Hirdetés
Európa

Sonja Vasic szerint a bizonytalanság a legrosszabb a mostani helyzetben:

:

Hirdetés

A szerb Tanjug hírügynökség készített egy hosszú riportot Sonja Vasiccsal, a szerb válogatott és a Girona klasszisával.

Sonja Vasic és a férje, a szintén az olimpiára készülő evezős, Milos Vasic a járvány berobbanásának kezdetén vissza tudtak térni Gironából a szerbiai otthonukba.

Már rendben vagyunk. Milosnak hiányzik a víz és az azzal járó edzésmunka, nekem pedig a labda. Ettől függetlenül próbálunk formában maradni. Szerencsénk volt, mert szobakerékpárt és evezős ergométert be tudtunk szerezni. Nyilván nem az igazi ez a munka, de fontos, hogy ritmusban maradjunk, amíg vissza nem térhetünk a normális élethez.

– mondta Vasic, majd így folytatta egy napjuk bemutatását.

A délelőtti edzések kemények, 2-3 órán át tartanak és utána délután is mozgunk. Így a napok gyorsan telnek. Ez a munka visz előre minket, adja a motivációt. Én sokkal keményebben dolgozok, amióta látom, hogy Milos délelőttönként három órát edz. Rosszul érezném magam, ha én csak 45 percet mozognék.

Az olimpia egy évvel elhalasztásra került, ami a szerb válogatott tudatosan tervezett generációváltását is felülírta. Eredetileg a 2020-as olimpia után az Eb-selejtezőkön és a jövő évi kontinenstornán már a fiatalok kerültek volna előtérbe. Mindent újra kell gondolni.

Fotó: FEB

Távolinak tűnik most az olimpia új időpontja és ez szokatlanul nagy bizonytalanságot hoz mindenki számára. Sokunknak az olimpia egy fordulópontot hozna a pályafutásunkban és egyben nehéz döntéssel is járna.

– tette hozzá Vasic. “A játékosok egy része pályafutása legjobb szezonjait teljesítette, de ezek nem múlnak el nyomtalanul. Nagyszerű dolog, hogy a kvótát meg tudtuk szerezni, így legalább emiatt már nem kell aggódni. Most már azon kell inkább gondolkozni, hogy milyen hosszú lesz a felkészülés. Mikor tudunk találkozni, miután ennek a mostani helyzetnek vége.” – összegzett a szerb klasszis, aki szerint komoly kihívás megszervezni a következő szezont.

Nem lesz irigylésre méltó helyzetben a szakmai stábunk. Két Európa-bajnoki selejtező-ablak (november, február), egy Európa-bajnokság az Olimpia előtt egy hónappal és aztán Tokió. Ez rengeteg verseny egy évbe sűrítve. Természetesen lehet azt mondani, hogy most nyáron pihenünk, de az edzésekkel ilyenkor sem lehet leállni. Nehéz év lesz, alaposan végig kell gondolni mindent.

Sonja Vasic Gironában testközelből élte át a krízis első napjait.

Most már jobb a helyzet Spanyolországban, de a járvány berobbanásakor tényleg aggasztó volt. Egy olyan nemzetről beszélünk, akik élvezik az életet, a közösségi létet és így gyorsan terjedhetett a járvány. Tudom, hogy sok játékostársam nem mozdulhatott ki az otthonából sem az elmúlt hetekben, csak ha boltba mentek. Sokan haza sem térhettek a családjukhoz, mert az utakat lezárták.

– idézte fel ezt az időszakot. A spanyol sajtóban elterjedt, hogy a versenyrendszerek felfüggesztése előtti utolsó napokban rendezett Spanyol Kupa nyolcas döntőn szereplő játékosok közül többen produkáltak pozitív tesztet koronavírusra. Hivatalos megerősítés erről nem érkezett és Vasic is diplomatikusan nyilatkozott az ezt firtató kérdésre:

Vannak olyan információk, hogy néhány játékos megbetegedett. A felfüggesztés előtti hétvégén volt a Spanyol Kupa, ahol nyolc csapat játszott jellemzően 4-5000 ember előtt. Ez egy nagyon kockázatos szituációnak bizonyult, de ezt abban a pillanatban még nem tudtuk. Rengeteg emberrel kerültünk kapcsolatba azon a hétvégén.

Kritikus kérdés Spanyolországban is, hogy miként sikerül lezárni a szezont, mi lesz a nemzetközi kupaindulásokkal és milyen feltételek mellett folytatódhat a kosaras élet.

Nehéz lesz… A bajnokok játszanak az Euroligában. Hogy döntünk például ilyen szereplésekről, úgy, hogy közben ne legyenek igazságtalanságok a helyek szétosztásában? Nekünk sportolóként ezt különösen nehéz megélni, mert hozzászoktunk, hogy versenyhelyzetben dől el minden és a legjobb nyer. Nagyon sajnálom azokat, akiknek jó szezonjuk volt és most nem kapnak elismerést érte. Remélem, hogy mindenki éhesen tér vissza és erősebb, versenyképesebb lesz.

Fotó: FEB

Hirdetés