Hirdetés
Archivum

Sok a tehetség, kevés a lehetõség Oroszországban:

:

Hirdetés

Az orosz sports.ru portál nõi kosaras blogjának adott egy hosszú interjút Anna Petrakova a Dinamo Kurszk játékosa. A kifejezetten tartalmasra sikeredett beszélgetés során a válogatottságra is esélyes 25 éves kosarast kérdezték a bajnokság színvonaláról, a fejlõdési lehetõségekrõl és válogatottról is.

Petrakova az orosz nõi bajnokságban az utóbbi idõben egyre hangsúlyosabban megjelenõ légióskérdést “felemás helyzetnek” nevezte. Jövõre már csak két vendégmunkás szerepelhet a mérkõzéseken az orosz ligában. Ez Petrakova szerint a fiataloknak és a válogatott játékosoknak jól jöhet, de a komoly nemzetközi eredményekrõl álmodó alakulatoknak és a ligának összességében már nem a legkedvezõbb. Ugyanakkor a kurszki kosaras hozzátette: így sincs ok az aggodalomra, hiszen a Török bajnokság mögött továbbra is az orosz liga a második legerõsebb a kontinensen.

Petrakova nem tartja ördögtõl valónak, hogy az észak és kelet európai gárdákat tömörítõ orosz székhelyû férfi kosárlabda VTB ligához hasonlóan a hölgyeknél is legyen egy orosz székhelyû nemzetközi bajnokság. „Elég csak megnézni a férfi VTB liga tapasztalatait. Évrõl évre fejlõdik a sorozat, egyre népszerûbb a szurkolók körében és színvonalasabb a küzdelem, komoly vetélytársa lett az Euroligának. Már azt is hallani, hogy az Euroliga vezetõi megpróbálnak keresztbe tenni a ligának.” – mondta Petrakova.

A tanulmányait az Egyesült Államokban folytató játékos szerint Oroszországban is szükség lenne egy erõs egyetemi bajnokságra. „Szerintem a WNBA sehol nem lenne az egyetemi kosárlabdázás nélkül. A WNBA van a kirakatban, de az egésznek az alapját az egyetemek adják, ahol óriási a küzdelem. Ha jól tudom 320 csapat verseng az egyetemi bajnokságban. Innen elképzelhetetlen a rivalizálás és az itt játszók közül csak páran jutnak el a WNBA-ig. El tudják képzelni, hogy mekkora csatát folytatnak a játékosok azért a pár helyért? Folyamatosan fejlõdniük kell, azért kell dolgozniuk, hogy jobbak és jobbak legyenek… Mi szintén egy nagy ország vagyunk, rengeteg tehetséggel, de nincs meg a versenyrendszer, melybõl profi játékosok kerülnének ki. Oda jutottunk, hogy nincs annyi profi játékosunk, amivel 10-12 csapatot meg lehetne tölteni. Ezért mozdult el minden klub a légiósok irányába.” – fogalmazott Petrakova.

Az orosz kosarast arról is kérdezték, hogy az utóbbi idõben érez-e fejlõdést a bajnokságban. „Ezt nehéz megmondani, mert ugyanúgy megvannak az óriásklubok és a kiscsapatok. Azt hiszem, hogy a játékot tekintve nincs elõrelépés, az infrastruktúra viszont egyre jobb.” – mondta Petrakova, aki Orenburgot hozta példának. A Dinamo Kurszk játékosa szerint négy évvel ezelõtt „semmi sem volt” Orenburgban, ma pedig ott vannak a bevásárlóközpontok és kényelmes hotelben látják vendégül a csapatokat. „Ezen a téren sokat léptünk elõre az egész országban.” – összegzett a 25 éves kosaras.

Hirdetés