Hirdetés
3x3

Sikeres Eb-selejtező után az U17-es 3×3-as válogatott – interjú Károlyi Andreával:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Sikerrel vívta meg a szolnoki Eb-selejtezőt az U17-es 3×3-as válogatott. Károlyi Andrea szövetségi kapitánnyal készítettünk egy átfogó beszélgetést a tapasztalatokról.

Gratulálok a sikeres szerepléshez! Emlékezetes hétvége van mögöttetek. Ráadásul a lányok csoportjának az erejét mutatja, hogy onnan ment tovább három csapat az Eb-re.

Köszönjük szépen! Érdekes kérdés ez a csoportbeosztás, mert az osztrák meccsig meg voltunk róla győződve, hogy a másik ág erősebb. Ugyanakkor, ahogy te is mondtad, végül tőlünk ment ki három csapat. Azt nem szabad elfelejteni, hogy a másik csoportban öten szerepeltek és ők két meccset játszottak vasárnap a keresztjáték előtt. A mi csoportunkban vasárnap csak egy mérkőzésre került sor előtte.

Nekünk keresztjáték nélkül csoportelsőként talán akkor lett volna esélyünk kijutni, ha az első meccset az írekkel vívjuk. Így utólag visszagondolva viszont jó volt, hogy kaptunk egy pofont a svédektől. Az volt a lányok pályafutásának első 3×3-as mérkőzése – egyetlen résztvevőként nulla tapasztalattal érkeztünk – és egy kicsit mindenkit belerázott, hogy ez a játék miről is szól.

A svédek elleni nyitómeccs talán akkor lehetett volna szorosabb, ha van legalább egy felkészülési tornátok és pár edzés a pályán.

Igen, az is látszott, hogy a pálya, a borítás teljesen új a lányoknak. Csúszkáltak rajta. Szokni kellett, hogy ez egy dobogóra épített pálya és azon másként pattan a labda. Bejött az, amiről beszéltünk előtte, hogy annyi új inger érte a csapatot azon a meccsen, amit még annak is nehéz lett volna feldolgoznia, aki már játszott előtte.

A svédektől elszenvedett 14-6-os vereség után mire hívtátok fel a lányok figyelmét?

A koncentrációra, hogy 10 percen át végig fókuszban kell lenni. Egyszerűen annyira gyorsan történnek az események, hogy nincs egy pillanat pihenőidő sem. Külön kitértünk a váltásokra. Azt is hozzá kell tenni, hogy volt lehetőségünk a hollandokat feltérképezni és az is sokat segít ilyenkor, ha látják az ellenfelet a játékosok és van egy képük, hogy mit várhatnak.

Én a hollandok elleni fordulatos végjátékról azt gondolom, hogy nagyon kellett és nem csak a győzelem ténye miatt, hanem emberileg is.

Olyan szempontból kellett, hogy a saját bőrükön tapasztalhatták meg a lányok, ha maximálisan koncentrálnak és a saját fáradtsági szintjük felett dolgoznak, akkor meg tudják csinálni. Azon a meccsen például Varga Napsugár extrát hozott. Nagy szüksége volt rá a csapatnak is és szerintem neki is, hogy lássa mit tud. Ráadásul sok néző előtt szerepeltünk, az egész hangulata sokat tett hozzá.

Fotó: FIBA.Basketball

A második napra még maradt matematikai esély a csoportelsőségre is. Hogy készültetek az írek ellen? U17-ben lehet azt mondani, hogy a figyeljetek a minél több dobott pontra?

Számolgattunk az írek előtt. Győzelem esetén az is benne volt a pakliban, hogy akár még elsők lehetünk, ha a holland-svéd meccsen nagyon pontszegény játék mellett nyernek a hollandok. Ennek sok realitása nem volt, de nyilván a matematikai esély élt.

Összességében viszont az elsődleges célt nem a dobott pontok számában fogalmaztuk meg, hanem a győzelem megszerzésében. Vereség esetén még szóba jöhetett volna egy alsó körbeverés, de ebben a lehetőségben nem akartunk gondolkozni. Természetesen elmondtuk, ha nyílik rá esély, akkor törekedni kell a 21 pont elérésére, de a cél a magabiztos győzelem volt.

Egy Európa-bajnoki selejtezőn, akár a felnőtteknél, akár U17-ben a második versenynap idegőrlő tud lenni. Korán kezdődik, sokáig tart, nagy a nyomás. Ezt még felnőtt szinten is nehéz kezelni. Mit kommunikáltatok a lányok felé?

Nekünk az egy nagyon hosszú nap lett. Aznap kaptunk edzéslehetőséget a centerpályára, 9 órára volt időpontunk és gondolkoztunk Földi Szandi kollégámmal, hogy mi lenne a jó megoldás. Végül abban maradtunk, hogy élünk ezzel a lehetőséggel és megpróbáljuk egész nap lefoglalni a lányokat. Elkerüljük ezzel azt, hogy a szobában ülnek a rájuk váró feladatokon gondolkozzanak.

Ennek köszönhetően 7 óra 45 perckor reggelivel indultunk és onnan folyamatában ment a nap: reggeli, edzés, ebéd, videózás, mérkőzés. Az étkezések a pálya melletti étteremben voltak és nem a hotelben. Az öt nap alatt 17 alkalommal tettük meg a szálloda-pálya útvonalat, ami egy 10 perc séta. Összességében ez a vasárnapi játéknap mégis így lett teljes.

Az osztrákok elleni ki-ki meccs döntött az Eb-ről. Mire hívtátok fel a csapat figyelmét?

Ez egy nagyon érdekes helyzet volt. Ahogy mondtam a bevezetőben, egészen addig, amíg el nem kezdtünk videózni, az a benyomásunk alakult ki, hogy a másik csoport erősebb és nagyon kemény meccs vár ránk az osztrákok ellen. Sőt, megkockáztatom kisebb csoda kell a sikerhez. Amikor azonban néztük a csapatukat, akkor egyre inkább az az érzés erősödött bennünk, hogy nem olyan extrák. Volt egy nagyon jó távoli dobójuk, de ha őt le tudjuk védeni és a védekezésre mindenki odafigyel, akkor hozhatónak tűnt a győzelem.

A videózás után, amikor már elmentek a lányok, azt beszéltük Szandival, hogy ne váltsunk semmit. Ez azt jelenti, hogy mindenkinek megvan az embere és azzal mozog fel-le a pályára. Ezzel megvan az a fókusz a lányoknak, amire folyamatosan figyelniük kell. Ezt a bemelegítésnél mondtuk el nekik és láttuk a meglepődést az arcokon, de nekem meggyőződésem: annyira kellett koncentrálniuk, hogy ez vitte őket előre és így hullámvölgy nélkül hozták le a meccset.

Ahogy haladt előre a mérkőzés, váltottunk védekezést, de amíg bírták a lányok, hogy mentek az emberrel, pont annyira lefárasztottuk az osztrákokat, hogy utána tudtuk váltani. Ez is jól működött, ekkor már nem méterekről váltottak, amire az első napon még volt példa, hanem közvetlenül a blokk előtt vagy mögött.

Extázisban telt a sorsdöntő mérkőzés és ilyet még nem láttam ekkora tét mellett, hogy a négy játékos 6, illetve 5-5-5 pontot szerezzen.

Az nyugodtan elmondható, hogy a mérkőzés után mi is azon gondolkoztunk Szandival, hogy mi történt. Teljesen eloszlottak a terhek a csapatban és a pontok ilyen alakulása valóban nem jellemző. Nekünk is meglepetés volt, hogy mennyire összeszedetten és csapatként funkcionálva játszottunk.

Ezt jól mutatja, hogy a találkozó elején jött két osztrák dupla, de ez sem zökkentette ki a csapatot.

Nem inogtak meg a játékosok. 3-3 után kaptuk az elsőt, utána jött egy betörés és Kíra azonnal válaszolt. Ezt követte az újabb osztrák dupla és utána megint Kíra volt eredményes. Kintről, bentről hatékonyak tudtunk lenni támadásban. Az egész felkészülés alatt nem sikerült 21 pontot elérni edzőmeccsen. Amikor az U18-asok ellen játszottak, egyszer nem volt ilyenre példa.

Sok más ifjúsági tornához hasonlóan itt is fontos kiemelni az élmény oldalt. Nyilván nem tudhatjuk, hogy kit merre sodor az élet, de ezt a két napot, a továbbjutás utáni ünneplést senki nem veszi el a lányoktól.

Az osztrák mérkőzés előtt mi arról beszéltünk a lányoknak, hogy nagy valószínűséggel egyikőjük életében sem volt olyan, hogy ennyire a kezében van egy mérkőzés sorsa. Mindegyik játékos kevés lehetőséget kap a klubjában és most esélyük nyílt arra, hogy ilyen hangulatban saját kezükbe vegyék a csapatuk sorsát és kijussanak az Európa-bajnokságra. Ez nagyon fontos tapasztalat.

Az Európa-bajnokság már nem ütközik 5:5 világversenyekkel. Lesz változás a keretben?

Nem lesz változás a keretben az Európa-bajnokságra. Én azt nem is tartanám járható útnak, hogy játékosok végig dolgoznak egy nyarat, majd sikeres kvalifikáció után megköszönjük a munkájukat, hogy jönnek helyettük mások. A keretünk ráadásul nagyon fiatal, Varga Napsugár kivételével a másik három játékos jövőre is U17-es lehet. Ők jó alapokat adhatnak a folytatáshoz. Ezért sem érdemes változtatni.

Hogy folytatódik a munka?

Mi az U18-as válogatottal augusztus 20-tól Debrecenben leszünk a világbajnokság helyszínén. Varga Napsugár az, aki az U18-as válogatottnak is tagja. Nagyon bízunk benne, hogy az augusztus 20. és 22. közötti időszakra a másik három U17-es játékos is kikérhető. A terveink szerint akkor hét emberrel dolgoznánk. Ez segítené az U18-asok felkészülését az utolsó napokban és az U17-esek is játékban maradnának. Ott már nagyon kevés idő áll rendelkezésünkre. A debreceni világbajnokság augusztus 28-án, vasárnap ér véget és mi azt követő csütörtökön már utazunk Athénba. Akkor már kevés lehetőségünk lesz edzeni.

Hirdetés