Hirdetés
Archivum

Sajtótájékoztatót tartottak a Magyar Kupa nyolcas döntõje alkalmából:

:

Hirdetés

Pénteken délelõtt Pécsett a Lauber Dezsõ Városi Sportcsarnokban sajtótájékoztatón mutatták be a 2017-es Tippmix Killik László Nõi Magyar Kupa Döntõt. Szalay Ferenc az MKOSZ elnöke és a helyi szervezõk is kiegyensúlyozott tornára számítanak.

A sajtótájékoztató elején Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke ismét kitért arra a kérdésre, hogy a nõi mezõnyben melyik a megfelelõbb: a semleges helyszín vagy, amikor egy-egy nagyobb bázissal, élvonalbeli csapattal rendelkezõ település rendezi a tornát. A körmendi és a székesfehérvári példák kerültek kiemelésre, amikor kipróbálták a semleges helyszínt. Másik oldalról pedig ott van a tavalyi év, amikor Miskolc volt a házigazda. Az a tapasztalat, hogy vonzóbb a közönségnek, amikor van hazai csapat a mezõnyben. A tavalyi évhez visszakanyarodva, a szövetség elsõ embere elárulta: a FIBA delegáció is elismerte azt a közeget, filmre vették a DVTK-s szurkolást és még a nemzetközi szövetség anyagaiban is feltûntek a képsorok.

Szalay Ferenc beszélt az idei évad tapasztalatairól a nõi szakágban. Elmondta, hogy örömmel tölti el a bajnokság színvonala. Ennek pedig a nyári csehországi Európa-bajnokságon is meglehet az eredménye, amelyre válogatottunk novemberben sikeresen kivívta a részvételi jogot. A szövetség elnöke a légiósokról is szót ejtett, akik az idei évadban a bajnokság minõségét, nézhetõségét emelték véleménye szerint. Ettõl függetlenül a szövetség szempontjából az utánpótlás élvez prioritást, ahol a jó válogatott eredmények és a junior döntõ tapasztalata is azt mutatja, hogy nagyon erõs generáció van felnövõben.

A szövetségnek innentõl kezdve a legfontosabb feladata – véli az MKOSZ elnöke, hogy ezeket a tehetségeket a sportág mellett és lehetõleg itthon tartsa. Ennek egyik útja, hogy elkezdték a tárgyalásokat a nagy hazai egyetemekkel. A cél az lenne – természetesen tiszteletben tartva, ha adott esetben egy család másként dönt a továbbtanulási lehetõségeket mérlegelve –, hogy a tehetségek ne menjenek ekkora számban az Egyesült Államokba és inkább a külföldi tapasztalatszerzés is inkább itthoni ösztöndíjjal történjen. Összességében tehát azt lehet mondani, hogy jó az irány a lányoknál, de Szalay Ferenc is hozzátette: nagy a felelõssége a sportágban dolgozóknak, hogy ezekbõl a játékosokból évek múlva ütõképes felnõtt játékosok legyenek.

A fiatalok szerepeltetésével kapcsolatban érkezett több kérdés a sajtótájékoztatón. Ezzel kapcsolatban Szalay Ferenc is elmondta, hogy vegyes a rendszer megítélése és a tervek szerint hamarosan lesz errõl egyeztetés a csapatokkal. Egy biztos, hogy a kötelezõ szerepeltetésen túl is utat tör magának a tehetség és az sem szerencsés, ha a fiatalok a teljesítményükön felül csak a szabályok miatt kerülnek pályára.

A házigazda részérõl a pécsi önkormányzatot Páva Zsolt polgármester és Sztojkovics Éva, míg a rendezõ PSN Zrt.-t Szûcs Zsolt vezérigazgató-helyettes képviselte. A PEAC-Pécs csapatából Raksányi Krisztina állt a sajtó rendelkezésére. A házigazdáktól mindenki hangsúlyozta, hogy kiegyenlített a bajnokság és ez alapján színvonalas döntõre számítanak.

A korábbi évekhez képest nagy változások nem lesznek. A megszokott három napos rendszerben zajlik a torna, a jegyértékesítés interneten történik. Péntekig csak az elsõ napra lehet jegyet váltani. A napi jegyek a felnõttek részére 1000 forintért, a diák, nyugdíjas jegy pedig 500 forintért váltható.

A televíziós közvetítés tekintetében fontos információ, hogy országos csatornán az M4 Sporton a vasárnapi döntõ kerül képernyõre. Élõ stream „HD” minõségben azonban minden összecsapásról készül és a statisztikai közvetítés is kibõvített formában várja a szurkolókat.

Hirdetés