Hirdetés
Európa

Sonja Petrovic az olimpiai álomról:

:

Hirdetés

A pénteki szünnap után szombaton és vasárnap minden eldől az olimpiai selejtezőkön. A FIBA honlapja Sonja Vasicot (Petrovic) kérdezte az olimpiai tapasztalatairól. Tanulságosan nyilatkozott a szerbek világklasszisa.

Szerbia 2015-ben Budapesten Európa-bajnok lett, majd egy évvel később Rióban első olimpiai szereplése alkalmával rögtön bronzérmet szerzett. “Számunkra Rió egy megvalósult álom volt.” – kezdte visszatekintését Sonja Vasic. “Először kvalifikáltuk magunkat és rögtön érmet nyertünk. Fantasztikus élmény. Amíg nem jut el egy olimpiára, nem tudhatja az ember, hogy mit hagy ki. Káprázatos kaland az olimpiai család részének lenni. Szerbia és a világ legjobb sportolóival együtt szerepelni, utánozhatatlan élmény. Minden sportoló álma és az a célunk, hogy számunkra ne csak egy egyszeri tapasztalat legyen. A fő szempont a kvalifikáció. Természetesen nagyszerű dolog érmet nyerni, de az igazi büszkeség a folytonosság lenne, hogy a második olimpiánkra is eljussunk.” – fogalmazott a szerb klasszis.

Vasic beszélt a szerb válogatott titkáról is. “Évről évre írjuk tovább a szerb női kosárlabda történelmét és nem szeretnénk kihagyni egyetlen alkalmat sem. Nincs olyan minőségű keretünk, mint néhány más nemzetnek, de kiváló a kémia és bízunk egymásban, ami legalább ilyen fontos. Remélem sikerül kijutni Tokióba és néhány fiatal játékosunk is megtapasztalja azt az élményt, amit mi négy éve. Ahogy szoktam mondani, el lehet mondani a tapasztalatokat, de ezt át kell élni.” – összegzett Vasic.

Az olimpiai selejtező kapcsán Vasic hangsúlyozta a hazai pálya előnyét, ami nem csak szurkolói támogatásban nyilvánul, de utazás, edzés szempontjából is nagy könnyebbség számukra. Ráadásul Szerbiában – ahol gyakorlatilag vallás a sport – nagyon jól szolgálja a női szakág népszerűsítését, hogy el tudták hozni például az amerikai válogatottat is. Ugyanakkor a Girona játékosa azt sem titkolta, hogy nagyok az elvárások és sokan nem ismerik fel a csoport való erejét.

“Sokan azt mondják, hogy szerencsénk volt a sorsolásnál, de nem mérik fel igazán az ellenfeleinket. USA jut mindenkinek elsőre eszébe, de itt van Afrika két zászlóshajója, akik tényleges változásokat hoznak az ottani kosárlabdában. Nigériát láthattuk a Világbajnokságon eredményesen szerepelni. Fizikális kosárlabdát játszanak. Nehéz ellenük.” – vezette már fel egy kicsit a szombati meccset Vasic.

Szerbia szombaton 17 órától mérkőzik Nigériával.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés