Hirdetés
Magyarország

Sajtótájékoztatót tartott a magyar válogatott:

:

Fotó: MKOSZ/Girgász Péter

Hirdetés

Szombaton délelőtt sajtónyilvános edzést tartott a 2023-as Európa-bajnokság első selejtezős ablakára készülő magyar válogatott Szekszárdon. Mint ismert, Székely Norbert együttese november 11-én, csütörtökön 18 órától a tolnai megyeszékhelyen mérkőzik meg Spanyolországgal. Három nappal később pedig Izlandon szerepel.

A sajtónyilvános edzést sajtótájékoztató vezette fel, melyen Szalay Ferenc, az MKOSZ elnöke hangsúlyozta: a női szakág rendkívül eredményes időszak után fordul az Eb-selejtezőkre.

Ebben az évben komoly eredményeket ért el a magyar női kosárlabda. Két Euroliga csapatunk versenyez. Az U19-es vb-n harmadik lett a magyar női korosztályos válogatott. Egy ilyen sikeres év végén kezdődik meg az Eb-selejtező sorozat, hogy a csapat kijusson a 2023-as kontinenstornára. Szándékosan választottuk a szekszárdi helyszínt, a csarnok katlanszerű, itt minden széken néző fog ülni. A csoport nagyon nehéz, mert a spanyolokkal együtt szerepelünk, őket kellene megelőzni. Sok magyar tehetséges játékosa van a magyar női kosárabda-válogatottnak. Ezek az utánpótlásban sikeres játékosok most jönnek át a felnőtt csapatba, a küzdéssel nem lesz semmi probléma. Az elvárás, hogy jussunk ki az Eb-re, amelyet 2023-ban rendeznek, de a hosszú távú célok is fontosak. Azt szeretnénk, ha a következő időszakban ott tudnánk lenni Európa elitjében, s ezt most kell megalapoznunk.

– fogalmazott a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) első embere.

Fotó: MKOSZ/Girgász Péter

Az új selejtező-sorozatban új csapatvezető segíti a csapat munkáját Pukler Gábor személyében. A sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az U20-asok csapatvezetőjeként a válogatott nagyobb részét személyesen ismeri, tudja mire képesek.

“Azon dolgozunk, hogy a lányok jól szerepeljenek, ehhez én minden igyekszem biztosítani a pályán kívül.” – fogalmazott Pukler Gábor.

Fotó: MKOSZ/Girgász Péter

Székely Norbert szövetségi kapitány a sajtótájékoztatón beszélt a fiatalításról. “A válogatott folyamatosan változik, fejlődik, de közben meg akarja tartani a saját értékeit. Ez egy perspektivikus csapat. Ebben a korosztályban, de a következőben is nagyon nagy potenciál van.” – jelentette ki a szakvezető, mielőtt rátért volt a csütörtöki mérkőzésre.

“A spanyolok ellen nem mi vagyunk az esélyesek. A világ egyik legerősebb csapata az ellenfél. Ne tévesszen meg senkit, hogy ezen a nyáron nem úgy szerepeltek, ahogy a világ elvárta tőlük. A spanyol utánpótlás önti magából a fiatal tehetségeket. Hiszek abban, hogy ebben a csoportban is versenyképesek tudunk lenni. Nekünk minden egyes pont számítani fog – akár az első, akár a második helyen végzünk. A tíz csoportból a négy legjobb második is kijut az Eb-re.” – tette hozzá Székely Norbert.

A novemberi FIBA ablak rendkívül rövid. Láthatjuk, hogy több olyan bajnokság van, ahol még ezen a hétvégén is játszanak.

A játékosoknak ebben a versenyrendszerben hihetetlenül nehéz feladatuk van, mert a nemzetközi kupákból és a bajnoki mérkőzésekből érkeznek. Az biztos, hogy minden játékos csúszni-mászni fog és mindent megtesz majd a győzelemért. Az eddig elvégzett közös munka nem volt sok, de a játékosok tettrekészek és hiszek bennük. Ez egy nagybetűs csapat, remélem, ezt látni is fogja mindenki, aki megnézi a spanyolok elleni mérkőzésünket. Ez egy világsportág, ahol nagyon nehéz kiemelkedni, de mi szeretnénk jó eredményt elérni.

– hangsúlyozta Székely Norbert.

Fotó: MKOSZ/Girgász Péter

Studer Ágnes arról beszélt, hogy számára óriási esemény Szekszárdon ilyen rangos válogatott mérkőzésen játszani.

“Nagyon örülök, hogy Szekszárdon rendezik a spanyolok elleni Eb-selejtezőt, ez számomra nagy dolog, hiszen itt nőttem fel, itt játszunk, s a szekszárdi csapatból hárman is ott vannak a nemzeti csapatban. Az előző selejtezőben nézők nélkül kellett játszani, az nagyon rossz volt.” – mondta az irányító, aki a védekezésben látja a spanyolok elleni meccs kulcsát.

Magunkra kell koncentrálni, a védekezésünk összerakása nagyon fontos dolog. A spanyol csapat a világ élvonalában van. Nagyon jól kell játszani, a legjobbunkat kell magunkból kihozni. Most csak az első meccs foglalkoztat bennünket, a célunk a csoport első helyének megszerzése, még akkor is, ha ez nagyon nehéz lesz. Az lenne a jó, ha nem kellene más eredményeket nézni, ha a magunk kezében lenne a sorsunk.

Szabó Noémi, a KSC Szekszárd sportigazgatója elmondta, hogy kiemelkedő az érdeklődés az összecsapás iránt.

“Szekszárdnak óriási dolog, hogy a spanyolok elleni mérkőzést itt rendezhetjük meg. Nekünk ez sporttörténelmi pillanat. Itt, ebben a csarnokban ilyen mérkőzést még nem rendeztek soha. Mindent meg fogunk tenni, hogy a csapat jól érezze magát, hogy profi körülmények várják a résztvevőket. A legtöbb belépő tíz perc alatt fogyott el. Elképesztő az érdeklődés, nagyon várjuk a mérkőzést. Összesen 1270 néző lehet jelen a csütörtöki összecsapáson.” – fogalmazott Szabó Noémi.

A spanyolok elleni Eb-selejtező november 11-én 18.00-kor kezdődik Szekszárdon.

Fotó: MKOSZ/Girgász Péter

Hirdetés