Hirdetés
Magyarország

A Gdynia érkezik Sopronba:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Az Euroliga 9. fordulójában rendhagyó időpontban csütörtökön 19 óra 15 perctől fogadja a Sopron Basket az Arka Gdyniát. Laczka Miklóst, a soproniak másodedzőjét kérdeztük a szekszárdi bajnoki rangadóról és a várakozásairól.

December 16., csütörtök
19:15 Sopron Basket – Arka Gdynia
Sopron, Novomatic Aréna
Játékvezetők: Nemanja Ninkovic (Szerbia), Ivana Radinovic (Montenegró), Pavel Fuska (Szlovákia) – Maja Vukanovic (Szerbia)

A Sopron Basket vasárnap 90-74-es győzelmet aratott az Atomerőmű KSC Szekszárd otthonában. Ezzel a magyar bajnokságban címvédőként megőrizte veretlenségét. A soproniak kiemelkedő formát mutattak támadásban. Az 58 mezőnykísérletükből 34 sikeres lett, a triplákat tekintve 24-ből 10.

“Nagyon jól ment támadásban az egész meccsen.” – erősítette meg a statisztikai mutatók által is sugallt benyomásokat Laczka Miklós. “A győzelemhez az kellett, hogy védekezésben is fel tudtunk javulni, keményedni. Az előtte lévő pár meccshez viszonyítva az nagyon fontos volt, hogy bementek a távoli dobások, önbizalommal játszott a csapat támadásban. Ezek jó jelek és jól jött nekünk ebben a helyzetben. Mindamellett a Szekszárd is nagyon jól játszott, az első félidőben extrán dobtak, jól felkészültek és egy igazi rangadót láthatott mindenki.”

Nem is feltétlenül a magabiztosság visszatérése a legjobb kifejezése erre, de a szekszárdi mérkőzés döntő szakaszaiban azt az erejét, azt az arcát mutatta a Sopron, ami korábban jellemezte.

“A magabiztosságot én sem használnám, mert nyilván ezek a játékosok tudják magukról, hogy képesek megoldani ezeket a helyzeteket. A legjobb játékosokkal is megesik azonban, hogy gödörbe kerülnek, merülnek fel kételyek saját magukkal kapcsolatban. Nincs más mód ebből kijönni, mint hinni kell benne, hogy tud ez jobban is menni.” – mondta Laczka Miklós, akit arról is kérdeztünk: ez a szekszárdi meccs így biztosíthatja azt, hogy nem telepszik rá nagyobb lelki teher a játékosokra.

“Nem is abból kell kiindulni, hogy melyik meccsen milyen végeredmény született, hanem sokkal inkább onnan közelíteném meg, hogy jól működött a támadójátékunk. Azt a hozzáállást szeretnénk erősíteni, hogy higgyenek ebben és így álljanak hozzá a következő meccshez. A védekezésünkben pedig azokon a hibákon, amik előjöttek, tudjunk javítani.”

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Varga Alíz továbbra is remek formában szerepel. A Girona ellen nem hibázott dobást mezőnyből és Szekszárdon is kulcspillanatokban szerzett fontos pontokat a második negyedben.

“Jól ment neki a játék. Külön öröm volt látni, hogy ilyen önbizalommal szállt be a meccsbe. Azzal egészíteném ki, hogy Szekszárdon nem csak az első félidőben, de a harmadik negyedben is bőven hozzátett Alíz. Védekezésben szintén megállta a helyét. Mindenképpen jó azt látni, hogy Alíznak az év eleji formájából sikerült egy önbizalmat szereznie, ami miatt tudja magáról, hogy ezeken a meccseken is tud kulcsszereplő lenni.” – fogalmazott a soproniak másodedzője.

A Sopron Basket októberben 86-71-es sikert aratott az Arka Gdynia otthonában. Ahhoz a találkozóhoz kötődik a soproniak legtöbb szerzett pontja az Euroligában ebben a szezonban, de az egyik legtöbb kapott is. Kérdés, hogy ebből mennyi következtetést lehet levonni.

“Valamennyit mindenképpen lehet. Ott is mérkőzés közben tudtunk javulni védekezésben. Kicsit hasonló volt, mint a hétvégi szekszárdi bajnoki. Viszont mindkét oldalon hiányoztak kulcsemberek, például a lengyeleknél nem játszott Megan Gustafson.” – mondta Laczka Miklós, aki arra figyelmeztetett, hogy nem szabad a rivális 1/7-es mutatójából és a csoportban elfoglalt utolsó helyéből messzemenő következtetést levonni.

“Nem az jellemezte őket, hogy sima meccseken kapnának ki. Volt olyan is, de alapvetően mindig meccsben tudnak lenni, jól szervezettek, jó edzőjük van és olyan játékosokkal rendelkeznek, akik komoly vezér-szerepet képesek vállalni. Ez a szervezettség, ami megmutatkozik támadásban és védekezésben, biztosítja a csapategységet. Védekezésben pedig sokat alkalmaztak zónát. Ezt hatékonyan is csinálják. Meglátjuk, hogy ellenünk mennyire fogják használni. Nem annyira mély a rotációjuk. Hét-nyolc fős rotációval dolgoznak, amiben mindenkinek megvan a szerepe. Ahogy együtt dolgoznak, egységesek, azzal tudják pótolni a hiányosságaikat.” – mondta Laczka Miklós.

Fotó: Rónási Márton

Ha valaki rápillant a csapatok összehasonlító statisztikájára, akkor láthatja, hogy a festékből szerzett pontokat tekintve lengyel fölény mutatkozott. Adja magát, hogy ez a hét meccsen 18.0 pontot, 8.7 lepattanót átlagoló Megan Gustaffson extra formájában keresendő – vetettük fel Laczka Miklósnak.

“Elsősorban igen, de azért itt nem lehet elmenni amellett sem, hogy például Morgan Bertsch egy nagyon jól képzett játékos, aki tud belül kosarakat dobni. Ana-Marija Begic szintén tud a belső területeken hatékony lenni. Illetve Alice Kunek, aki ugyan hármas poszton játszik, de egy magasabb hármas posztos játékos. Ő is jó a gyűrű közeléből.” – jellemezte a riválist a soproniak másodedzője, akinél zárásul arról érdeklődtünk, hogy milyen edzésmunkát tud végezni a napokban a Sopron.

“Nagyjából olyat, mint eddig. Ugyanúgy a kisebb problémák jellemzőek. Nagyon reméljük, hogy közvetlenül a meccs előtt tudunk úgy készülni, hogy Czukor Dalma lesz az egyetlen hiányzónk és ezt már semmi nem húzza keresztül.” – összegzett Laczka Miklós.

Hirdetés