Hirdetés
3x3

Sajtótájékoztatót tartottak a debreceni 3×3-as olimpiai selejtező felvezetéseként:

:

Hirdetés

Ismét ránk figyel a kosárlabdavilág: június 4. és 6. között Debrecen rendezi a 3×3-as kosárlabda utolsó olimpiai selejtezőtornáját. Az eredeti elképzelés szerint 2020-ban Budapest lett volna az esemény házigazdája, ám a vírushelyzet miatt erre nem kerülhetett sor. Mivel a közelgő labdarúgó Európa-bajnokság miatt a főváros nem tudta vállalni a szervezést, így a FIBA az utóbbi években a 3×3 fővárosává váló Debrecent kérte fel a torna megrendezésére. Az esemény nyitónapját megelőzően csütörtök délután sajtótájékoztatót tartottak a helyszínen, a cívisvárosi Kossuth téren – olvasható a debrecenisportcentrum.hu tudósításában.

Papp László polgármester köszöntője után örömét fejezte ki, hogy a FIBA továbbra is töretlenül bízik Debrecenben. Kiemelte, hogy a 3×3-as kosárlabda óriásit fejlődött, és immáron olimpiai sportággá vált. – Fontos, hogy betartsuk az egészségügyi előírásokat, a maszkhasználat és a védettségi igazolvány felmutatása kötelező lesz – fogalmazott a város első embere, hozzátéve, 1000 ember befogadására képesek a korábbiakhoz képest kibővített lelátók.

A 3×3-as szakág kevesebb, mint 10 esztendő alatt az utcák sportjából olimpiai sportág lett, köszönhetően egyszerű szabályrendszerének, a gyors és lendületes játéknak, valamint a versenyeket övező páratlan hangulatnak.

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke, Szalay Ferenc méltatta a DEAC felnőtt gárdáját az elmúlt szezonban nyújtott kitűnő teljesítményéért, és elmondta, a 3×3 tipikusan az a sportág, ahol komoly munkával és tehetséggel – ebben a sorrendben – nagyon messzire juthat el az ember.

A cívisváros 2015 óta rendez 3×3-as világversenyeket, a szervezőbizottság már akkor bizalmat szavazott a kosárlabda ezen szakágának, amikor még csak nagyon kevesen hittek annak sikerességében. Az ikonikus Nagytemplom előtti helyszín mind a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség, mind a játékosok egyik kedvenc állomása. A debreceni helyszín népszerűségét a számok is alátámasztják, hiszen 2020-ban az élő közvetítéseket és az azokból készült videókat több, mint 10 millióan látták világszerte.

A FIBA 3×3-as fejlesztési menedzsere, Robert Rieblinger elárulta, amikor hat évvel ezelőtt először lépett frigyre Debrecen és a sportág, nem hitte volna, hogy ilyen szoros kapcsolat alakul majd ki felek között. – A város neve biztosíték lett a világszínvonalú rendezésre, és nagyon örülök, hogy ismét ezen a csodás helyszínen zajlik le az éppen aktuális 3×3-as torna – tette hozzá Rieblinger.

A szervező bizottság elnöke, Becsky István egy kedves, megmosolyogtató emlék felidézésével kezdte mondandóját. – Amikor először szerveztünk utcai kosárlabda-tornát, még krétával voltak felrajzolva a vonalak, ahhoz képest igen messzire jutottunk. Örömmel töltött el tavaly nyáron is minket, hogy sem a játékosok, sem a szakmai stábok tagjai, sem a játékvezetők nem fertőződtek meg a debreceni viadal alatt, meggyőződésem, hogy ha mindenki betartja az előírásokat, akkor ilyen probléma most sem lesz – fogalmazott Becsky István.

Tokióba 8 csapat utazhat majd nemenként, 7-7 csapat már biztosan ott lesz az Olimpián világranglista pontjaiknak, illetve a múlt heti grazi selejtezően köszönhetően. A hölgyeknél Oroszország, Kína, Mongólia és Románia, míg a férfiaknál Szerbia, Oroszország, Kína és Japán válogatottjainak nem kellett selejteznie az ötkarikás játékokra. A fennmaradó helyekért először Grazban mérkőztek meg a világranglista legjobb csapatai, Ausztriában összesen hat kvóta talált gazdára. A magyar női válogatott mind a négy csoportmérkőzését megnyerve már az elmúlt héten nagyon közel került a kvalifikációhoz, ám a legjobb nyolc között hosszabbításban alulmaradtak az Európa-bajnok franciákkal szemben.

A női válogatottat ezúttal a debreceni születésű Medgyessy Dóra képviselte. – Szerettünk volna már a múlt héten, Grazban olimpiai kvótát szerezni, de egy roppant erős francia válogatottal találkoztunk, így a repülőjegyet itthon kell megszereznünk. Bízom benne, hogy a debreceni közönséggel összefogva sikerülni fog a kijutás! – adott hangot vágyainak a válogatott oszlopa.

Az utolsó tokiói repülőjegy a Nagytemplom előtt talál majd gazdára. A Kossuth téren azon nemzetek csapatai vehetnek részt, akik a legelőkelőbb helyen állnak a világranglistán azok közül a válogatottak közül, akik az elmúlt két olimpián nem vettek részt 5 az 5 elleni kosárlabdában. A magyar női válogatottnak jó esélyei vannak Debrecenben, hiszen a világranglistán egyedül a hollandok előzik meg Medgyessy Dóráékat, akiket ráadásul az elmúlt héten sikerült legyőzniük Grazban. Férfi nemzeti csapatunknak várhatóan jóval nehezebb dolga lesz, igaz, az eredeti résztvevők közül hárman is kvótát szereztek Ausztriában, így valamelyest gyengült a mezőny.

A férfi gárdánktól Ivosev Tamás, egykori debreceni játékos volt jelent a sajtótájékoztatón. – Köszönjük ezt a csodálatos helyszínt a városnak, biztos vagyok benne, hogy nagyszerű közönség előtt játszhatunk majd. Nem lesz könnyű eljutnunk Tokióba, de a három legerősebb válogatott már kijutott Grazban az olimpiára, így a hazai pálya előnyével számolva van esélyünk a sikerre – mondta a kosaras.

A debreceni hagyományokhoz hűen a háromnapos rendezvény ingyenesen tekinthető meg. A szervezőbizottság az elmúlt évekhez képest húsz százalékkal növelte a lelátók kapacitását, így közel ezer fő befogadására képes a Nagytemplom előtti aréna. A tizennyolc év felettiek csak védettségi igazolvánnyal (vagy az ezt kiváltó applikációval), valamint egy fényképes, személyazonosságot igazoló okmánnyal léphetnek be. A 18 év alattiak csak védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kísérővel léphetnek be az arénába. A rendezők ezúttal is teltházra számítanak, így az elmúlt évekhez hasonlóan a pálya mellett felállítottak egy óriáskivetítőt, ahol védettségi igazolvány nélkül is követhetőek az események. Az eseményt a FIBA 3×3 YouTube csatornája élőben közvetíti.

FIBA 3×3 olimpiai selejtező csoportbeosztás:

Nők:

A-csoport: Olaszország, Tajvan, Irán

B-csoport: MAGYARORSZÁG, Hollandia, Észtország

Férfiak:

A-csoport: Ukrajna, Belgium, Észtország

B-csoport: MAGYARORSZÁG, Mongólia, Románia

FIBA 3×3 olimpiai selejtező menetrend:

péntek:

17:15 Ünnepélyes megnyitó

18:00 Ukrajna – Belgium (férfi)

18:25 Hollandia – Észtország (női)

19:05 Szlovénia – Ukrajna (férfi)

19:30 Hollandia – MAGYARORSZÁG (női)

20:10 Szlovénia – Belgium (férfi)

20:35 MAGYARORSZÁG – Észtország (női)

szombat:

18:00 Olaszország – Tajpej (női)

18:25 Mongólia – Románia (férfi)

19:05 Irán – Tajpej (női)

19:30 MAGYARORSZÁG – Románia (férfi)

20:10 Olaszország – Irán(női)

20:35 Mongólia – MAGYARORSZÁG (férfi)

vasárnap:

15:00 Negyeddöntő 1. (női)

15:25 Negyeddöntő 2. (női)

16:05 Negyeddöntő 1. (férfi)

16:30 Negyeddöntő 2. (férfi)

17:10 Elődöntő 1. (női)

17:35 Elődöntő 2. (női)

18:15 Elődöntő 1. (férfi)

18:40 Elődöntő 2. (férfi)

19:20 Döntő (női)

20:00 Döntő (férfi)

20:15 Díjátadó ünnepség

Hirdetés