Hirdetés
Archivum

Soproni csoda Isztambulban, harmadik meccs dönt a Fener elleni párharcban:

:

Hirdetés

A Sopron Basket remek teljesítményt nyújtva 78-72-es gyõzelmet aratott a Fenerbahce otthonában az Euroliga negyeddöntõjének második meccsén. Ezzel 1-1-re módosult a párharc állása és sorsdöntõ harmadik meccsre kerül sor, melyet március 14-én rendeznek Sopronban. Akkor a tét a Final Four-ba jutás lesz!

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Nem indult jól a mérkõzés, két triplával a törökök tettek szert lépéselõnyre az elsõ percekben. A hazaiak ekkor extra dobóformát mutattak, így 10-2-nél már Roberto Iniguez idõkérése miatt állt a játék. A Fenerbahce legnagyobb elõnyét 19-5-nél regisztrálhattuk. Az elsõ negyed hajrája azonban a mieinknek sikerült jobban. Jelena Milovanovic, Aleksandra Crvendakic és Alaina Coates villant meg ebben a sorrendben. Amikor Coates duplája célt ért, már 21-16-ra felzárkózott a Sopron. Ez az eredmény maradt az elsõ etap végére is.

A második szakaszból alig több, mint három perc telt el, amikor Yvonne Turner triplájával 23-23-nál utolérte riválisát a Sopron. Teljesen kiegyenlítõdött a játék képe. A kezdeményezés még ugyan maradt a hazaiaknál, de 4 pontnál jobban nem tudtak ellépni. Mindig válaszolt a Sopron és ez lélektanilag idegenben kulcsfontosságú. Különösen úgy, hogy nagyon könnyen fújtak faultokat a játékvezetõk. Ennek Kia Vaughn és Fegyverneky Zsófia lettek az elsõ áldozatai, mind a ketten hamar összeszedték a három személyi hibát. A félidõ hajrájához közeledve Milovanovic pontjaival 36-34-re sikerült fordítani.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

A nagyszünet elõtti utolsó török támadásnál Kelsey Plum egyenlített, de az elsõ 20 perc így is igencsak biztató volt magyar szempontból. A statisztika azt mutatta, hogy a lepattanók terén 17-16-ra vezetett a Sopron és mindössze négy eladott labdát jegyeztek fel a mieinknél. Emlékezhetünk rá, hogy ez a két terület okozott fejfájást az elsõ meccsen.

A harmadik negyed elején 39-39 után a hazaiak kerültek kisebb lépéselõnybe, egy triplával egészen 46-41-re mentek el. Turner triplái a legjobbkor érkeztek, köztük még Coates is betalált, így 49-48-nál már ismét a soproniak vezettek. A negyed közepére 5 egységre nõtt a mieink elõnye. A játékrész második felét nagy hullámzás jellemezte. Elõbb 55-50-es soproni vezetésrõl a törökök fordítottak egy 8-0-s sorozattal 58-55-re. Ezen periódus utolsó 5 pontját viszont a mieink szerezték. A negyed végén Angela Salvadores triplája 60-58-as elõnyt eredményezett.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Lendületben maradt a Sopron a negyedik negyedre is. Salvadores újabb triplája, majd Fegyverneky Zsófi két büntetõje 65-58-as vezetést hozott. Sajnos a következõ török akciónál Tina Jovanovic beütötte ötödik hibáját. Úgy nézett ki, hogy ez lesz a mérkõzés döntõ fordulata. Elbizonytalanodott egy rövid idõre a Sopron és ezt kihasználva a hazaiak 12-0-s sorozatot mutattak be. Kicsit több, mint 5 perc volt hátra, amikor Plum triplájával 70-65-ös elõnyre tettek szert a törökök. A soproni kosárcsendet Coates 2+1-es megoldása törte meg, majd az utolsó 4 percbe érkezve Crvendakic 70-70-nél egyenlített. Ekkor már benne volt a levegõben a csoda. Óriási lelki erõt mutatott ugyanis, hogy egy ilyen 0-12-es szériából talpra tudtak állni a mieink.

Ana Dabovic még 72-70-nél vezetéshez jutatta a Fener-t. A folytatásban azonban ismét villant Coates, majd másfél perccel a vége elõtt Turner betörése 74-72-re módosította az állást. Kapkodtak a hazaiak, de a kísérleteik lejöttek. Nem úgy soproni oldalon Crvendakic bravúros dudaszós találata. Az utolsó percbe így 76-72-rõl érkeztünk. Itt már a Sopron kézben tartotta a meccset, amikor Turner higgadt büntetõi célt értek, 78-72-nél eldõlt a meccs. Jövõ héten szerdán a Final Four szereplésért küzdhet hazai pályán a Sopron Basket!

Köszönjük a sportélményt!

Eredmény

Fenerbahce – Sopron Basket 72-78 (21-16, 15-20, 22-24, 14-18)

Az egyik fél második gyõzelméig tartó párharc állása 1-1.

Statisztika

Hirdetés