előtt is borult az eredeti női versenynaptár. Történt ez nem csak hazánkban, hanem például Franciaországban vagy éppen Olaszországban a 3×3 miatt. Ez a férfi szakágban nem jelenik meg problémaként, mivel az 5:5 meghatározó egyéniségei nem vesznek részt a 3×3-as versenyrendszerben, de a nőknél nem vált szét a két szakág és a sportág realitásai azt mutatják, hogy vélhetően nem is fog.

A 2021-es Európa-bajnokság sorsa is kérdésessé válhat. Korábbi elemzésünkben kiemeltük, hogy 2021. június 17. és  június 27. között Franciaország és Spanyolország közösen rendezné az Európa-bajnokságot. Kontinensünkről még Szerbia és Belgium rendelkezik olimpiai kvótával. Ha igazak a sajtóhírek és július 23-án kezdődne az olimpia, akkor másfél hónap alatt kellene ennek a négy csapatnak két nagy tornát megvívnia. Ez szakmailag óriási kihívás és fizikálisan nehezen vállalható terhelés. Az pedig nagy kérdés, hogy Franciaország és Spanyolország bevállalna-e egy olyan hazai rendezést, hogy a nemzeti csapatainak nem az torna a fő versenye, hanem az egy hónap múlva kezdődő olimpia.

A WNBA-t tekintve szintén visszakanyarodhatunk a korábbi összeállításunkra. Ez a 2021. júliusi-augusztusi dátum azt mutatja, hogy a következő évben – az eredeti 2020-as tervekhez hasonlóan – egy hónap szünetre kellene vonulnia a ligának. Emellett ez legkésőbb május közepére kiírt kezdetést és októberi döntőt jelentene. A május közepére időzített rajt azt mutatná, hogy április végén nyitnának az edzőtáborok, tehát addigra az európai bajnokságokat be kellene fejezni.

Hirdetés