Hirdetés
Magyarország

Sopron Basket: út az Euroliga négyes döntőbe:

:

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Hirdetés

A cikk másodközlés, az eredeti az Origo.hu-n jelent meg.

Minden idők talán leghektikusabb Euroliga-idényében jutott el ismét – sorozatban negyedszer – a Final Fourba a Sopron Basket kosárlabdacsapata, amely pénteken 16 órakor a spanyol Salamanca ellen próbálja meg elérni a döntőbe jutást. Az alapszakasz és a negyeddöntő is tele volt felkavaró és dühítő élményekkel. Az Origo a Sopron mind a 16 nemzetközi mérkőzésén ott volt, most pedig felidézzük a legemlékezetesebb és leginkább felejtésre méltó pillanatokat.

2022. január 18. kedd. A Sopron Basket autóbusza úgy gördül be a Novomatic Aréna elé, ahogyan szokott. Csakhogy most tényleg minden más. Az együttes tagjai közül jó néhányan napokkal korábban még a koronavírus szorításában feküdtek. Határ Bernadett szinte fel sem tudott kelni. A többiek is kisebb-nagyobb bajokkal küszködtek, miközben a sorsolás az oroszországi Kurszkba rendelte a csapatot. Mondanom sem kell, egy mákszemnyi esélyt sem adott senki arra, hogy a magyar együttes győztesen tér haza onnan. Amikor Gáspár Dávid vezetőedző meglátott a buszon, csak annyit kérdezett: “hát ide is eljössz?” „Jóban, rosszban” – feleltem, bár sokan megkérdezték tőlem, miért vállalom ezt a túrát. A hosszú, hóviharral és viharos széllel megtűzdelt utazás után hajnali 3-kor értünk Belgorodba, mákszemnyi alvás után másnap délután 5-kor pedig már fel is dobták a labdát a kurszki csarnokban. A félidőben 44-29-re vezetett az orosz csapat, aztán a második játékrészben egy 18-0-s rohamot vágott le a Sopron. Hogy honnan merítették az erejüket, talán ők sem tudják. A lényeg, hogy a 77-73-as csodagyőzelem okozta eufória a mai napig nehezen feledhető. Ez volt az idény eddigi legszebb, legnagyobb meccse. Ezt már csak egy újabb győzelem múlná felül Isztambulban.

Mire idáig eljutottunk, azért történt egy és más. A szezont például három győzelemmel kezdte meg a magyar csapat. Az elsőt a spanyolországi Gironában aratta (68-63), a másodikat a lengyelországi Gdynia városában (86-71). Ezen a két találkozón a fiatal Varga Alíz összesen 30 pontot szórt – meccsenként 15-öt. Ha azt írom, hogy az idény kezdetére nem állt még össze a Sopron, akkor nem írtam semmit.

A csapatot mindig nagy gonddal és professzionálisan építő klubvezető, Török Zoltán nehéz helyzetbe került, amikor a szerződtetett amerikai olimpiai bajnok, Napheesa Collier bejelentette, hogy mégsem jön Magyarországra, mert gyermeket vár. Collier kiesése felborította az előzetes terveket, ráadásul az októberben még javában zajló WNBA-szezon miatt Briann January és Shey Peddy sem tudott rendelkezésre állni. A szerb Európa-bajnok Jelena Brooks sérüléssel küszködött. Gironában és Gdyniában is a magyar fiatalokra hárul nagy szerep, s Varga Aliz mellett Varga Sára is remekül szállt be a játékba. A harmadik meccsen az olasz Schio is fejet hajtott a Sopron előtt (67-58), azaz három mérkőzés után 6 ponttal, 100 százalékos teljesítménnyel vezette a magyar csapat a csoportot.

Isztambul azonban nem tartozott a kedvenc városai közé a zöld-sárgáknak. Ha csak a naptári évet, azaz 2021-et veszem alapul, akkor sem az előző idény Final Fourjában, sem az alapszakasz két meccsén nem tudott győzni a Sopron ebben a török városban. Az alapszakaszban a Galatasaray és a Fenrebahce ellen is pályára kellett lépnie a magyar bajnoknak. A Fener elleni meccsre nem érdemes sok szót vesztegetni, mert a 73-47-es török győzelemmel végződött összecsapáson mákszemnyi esélyünk sem volt a győzelemre. Ami a Galatasaray elleni meccset illeti, ott viszont hiányérzettel hagytuk el a parkettet, mert a 67-61-re elvesztett összecsapásan sokkal több lehetősége volt a Sopronnak, amit kihasználatlanul hagyott.

A két törökországi meccs között idehaza fogadtuk az orosz Kurszkot. Az a mérkőzés – akárcsak a kurszki vendégjáték – elképesztő fordulatokat tartogatott. Az első negyedet a Sopron 30-9-re nyerte meg a bombaerős orosz csapat ellen, így azt hittük, hogy a hátralévő három negyed könnyed orosz teadélután lesz. A szamovár azonban hamar eldugult, a nagyszünetben már csak 41-34 volt az állás, majd a Kurszk 4 pontra is közelített. Ennél jobban szerencsére nem, mert a Sopron minden erejét összeszedve végül 79-72-re legyőzte ellenfelét.

2021 decembere mámoros és nehezen feledhető meccsekkel ajándékozott meg bennünket. A hazai pályán a francia Basket Landes elleni összecsapáson gőzhengerként ment előre a Sopron (76-54 lett a vége), de ugyanez volt a helyzet a 67-40-re megnyert Sopron-Gdynia meccsnek is. A harmadik hazai összecsapáson viszont a spanyol Girona alaposan visszavágott és nyert is a magyar városban 68-53-ra. Ez volt a szezon első veresége hazai pályán. Az évet három nappal karácsony előtt az olaszországi Schióban zárta a magyar csapat. Itt 0,6 másodperccel a vége előtt még a Sopron vezetett, hogy aztán hosszabbításban az olaszok nyerjenek egy ponttal. Kimondhatatlan fájdalom volt átélni ezt a vereséget, mert Gáspár Dávid csapata végig kontroll alatt és kézben tartotta a meccset.

2022 januárja már a koronavírus miatti hektikusság jegyében zajlott. A Kurszk elleni idegenbeli csodáról már írtam, de most az következik, amikor a Sopronnak hazai pályán három nap alatt két meccset kellett lejátszania. A Galatasaray elleni 73-44-es siker megint a csoda kategóriája volt, a rá három napra a szintén török Fenerbahce elleni 59-82-es zakót viszont villámgyorsan el kellett felejteni. Ezen a mérkőzésen dőlt el, hogy a szezont rettenetesen kezdő törökök megnyerik a csoportot, a Sopronra viszont még várt egy utazás a franciaországi Mont-de-Marsanba, ahol a Basket Landes fogadta a magyarokat. A mérkőzés előtti utolsó hazai edzésen Fegyverneky Zsófia és Nevena Jovanovics olyan szerencsétlenül ütközött össze, hogy mindkettőjük orra eltörött, a kórházban kötöttek ki. Arról tehát szó sem lehetett, hogy a csapattal utazzanak. A Basket Landes kiéhezve és felajzva várta a Sopront és nyert is egy olyan meccsen, amelyet, ha reggelig játszunk, akkor sem győzünk. Innentől kezdve nagy számolgatás következett, de a Sopron már csak kívülről nézte, hogy eléri-e a csoport második helyét. Ehhez a Fenerbahce segítsége is kellett, de a törökök nem kaptak ki sem Kurszkban, sem hazai pályán a Girona ellen. A Sopron 8 győzelemmel és 6 vereséggel – elképesztő körbeverések után – kötött ki a csoport második helyén. Az tehát biztos volt, hogy a negyeddöntőben a pályaelőny a magyar csapaté, az azonban nem, hogy ki ellen kell ezt a negyeddöntőt lejátszani.

Eredetileg a cseh USK Praha volt az ellenfél, de az orosz-ukrán háború közbeszólt. A FIBA hosszas gondolkodás után kizárta a mezőnyből a három orosz indulót, a Jekatyerinburgot, a Kurszkot és az MBA Moszkvát. Az A-csoportban a verhetetlen Jekatyerinburg eltüntetése után az USK Praha az első, a Montpellier viszont a harmadik helyen találta magát, így a Sopronnak a négy közé jutásért a francia csapaton kellett túljutnia.

Ez végül is sikerült. A nehezebb feladat az idegenbeli meccs megnyerése volt, azaz a 72-65-ös soproni győzelem hozta meg a csapat ötödik Final Four szereplését. Az itthoni meccs 60-42-es győzelme pedig egy brutálisan jól védekező Sopront tárt elénk.

Sikerült tehát a nagy álom, a csapat ismét Európa legjobb négy együttese között szerepelhet. Az egymás utáni négy Final Four szereplés maga a csoda, ilyet a mezőny egyetlen jelenlegi csapata sem produkált. Mindez úgy történt, hogy a magyar együttes kerete többször változott. Az idényt biztatóan kezdő Shey Peddy és a centerposztra szerződtetett francia Aby Gaye is távozott, a helyére egy 3×3-as kosárlabdában olimpiai bajnok amerikai Stefanie Dolson érkezett. Az idény közben Gáspár Dávid edzőnek többször kellett csapatot építenie, miközben a sérülések és betegségek miatt az elvégzett edzésmunka minősége sem volt olyan, mint amilyennek elképzelték. Talán ez volt az oka annak, hogy ebben az idényben hazai pályán is kellemetlen pillanatok érték a Sopront. A DVTK kétszer is legyőzte a bajnokot (az első győzelem a Magyar Kupa megnyerését jelentette a Miskolcnak), a Győr pedig – amely a rájátszásban be sem jutott a legjobb négy közé – szintén meglepte és legyőzte a Sopront az alapszakaszban. Ennek ellenére – ahogy 2014 óta mindig – a Sopron ott van a bajnoki döntőben, amely most még háttérbe szorul, hiszen ezekben az órákban most már mindenki az Euroliga négyes döntőjére koncentrál.

Az biztos, hogy az utóbbi négy évet tekintve ez a bejutás nagy bravúr. Hogy mindezt sikerül-e fokozni és érmet akasztanak-e a soproni lányok nyakába április 10-én, vasárnap, hamarosan kiderül.

A 2021-22-es Euroliga-idény öt legnagyobb soproni pillanata (első helyen a legnagyobb szenzáció, az utolsón ebben az összevetésben a legkisebb):

1. A Dinamo Kurszk idegenbeli legyőzése 29-44-ről 79-72.
2. Fegyverneky Zsófia félpályán túlról elengedett triplája a Montpellier ellen.
3. Varga Aliz berobbanása és az első két meccsen szórt 30 pontja a Girona és a Gdynia ellen.
4. A Dinamo Kurszk elleni hazai pályán 30-9-re megnyert első negyed.
5. Határ Bernadett olykor világklasszis, de mindenképpen kiváló teljesítménye centerposzton.

A 2021-22-es idény öt legfeledhetőbb soproni pillanata (első helyen a legnagyobb szenzáció, az utolsón ebben az összevetésben a legkisebb):

1. A Schio ellen hosszabbításban elvesztett meccs, ahol a rendes játékidő vége előtt 0.6 másodperccel még a Sopron vezetett.
2. Fegyverneky Zsófia és Nevena Jovanovics súlyos sérülése a Landes elleni meccs előtti utolsó edzésen.
3. A két idegenbeli isztambuli vereség, azaz ebben a városban nem tudott nyerni a Sopron Basket.
4. Aby Gaye kudarca és az, hogy nem tudott beilleszkedni a csapat játékába.
5. A hazai pályán a Girona ellen elszenvedett vereség.

Hirdetés