Hirdetés
Magyarország

Sikeres nyár után, év játékosa cím Győrben – beszélgetés Milkovics Rékával:

:

Fotó: UNI Győr / Facebook

Hirdetés

Múlt kedden rendezték a Fűzy Ákos–Tapodi Péter-emlékmérkőzést. Az SERCO UNI Győr klubjánál hagyománnyá vált, hogy minden emlékmérkőzésen díjazzák az előző szezon legjobb játékosait, a legkisebbektől a legnagyobbakig. Ez idén sem volt másként. A díjazottak közül Milkovics Réka neve emelkedik ki, aki idén nem csupán a legjobb U18-as játékos címet nyerte el, de az év győri játékosa elismerést is ő érdemelte ki. Oldalunk a fiatal tehetséggel beszélgetett az elmúlt nyár történéseiről, illetve kölcsönbeadásának körülményeiről.

Kezdjük a legaktuálisabb témával. Te lettél az év győri játékosa. Milyen gondolatok kavarogtak benned, amikor megtudtad? Milyen érzés volt elnyerni ezt a címet?

Természetesen nagyon jó érzés volt. Győrben minden évben megkapja valaki ezt a címet és büszkeséggel tölt el, hogy idén rám esett a választás. Az pedig még különlegesebbé tette a pillanatot, hogy az emléktorna keretein belül vehettem át a díjat.

Miben fejlődtél leginkább? Mivel érdemelhetted ki ezt a címet?

Én erre a címre úgy tekintek, mint az egész éves munkám eredménye. Nagyon sokat dolgoztam ugyanis az elmúlt év során, – különösen a nyár folyamán – rengeteg egyéni edzésen vettem részt a csapatedzéseken kívül is. A legtöbbet Merim Mehmedoviccal dolgoztam aki nagy szerepet játszott céljaim elérésében. Úgy gondolom, hogy ami a mai játékomat illeti, a fejlődés minden téren tapasztalható volt, mind támadásban, mind pedig védekezésben léptem előre. Összességében szerintem ez segített abban, hogy idén én kaphassam ezt a díjat.

Fotó: UNI Győr / Facebook

Utoljára még a junior döntő után beszélgettünk. Azóta hogy telt a nyár? Természetesen kosárlabda szempontból.

Tulajdonképpen nekem a válogatott volt a nyár legfőbb eseménye, az U18-as Európa-bajnokság. A felkészülést és a tornát egybevéve kicsivel több, mint egy hónapot töltöttünk együtt a csapattal. Július legelején kezdődött az összetartás Debrecenben, majd Székesfehérváron és augusztus második hetében utaztunk Krétára az Európa-bajnokságra. A torna után kaptam egy kis időt pihenésre, regenerálódásra, majd a BEAC-nál folytatódott tovább a munka, a felkészülés a következő szezonra.

Mesélj akkor egy kicsit az U18-as Európa-bajnokságról. A 11. helyen végeztetek, te hová sorolnád ezt a helyezést?

Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy jobb eredményre számítottunk – a Németország elleni vereség volt számunkra a legnagyobb csalódás. Összességében viszont azt gondolom, hogy rengeteg tapasztalattal gazdagodtunk ennek az Európa-bajnokságnak köszönhetően, mindenkinek kiváló fejlődési lehetőséget nyújtott.

A torna előtt egy reális célként tűztük ki a legjobb nyolc közé jutást. Ezen kívül én azt gondolom, hogy a világbajnokságra való kvalifikáció is a realitás talaján mozgott, ami persze a legjobb hatba jutást jelentette volna. Nagyon sajnálom , hogy ez nem sikerült. Sajnos ilyen a sport, kiszámíthatatlan és mindig történnek meglepetések.

A németek elleni találkozó akkor a torna legfájóbb pontja számotokra. Csupán 1 ponttal kaptatok ki, illetve, ekkor dőlt el az is, hogy az alsóházban folytatjátok az Európa-bajnokságot. Ha most visszaemlékezel, min múlott szerinted a győzelem, mit kellett volna másképpen csinálni?

Ez egy nagyon nehéz kérdés, ugyanis nem gondolom, hogy egy dolgot ki lehetne emelni, amin a győzelem múlott. Alapvetően végig nagyon szépen tartottuk magunkat a mérkőzés során és nem engedtük, hogy nagy előnyre tegyen szert a német csapat. A negyedik negyedben viszont az ellenfélnek kedvezett jobban a szerencse, és bár kétszer is ott volt a kezünkben a fordítás lehetősége, sajnos nem tudtunk vele élni. Ezen kívül azonban nem gondolnám, hogy volt egy olyan sarkalatos pontja a meccsnek, ami a győzelmünkbe került volna.

Fotó: FIBA.Basketball

Időközben Völgyi Pétert is elveszítettétek a torna során. Ez milyen hatással volt szerinted a csapatra?

Szerintem a csapat jól reagált és jól tudott alkalmazkodni ehhez a kialakult kényszerhelyzethez. Nyilván nagyon sajnáltuk, hogy Völgyi Péter nem tudta továbbvinni a mérkőzéseket, hiszen az első tíz napot leszámítva ahol Tullner Krisztiánnal és Vajda Annával dolgoztunk a felkészülés során, mind az edzéseken és edzőmeccseken ő vezette a csapatot. Ennek ellenére azt gondolom, hogy nem okozott nagy problémát a játékosok számára az edzőváltás, hiszen Iványi Dalma személye sem volt ismeretlen számunkra. Vele is együtt dolgoztunk a összetartás során, felé is bizalommal fordultunk a lányokkal.

A csapatról kicsit áttérnék az egyéni teljesítményre. Hét meccs alatt 5.9 pontot és 2.6 lepattanót értél el, és stabil perceket játszottál. Hogy értékelnéd a saját teljesítményedet a tornán?

Összességében elégedett vagyok a teljesítményemmel, de természetesen minden sportoló maximalista, így én is azt érzem, hogy ez lehetett volna még jobb is.

Szerettem volna meghatározó játékos lenni a csapatban és legfőképpen védekezés szempontjából tűztem ki magam elé célokat az Európa-bajnokság előtt. Azt gondolom, hogy ezek közül nagyon sok mindent sikerült megvalósítanom. Úgy érzem rengeteget léptem előre ezen a téren.

A válogatott után hogy folytatódott számodra a nyár? Milyen edzésmunkát végeztél?

Ahogy azt már korábban is említettem, az Európa-bajnokság után rövid pihenőt kaptam. Ez sem telt azonban eseménymentesen, ezt az időt a költözésre használtam, idén ugyanis a BEAC csapatában fogok kosárlabdázni. Az azt követő edzésmunkát is már ott folytattam.

A pihenő után leginkább átmozgató jellegű edzéseink voltak, hogy azoknak is legyen idejük és módjuk visszarázódni, akik a válogatottban töltötték a nyarat. Ezután tulajdonképpen meg is kezdődtek a csapatedzések, akkor még Horváth Bianka, illetve Vajda Anna vezényletével. Szinte teljesen új idén a csapatunk, így nagyon fontos, hogy legyen időnk összeszokni.

A nyár során a játékosok szintén Vajda Annával és Horváth Biankával edzettek egyénileg. Velük én csak egy hetet töltöttem el a pihenőm után, majd megérkezett Mészárosné Kovács Andrea is. Az ő és a légiósaink érkezésével kezdődött meg teljes kerettel a felkészülés a következő szezonra.

Fotó: FIBA.Basketball

Jövőre kölcsönben fogsz játszani az E.ON ELTE BEAC csapatánál. A budapesti klubok közül miért pont rájuk esett a választás?

Tulajdonképpen nagyban befolyásolta a döntést az is, hogy az ELTE-n folytatom a tanulmányaimat. De természetesen nem csak emiatt esett rájuk a választás. Nagyon szimpatikus volt mind a vezetőség, mind pedig a csapat, illetve az, amit a klub képvisel. Fontosnak tartják ugyanis a fiatal magyar játékosokat, rájuk próbálnak meg építkezni, őket próbálják meg beépíteni a bajnokságba. Bízom benne, hogy náluk én is több lehetőséghez fogok jutni.

Mit vársz ettől a szezontól kosárszakmai szempontból? Mivel lennél elégedett az évad végén?

Bár már szeptember van, de amíg nem indul el a szezon, ezt nagyon nehéz megmondani. Bízom benne, hogy stabil játékperceket tudok majd kapni, illetve, hogy egyénileg fogok annyit fejlődni, hogy a jövőben meghatározó szerepem lehessen a meccseken.

Ha már a fejlődést említetted, azt mindenki láthatja, hogy az elmúlt egy év során elég sokat fejlődtél. Szerinted ez tartható? A BEAC-nál is adottak erre a lehetőségek?

Azt gondolom mindenképp, ez is az egyik ok, amiért a BEAC-ra esett a választásom. Úgy érzem, hogy az új csapatomnál is rengeteg mindent tudok majd tanulni és bízom abban, hogy tudom tartani azt az utat amin elindultam. Mindenesetre, a lehetőségek azok természetesen adottak.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés