Hirdetés
Archivum

Sajtótájékoztatót tartott az MKOSZ a válogatottak kapcsán:

:

Hirdetés

A férfi és a nõi kosárlabda-válogatott sem esélyesként utazik a nyári Európa-bajnokságra, ám nem feltett kézzel fog pályára lépni – hangzott el a magyar szövetség keddi sajtótájékoztatóján.

A magyar szövetség (MKOSZ) elnöke, Szalay Ferenc emlékeztetett: négy évtized után elõször fordult elõ, hogy mindkét felnõtt válogatott kijutott az aktuális Európa-bajnokságra.

“Nagy erõfeszítéseket tett mindkét csapat a kijutásért – mondta Szalay Ferenc. – A cél, hogy mindkét együttes felszántsa a parkettát, mindent kihozzon magából, még ha nem is lesz könnyû dolga egyik csapatnak sem. A közös munka, a jó szellemû játékosok kiválogatása sokat segített a selejtezõsorozat sikereiben. Ebben nagy szerepe van, hogy mind a férfi, mind a nõi bajnokság kiegyensúlyozott és izgalmas idén” – utalt Szalay Ferenc az NB I-re.

Az elnök hozzátette, ez a nyár az építkezés egy újabb állomása, melynek célja, hogy hosszú távon ütõképes válogatottak alakuljanak ki az Európa-bajnoki mezõnyben.

“A hosszúra nyúlt bajnoki döntõ miatt nem lesz sok pihenõje a játékosoknak, de a lányok nagyon várják a felkészülés elsõ napját. Székesfehérváron gyönyörû körülmények várnak majd minket, remélem, a kilenc felkészülési mérkõzés megmutatja nekünk, ki az 12 játékos, aki a bõ keretbõl be fog tudni kerülni az utazó csapatba” – nyilatkozta Stefan Svitek nõi szövetségi kapitány.

Megjegyezte, a csoport nagyon nehéz, hiszen az olimpiai ezüstérmes spanyolok mellett a házigazda csehekkel is meg kell mérkõzni, amelynek szurkolói biztosan nagyszerû hangulatot fognak teremteni.
Stojan Ivkovic, a férfi együttes szövetségi kapitánya emlékeztetett rá, négy éve, amikor átvette a válogatott irányítását, a negyedik kalapból várták az Eb-selejtezõ sorsolását, most pedig kijutottak a tornára.
“Szeretnénk most is tovább fejlõdni, ez az Európa-bajnokság csak egy újabb lépés a célunk, a világbajnoki szereplés felé. Romániában biztosan rengeteg magyar szurkoló lesz kint a találkozóinkon, ami nagy plusz motivációt adhat nekünk” – mondta Ivkovic.

Hozzátette, a keret még nem végleges, ugyanis az amerikai DeAndre Kane honosítása folyamatban van, amennyiben sikerül, akkor a szintén meghívott Rosco Allen mellett amerikai születésû irányítója is lehet az együttesnek.

“Harcolni megyünk, nem feltett kézzel lépünk pályára egyik mérkõzésen sem, de azt látni kell, hogy míg nekünk két klasszisunk van Hanga Ádám és Vojvoda Dávid személyében, addig a horvátoknál és a spanyoloknál 10-12 ilyen játékos van. Remélem, pár év múlva nálunk is lesz legalább négy-öt ilyen szintû kosaras” – fogalmazott Ivkovic.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a férfi Eb-re hatalmas érdeklõdés van Magyarországról, ám jegyeket a magyar szövetség nem árusít, csak hivatalos jegyirodán keresztül lehet belépõt vásárolni. A szövetség képviselõi felhívták a figyelmet arra, hogy ha valaki nem a magyar csatornán keresztül vásárol jegyet, hanem mondjuk Romániában, annak egyáltalán nem lesz garantált, hogy beengedik a csarnokba, mivel a magyar szektorba csak itthon lehet jegyet venni.

A nõi válogatott felkészülése május 14-én, Székesfehérváron kezdõdik, a csehországi Eb-ig a szlovénokkal, a horvátokkal és a szlovákokkal játszik két-két felkészülési meccset a csapat, valamint részt vesz egy olaszországi nemzetközi tornán is, ahol a házigazdán kívül Belgium és Oroszország lesz az ellenfél.
A férfiak július 12-tõl Kecskeméten készülnek az augusztus 31-én kezdõdõ Európa-bajnokságra, összesen 12 mérkõzéssel. A legrangosabb tornát Kazanyban vívja majd az együttes, amely a házigazdákon kívül a németekkel és Izlanddal találkozik.

A férfi Európa-bajnokságot augusztus 31. és szeptember 17. között rendezik négy országban, Finnországban, Izraelben, Romániában és Törökországban, míg a nõi Eb-re Csehországban kerül sor június 16. és 25. között.

Férfi válogatott, felkészülési tornák és mérkõzések:
július 26-28., Kecskemét: Magyarország, Szlovákia, Irán
augusztus 4-5., Maribor: Magyarország, Szlovénia, Csehország
augusztus 11-13., Kazany: Magyarország, Németország, Izland, Oroszország
augusztus 19-20., Székesfehérvár: Magyarország-Izland (két mérkõzés)
augusztus 24-26., Varsó: Magyarország, Anglia, Lengyelország, Irán

A férfi Eb csoportbeosztása:
C csoport (Kolozsvár): Horvátország, Csehország, Spanyolország, Montenegró, Románia, Magyarország

Nõi válogatott, felkészülési tornák és mérkõzések:
május 18-19., Székesfehérvár: Magyarország-Szlovénia (két mérkõzés)
május 26-28., Róma: Magyarország, Belgium, Olaszország, Oroszország
június 2-3., Székesfehérvár: Magyarország-Horvátország (két mérkõzés)
június 9-10., Székesfehérvár: Magyarország-Szlovákia (két mérkõzés)

A nõi Eb csoportbeosztása:
A csoport (Hradec Kralové): Magyarország, Ukrajna, Csehország, Spanyolország

Forrás: MTI

Hirdetés