Hirdetés
Utánpótlás

Sokat lépett előre a Soproni Darazsak Sportakadémia kadett csapata a Basketgirls X MEL sorozatban:

:

Fotó: Aendy Luedigk

Hirdetés

Január 19. és 22. között Sopron adott otthont a Basketgirls X MEL sorozat második U15-ös fordulójának, melynek végén kialakult a tavaszi Final4 mezőnye is. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Soproni Darazsak Sportakadémia kadett csapata három győzelemmel és egy vereséggel zárt, így kvalifikálta magát a négyes döntőbe. Seres Éva vezetőedzővel tekintettünk vissza az igencsak tanulságos hétvége tapasztalataira.

„Nap, mint nap ezzel a csapattal dolgozom. Ezt megelőzően két nemzetközi tornát játszottunk le ebben a szezonban és fontos volt számomra, hogy lássam: jelenleg hol tartunk és ez idő alatt mennyit tudtunk fejlődni. Ez volt az elsődleges célja a tornának.” – hangsúlyozta lapunknak Seres Éva.

„Az eredményeket tekintve három meccset nyertünk és mindössze egyet veszítettünk el. A vesztes mérkőzésen olyan védekezést alkalmazott az ellenfelünk, amivel megszerezte ugyan a győzelmet, de erre a védekezésre a csapatom nem volt felkészítve. Nevesítve: zónavédekezést kaptunk, illetve egy olyan védekezést, amikor hárman zónáztak, ketten embert fogtak. Ezzel még nem találkoztak a játékosaim és szerintem még nem is volt itt az ideje annak, hogy ezt kiválóan átjátsszuk. Tapasztalatszerzésre viszont lehetőséget kínált, nyilván ezt is meg fogjuk tanulni a jövőben.”

Fotó: Aendy Luedigk

A Basketgirls X MEL sorozat sajátossága, hogy az évad három teljesen eltérő pontján ad egy értékes pillanatképet a résztvevők állapotáról. Az első fordulót októberben rendezték, ami egyértelműen a szezon eleje volt. A másodikat most januárban, a négyes döntőre pedig a tervek szerint áprilisban kerül sor. Ennek megfelelően jól követhető és valamennyire össze is mérhető a fejlődés.

Úgynevezett mini-alapozáson vagyunk túl, nagyon kemény edzéseink voltak az elmúlt időszakban. Nem tudtam, hogy mire számíthatok a megterhelő munka után. Összességében nagyon jól vettük az akadályokat. Azzal vagyok elégedett, hogy amíg az első fordulóban Pécsett az első mérkőzésen tudtunk egy jó teljesítményt nyújtani, most gyakorlatilag az egész torna során. Még a negyedik mérkőzésen is domináltunk a pályán. Egyértelmű a fejlődés, egyénileg és csapatszinten is sokat léptünk előre. Természetesen mivel utánpótlásról beszélünk, még sok munka vár ránk ebben a szezonban és a jövőben is, de szerintem ott tartunk, ahol jelenleg tartanunk kell. Azt is jó megtapasztalni, hogy összekovácsolódott az elmúlt fél év során a kis társaság. Jobban meg tudtok ismerni a lányokat és a játékosaink is minket az edzések során. Sokkal gyorsabb játékot szerettünk volna játszani, ami szerintem jól sikerült és bár akadtak hibák, de a védekezésben is nagyobb előrelépést látok.

– foglalta össze a tapasztalatokat Seres Éva.

Fotó: Aendy Luedigk

A januári torna során a 2008-asok mellett három 2009-es születésű játékos is helyet kapott a keretben. Sőt, a csapat legjobbjának járó elismerést is egy 2009-es játékos, Csaplár-Nagy Lara kapta, aki a három mérkőzésen 27 perc alatt 14 pontot, 5,5 lepattanót és 1,75 gólpasszt átlagolt.

„Változtattunk a csapaton a két torna között, majdnem minden 2008-as játéklehetőséget kapott és három 2009-es játékos is bekerült a versenyző csapatba. Közülük Csaplár-Nagy Lara velem edz, még ketten érkeztek a serdülőktől. Ők szintén lehetőséget kaptak a bizonyításra. Több jó teljesítmény született. Végül úgy döntöttünk, hogy ezen a tornán Csaplár-Nagy Larát választjuk a csapat legjobbjának.” – hangsúlyozta a Soproni Darazsak Sportakadémia kadett csapatának vezetőedzője.

Fotó: Aendy Luedigk

A soproniak 5 győzelemmel és 3 vereséggel zárták az alapszakaszt, így a negyedik helyet szerezték meg a DVTK Akadémia, a finn Tapiolan Honka a lengyel Zaglebie Sosnowiec mögött. Ezen gárdák küzdhetnek a bajnoki címért. A mezőnyben még cseh és szlovák riválisok is helyet kaptak.

„Nekünk nagyon hasznos volt eddig ez a sorozat, teljesen 2008-as felállással még csak ezeken a tornákon szerepeltünk. Az U16-os bajnokságban a 2008-asok kevesebb szerepet kapnak. Óriási tapasztalatszerzés, hogy találkozhatunk más kosárlabda kultúrákkal. Szlovák, cseh, lengyel, finn ellenfelekkel, akik mind-mind más erősségekkel rendelkeznek. Örülök, hogy részt vehettünk ebben.” – összegzett Seres Éva.

Fotó: Aendy Luedigk

Hirdetés