Hirdetés
Nagyvilág

Sokasodnak a kérdőjelek a 2021-es olimpia körül:

:

Hirdetés

Egy évvel elhalasztották a tokiói olimpiát, de már a 2021-es rendezés körül  is egyre több a kérdőjel. A szakemberek szerint viszont jövő évnél tovább nem lehet halasztani az ötkarikás játékokat. Annak sem szakmai, sem gazdasági realitása nem lenne.

Mori Josiro, a tokiói olimpia szervezőbizottságának vezetője kedden egy japán sportnapilapnak elárulta, hogy amennyiben a világjárvány jövőre is kitart, akkor a 2021-re halasztott ötkarikás játékokat törölni kell. Gondolatához csatlakozott Jositake Jokokura, a japán orvosi biztosság vezetője. Szerinte vakcina nélkül óriási biztonság kockázat lenne olimpiát rendezni. Gyakorlatilag a járvány újabb világméretű belobbanását kockáztatnák.

Nehéz lesz fogadni az olimpiára érkezőket, hacsak nem fejlesztenek ki addigra hatékony vakcinát.

– nyilatkozta Jositake Jokokura.

Szerdán már Abe Sinzó, japán miniszterelnök is arról beszélt a Reuters szerint: úgy kell megtartani a játékokat, hogy a sportolók és a nézők is biztonságban legyenek. Erre pedig a pandémia megállítása, illetve hatékony és mindenki számára elérhető vakcina nélkül nem lát módot.

Eközben politikai vihar kerekedett abból is, hogy ki állja a halasztás többletköltségét. Még múlt héten jelentette a Kyodo japán hírügynökség, hogy a három milliárd dollárra becsült költséget az ország átvállalja, de ezt a miniszterelnök cáfolta.

Nem tettem ígéretet arra, hogy Japán viseli az olimpia 2020-ról 2021-re halasztásának járulékos költségeit. Ez nem felel meg a valóságnak.

– igazította helyre a megjelent híreszteléseket a kormányfő. Ezzel nem kis bizonytalanságot keltve.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság minden területen igyekszik a károkat enyhíteni. A NOB több mint 25 millió dollárt különített el a játékok elhalasztásával kapcsolatban a csapatok és a sportolók felvetődő költségeire. A támogatás a NOB Olimpiai Szolidaritás programjának köszönhetően áll rendelkezésre.

Ebből az összegből 15 millió dollár jut arra a programra, amely 185 kevésbé finanszírozott ország 1600 sportolóját segíti abban, hogy felkészülhessen a jövő nyárra halasztott játékokra. A szervezet további 10 millió dollárt ad a tagországoknak a kiegészítő működési költségek fedezésére, ilyenek például a tisztviselők utazási költségei – írja MOB honlapja.

Fotó: Tokyo 2020

Hirdetés