Hirdetés
Utánpótlás

Serdülő döntő előtt az UNI Győr NKA – Gálosné Farkas Andreát kérdeztük:

:

Hirdetés

Május 25. és 28. között serdülő országos döntőt rendeznek Miskolcon, a DVTK Arénában. A Nemzeti Leány Serdülő Bajnokság ‘A’ döntőjébe nyolc csapat kvalifikálta magát, köztük az UNI Győr NKA U14-es csapata is, mely Gálosné Farkas Andrea vezetőedző és Jakubovics Dóra másodedző vezetésével jutott be a fináléba. A három napos tornát megelőzően a győri együttes vezetőedzőjét kérdeztük várakozásairól, aki röviden a szezon eddigi alakulására is kitért.

“A mi csapatunkról tudni kell, hogy a serdülő korosztályhoz képest elég fiatal. A társaság nagy része 2010-es születésű, ami az egyik legfiatalabb a mezőnyben, rajtunk kívül még a Csata DSE mondhatja talán ezt el magáról. Ebből adódóan, a selejtező során tehát még voltak aggályok, de végül rendkívül szépen teljesített a csapat, s végül a kiemelt bajnokságba is sikerült bekerülni, ami az év elején kitűzött céljaink első állomása volt.” – kezdte az idei szezon értékelését Gálosné Farkas Andrea. – “A szezon eleje rendkívül lassan indult. Nagyon sok idő volt egy-egy mérkőzés között, majd az idény végére felpörögtek az események, s akkor pedig már iszonyatosan sűrű volt a program. Ebből kifolyólag tehát nem is meglepő, hogy a csapat, a játékosok teljesítménye is elég hullámzó volt. Ennek ellenére, szerencsére sikerült elérni a szezon elején kitűzött legfőbb célt, bejutottunk a legjobb nyolc közé, a serdülő bajnokság ‘A’ döntőjébe. Azt gondolom ez már önmagában egy hatalmas siker!” – hangsúlyozta lapunknak a győri szakember, aki egyben fiatal együtteséről is tett említést:

“Négy 2009-es születésű játékosunk van, akikkel igazából én már kenguru-korosztály óta együtt dolgozom. Náluk anno nagy volt a lemorzsolódás, ezért is maradtak csupán négyen, majd hozzájuk csatlakozott ez az előbb említett fiatalabb, 2010-es korosztály, akikkel már szintén hosszabb ideje foglalkozom. Így tehát mondhatjuk, hogy egy elég összeszokott csapatról van szó, és ami a legfontosabb, hogy egy küzdős, kitartó brigádról beszélünk, mely a fiatalság ellenére is megállja a helyét a serdülő bajnokságban.”

A lebonyolítást tekintve, a serdülő döntő azonban merőben eltér az idősebb korosztályoktól (junior, kadett). A serdülő bajnokság nyolcas döntője ugyanis megőrizte a korábbi években megszokott formátumot, mely során a csapatok öt mérkőzést vívnak egy négynapos tornán. Csütörtökön és pénteken tehát a csoportmeccsekkel indítanak az együttesek, majd szombaton következnek az elődöntők és az 5-8. párharcok, vasárnap pedig a helyosztókra kerül sor. Gálosné Farkas Andrea alakulata, az UNI Győr NKA a B-csoportban szerepel majd, ahol ellenfelük a Csata DSE/A, az Atomerőmű-KSC Szekszárd, illetve a Darazsak Sportakadémia lesz ebben a sorrendben. 

“Ahogy azt a korábbiakban is említettem, a Csata rajtunk kívül a másik csapat, mely hasonlóan fiatal játékosokkal rendelkezik. Ebből kifolyólag tehát egy kiélezett küzdelemre számítok, ahol mindent meg fogunk tenni a győzelem érdekében. Azonban, mivel leány serdülő korosztályról van szó, így nagyon sok minden közrejátszik – hogy készül az ellenfél, mentális felkészültség stb. Ami viszont szerintem döntő tényező lehet ezen a mérkőzésen, hogy melyik fél hiszi el jobban, hogy képes megszerezni a győzelmet. A Csata elleni találkozó után pedig a Szekszárd következik, akiket én nagy bajnokesélyesnek tartok idén. Jó párszor játszottam már ellenük, nem ismeretlen számomra, hogy milyen erőket képviselnek, egy nagyon erős csapatról van szó, dehát meglepetések mindig vannak!

Az egész tornára vonatkozó célokat tekintve pedig azt gondolom, hogy már az egy hatalmas dolog lenne, ha a legjobb négy közé tudnánk jutni. Ez természetesen nem lesz egyszerű, hiszen sűrű a program, s tulajdonképpen 24 óra alatt kell három meccset nemcsak lejátszanunk, de meg is nyernünk. Ami viszont pozitív, hogy ez a legjobb nyolc csapat nagyjából egy képességű, egy kategóriába tartozik. Sok ügyes gyerek van tehát, úgyhogy jó mérkőzések lesznek, a kérdés csak az, hogy a játékosok bírni fogják-e ezt a feszített tempót. S elsősorban nem is a fizikális aspektusra gondolok, hanem hogy fejben, mentálisan képesek lesznek-e lejátszani három meccset egy nap alatt.” – összegzett Gálosné Farkas Andrea, az UNI Győr NKA vezetőedzője.

Az utazó keret tagjai: Baranyai Zsófia, Bélafalvi Dóra, Endredi Gréta Mária, Fodróczi Fanni, Gaál Hajnalka, Gaál Nóra, Gálos Hanna Andrea, Nagy Judit Tünde, Németh Nelli, Nováky Zsófia, Rákosi Emma, Rigó Dorina, Schaub Lara, Takács Kata Bora.

Az UNI Győr NKA csoportmérkőzései

Május 25., csütörtök

9:00 Csata DSE/A – UNI Győr NKA
17:30 UNI Győr NKA – Atomerőmű-KSC Szekszárd

Május 26., péntek

13:00 Darazsak Sportakadémia – UNI Győr NKA

A NEMZETI LEÁNY SERDÜLŐ BAJNOKSÁG “A” DÖNTŐJÉNEK MÉRKŐZÉSEI KOMMENTÁRRAL ÉLŐBEN NÉZHETŐEK A HUNBASKET.TV KÖZVETÍTÉSÉN KERESZTÜL. 

Hirdetés